Liječenje dijabetesa u inozemstvu

U inozemstvu koriste inovativne i provjerene tehnologije koje osiguravaju kvalitetno liječenje dijabetesa.

Zahvaljujući naporima stranih liječnika, dijabetičari uspijevaju napustiti mnoge lijekove, ukloniti domaća ograničenja.

Da biste odabrali kliniku u inozemstvu, preporučujemo da pregledate stvarne pacijente i preglede predstavljene na našoj web-lokaciji, koji se stalno ažuriraju na temelju relevantnosti informacija.

Programi za dijabetičare u inozemstvu

U Kini, liječenje dijabetesa uključuje potpuno ispitivanje i poboljšanje općeg stanja pacijenta. Ovdje se koriste kao dostignuća europskih klinika i metoda tradicionalne kineske medicine, što omogućuje smanjenje doze inzulina i smanjenje rizika od komplikacija.

Možete otići u Njemačku i Izrael gdje su pacijenti odabrani optimalnim režimima liječenja dijabetesa. U klinikama u tim zemljama pacijenti primaju cijeli niz modernih lijekova i fizioterapeutskih postupaka, a po potrebi se podvrgavaju posebnom kirurškom liječenju.

Detaljnije informacije o liječenju dijabetesa u inozemstvu prikazane su u ovom odjeljku.

Izrael zauzima jedno od vodećih mjesta među državama u kojima možete dobiti visokokvalitetnu medicinsku skrb. Među bolestima koje izraelski liječnici uspješno bore su dijabetes tipa 1 i 2.

Liječenje dijabetesa je složen zadatak koji zahtijeva profesionalan pristup. Dobiti kvalificiranu pomoć i dovršiti cjelokupni tečaj liječenja i prevencije komplikacija može biti u klinikama u Njemačkoj, s velikim iskustvom u liječenju takvih bolesnika.

U medicinskim centrima Kine uspješno pomažu pacijentima s dijabetesom. Metode i metode liječenja dijabetesa pomoću tradicionalne kineske medicine. Medicinski centri u Kini, gdje provode liječenje pacijenata s dijabetesom. Troškovi i recenzije.

Liječenje dijabetesa u inozemstvu

Endokrine bolesti i dijabetes posebno su ozbiljan problem našeg vremena. Danas u svijetu ima preko 250 milijuna dijabetičara, od kojih se broj svake godine povećava.

Pitanja liječenja i prevencije dijabetesa rješavaju znanstvenici svih zemalja. Bolest zauzima treće mjesto po broju umrlih i rangova s ​​kardiovaskularnim i onkološkim bolestima.

U razvijenim zemljama stručnjaci pružaju stručnu skrb pacijentima, tako da se tisuće dijabetičara iz Rusije i inozemstva šalju u inozemstvo na liječenje.

Liječenje i dijagnoza

Prisutnost moderne dijagnostičke opreme u stranim klinikama omogućuje vam da brzo i jednostavno odredite pacijentov glikemijski profil, njegovu osjetljivost na lijekove za smanjenje šećera.

Važna komponenta dijagnoze dijabetesa u inozemstvu je određivanje stanja organa, koji najčešće "udara" dijabetes. Tijekom istraživanja primjenjuju se dopler skeniranje mikro i makrocirkulacijskih krvnih žila te druge dijagnostičke metode.

Liječenje dijabetesa u inozemstvu provodi se pomoću najnovijih lijekova, fizioterapije, kirurgije i dodatnih metoda alternativne medicine. Pacijenta promatra skupina specijalista - kardiolog, endokrinolog, mikrokirurg, nutricionist, fizioterapeut, okulist, nefrolog itd.

Liječenje u Izraelu

Osnovni program za liječenje dijabetesa tipa 2 ima za cilj utvrđivanje stanja gušterače i njegovo funkcioniranje, te utvrđivanje komplikacija bolesti.

Približni trošak istraživanja:

 • Krvni testovi (općenito, biokemija, hemoglobin itd.) I urin su oko 960 dolara.
 • Konzultacije stručnjaka - od 450 dolara.
 • Elektromiografija donjih ekstremiteta - od 680 dolara.
 • Doppler skeniranje - od 490 dolara.

Liječenje dijabetesa u Izraelu je sveobuhvatan program medicinskih postupaka i istraživanja, uključujući i točnu dijagnozu bolesti i imenovanje individualnog tijeka terapije (dijeta, kontrola bolesti, tjelesni odgoj, lijekovi, fizioterapija).

Jedno od mjesta u inozemstvu gdje će dijabetičari pomoći u poboljšanju zdravlja i započeti zdrav način života su mjesta na Mrtvom moru, gdje su lokalne klinike razvile učinkovite programe liječenja dijabetesa.


Jedan od glavnih ljekovitih čimbenika ovdje je mineralno blato koje se koristi u oblogama i morskoj vodi. Takvi postupci poboljšavaju tjelesni metabolizam i pozitivno utječu na funkciju endokrinih žlijezda.

Liječenje u Europi

Nedavno je liječenje dijabetesa u inozemstvu sve popularnije. Kvaliteta medicine u inozemstvu je na najvišoj razini, a najbolje klinike u Francuskoj, Švicarskoj i Engleskoj uspješno se bore s najtežim i neizlječivim bolestima, uključujući dijabetes.

Među zemljama Europe u području liječenja šećerne bolesti smatraju se najboljim klinikama i sanatorijskim kompleksima u Njemačkoj i Češkoj.

Njemačka

Kvalificirana medicinska skrb u Njemačkoj pomaže ublažiti tijek dijabetesa i spriječiti razvoj njegovih komplikacija. Korištenje progresivnih metoda liječenja može značajno usporiti i čak zaustaviti tijek bolesti.

Mnoge njemačke bolnice nude dodatne metode za poboljšanje stanja dijabetičara - liječenje pretilosti, hipertenzije, sindroma dijabetičkog stopala itd.

Načini liječenja dijabetesa u Njemačkoj:

 • Terapija lijekovima.
 • Terapijska dijeta.
 • Biljni lijek
 • Terapijska vježba.
 • Imunoterapija.
 • Korištenje matičnih stanica.
 • Izvanjska krvna korekcija.
 • Fizioterapijski tretman (elektroterapija, ultrazvučna terapija, krioterapija, akupunktura, itd.).
 • Kirurško liječenje (transplantacija tkiva pankreasa, stanice Langerhansovih otočića).

Cijena liječenja u klinikama u Njemačkoj košta pacijente od 2 tisuće eura. Detaljnije cijene prikazane su na internetskim stranicama klinika, a ukupni trošak čine procedure i vrijeme boravka na području bolnice.

Češka Republika

Praksa je pokazala da liječenje endokrinih bolesti u Češkoj daje pozitivan rezultat i značajno poboljšava stanje pacijenta.

Češki stručnjaci koriste tradicionalne kliničke metode za liječenje dijabetesa melitusa tipa 1 i 2, kao i autorove metode koje predstavljaju kompleks tradicionalne i alternativne medicine.

U sanatorijima u Češkoj kao dodatnoj terapiji koriste se izvori poznatih mineralnih izvora, prepoznatih kao jedno od najzdravitijih na svijetu.

Terme Karlovy Vary poznate su po stoljetnim tradicijama liječenja dijabetesa melitusa bilo koje vrste i posljedica.

Kompleks wellness programa uključuje:

 • Terapija kisikom.
 • Masaža (klasična i nekonvencionalna).
 • Kade za galvanizaciju.
 • Oblaže blato i još mnogo toga.

Za svakog pacijenta može se izraditi individualna shema za liječenje i prevenciju dijabetesa.

Treba napomenuti da su u češkoj lječilištu Karlovy Vary razvijene napredne metode liječenja dijabetesa u djetinjstvu, koje se smatraju najboljima u inozemstvu.

Prema izjavi indijskih liječnika, broj dijabetičara u zemlji će do 2025. godine doseći 57 milijuna. Dijabetes je već postao glavni medicinski problem nacije. Danas se Indija smatra jednom od vodećih zemalja po broju oboljelih od dijabetesa. Po posljednjem brojanju, više od 30 milijuna ljudi s dijabetesom tipa 1 već živi u zemlji. Značajke indijske medicine →

Češki grad Karlovy Vary osnovan je prije šest stoljeća i primio je više od 6 milijuna pacijenata u svim godinama svog postojanja. Smatra se jednim od najpoznatijih ne samo u Češkoj, već i širom svijeta.

Danas je Karlovy Vary naselje s luksuznim hotelima, lječilištima i pansionima. Većina osoblja u lokalnim hotelima i domovima zdravlja govori ruski. Troškovi liječenja u Karlovim Varima →

Južnokorejska medicina se ubrzano razvija, stalno koristi inovativne metode liječenja i dijagnoze i pronalazi nove lijekove. Mnoge javne bolnice blisko surađuju s istraživačkim institutima i dobro ih sponzorira vlada zemlje. Pregled korejskih klinika →

Kineske klinike postaju sve popularnije svake godine među pacijentima iz drugih zemalja. Liječenje dijabetesa je jedna od najtraženijih usluga u Kini.

Lokalni liječnici koriste sve mogućnosti moderne medicine, uključujući tradicionalne kineske metode. Kineske klinike i troškovi usluga →

Klinike u Njemačkoj imaju sveobuhvatan pristup problemu liječenja dijabetesa, koristeći i tradicionalne metode i najnovije metode liječenja i dijagnosticiranja bolesti.

Terapija lijekovima temelji se na uporabi lijekova koji dovode do smanjenja razine šećera u krvi pacijenta. Lijek najčešće djeluje na inzulin i slične lijekove. Saznajte više →

Izraelska medicina smatra se jednom od najboljih na svijetu. Pacijenti koji si mogu priuštiti skupo liječenje uvijek nastoje doći do liječnika ove zemlje.

U Izraelskim klinikama osoba oboljelih od dijabetesa, nekoliko stručnjaka promatra: nutricionista, endokrinologa, mikrokirurga, kardiologa, fizioterapeuta i drugih. Saznajte cijenu i recenzije →

Kako se liječi dijabetes u Izraelu?

Izraelska medicina ima u svom arsenalu mnogo tehnika koje pružaju učinkovito liječenje dijabetesa 1, 2, 3 tipa. Pacijentu se nude programi za kontrolu razine šećera u krvi (pomoću lijekova za snižavanje šećera, inzulina, prehrane, održavanja tjelesne aktivnosti), kao i uspješne terapije za komplikacije dijabetesa. U liječenju ove bolesti izraelski stručnjaci koriste sva najnovija dostignuća znanosti i medicine, uključujući terapiju matičnim stanicama, što pokazuje dobre rezultate.

Vodeće klinike u inozemstvu

Južna Koreja, Seoul

Opće informacije o dijabetesu

Glukoza je najvažnija hranjiva tvar koju trebaju stanice u tijelu. Da bi apsorbirali glukozu, potreban im je inzulin, koji se veže za inzulinski receptor na stanici, i kao da ga otvara za ulazak glukoze. Kada inzulin nije dovoljan, neke stanice ne mogu dobiti ovaj nutrijent, zbog čega se povećava njegova koncentracija u krvi. Nedostatak inzulina dovodi do razvoja šećerne bolesti prvog tipa. Obično se pojavljuje kod mladih ljudi.

Međutim, dijabetes melitusa druge vrste najčešće se primjećuje. Ta se bolest razvija zbog činjenice da stanice tijela gube osjetljivost na inzulin. To jest, hormon se proizvodi u normalnim koncentracijama, ali se ne veže na receptore, što zapravo dovodi do povećanja razine glukoze u krvi.

Dijabetes melitusa prvog tipa nastaje zbog oštećenja stanica pankreasa odgovornih za proizvodnju inzulina. Što se tiče dijabetesa tipa 2, mnogi čimbenici su uključeni u njegov razvoj, među kojima treba istaknuti sljedeće:

 • prekomjerna težina je najznačajniji čimbenik u razvoju dijabetesa tipa 2;
 • genetska predispozicija;
 • hipodinamija - sjedilački način života;
 • neuravnotežena prehrana, osobito neadekvatan unos vlakana i prekomjerna konzumacija slatkiša;
 • neke bolesti, kao što je hipertenzija;
 • drugih čimbenika.

Pretilost (osobito visceralna) i tjelesna neaktivnost treba pripisati najozbiljnijim čimbenicima u razvoju šećerne bolesti. Često zdrav način života, koji se sastoji u uravnoteženoj prehrani i dovoljnoj tjelesnoj aktivnosti, značajno smanjuje razinu šećera u krvi.

Kako dijabetes

Kada se koncentracija šećera u krvi uzdigne, tijelo se svim silama trudi da ga se riješi. Jedini mogući način je uklanjanje šećera s urinom. Međutim, glukoza ne ulazi u urin u svom čistom obliku, već u sprezi s molekulama vode. Tako tijelo snažno gubi tekućinu, što je praćeno suhim ustima, žeđom i čestim porivom za mokrenjem. To su najočitiji simptomi dijabetes melitusa koji se trebaju riješiti.

Ostale manifestacije bolesti uključuju svrab, opću slabost, umor, sporo zacjeljivanje rana. Kod dijabetesa drugog tipa, gojaznost se češće primjećuje, međutim, također je moguć brz gubitak težine.

Dijabetes nije tako loš kao njegove komplikacije. To uključuje smanjenje vidne oštrine, pojavu čireva na nogama (dijabetička stopala), oštećenje bubrega, kardiovaskularni sustav, erektilnu disfunkciju, oslabljenu osjetljivost i neuropatiju. Često bolesnici s dijabetesom odlaze liječniku već u fazi pojave ovih komplikacija.

Kako je dijagnoza dijabetesa u Izraelu

Identifikacija dijabetesa nije teška. Za dijagnozu pacijenta provedite sljedeće studije:

 • test krvi (određivanje razine glukoze);
 • test tolerancije na glukozu (omogućuje vam da otkrijete skriveni oblik bolesti);
 • analiza urina (procjena razine šećera);
 • druge studije (laboratorijske i instrumentalne) za identifikaciju komplikacija i povezanih bolesti koje dijabetes može biti prvog ili drugog tipa.

Liječenje dijabetesa u Izraelu

Shema liječenja ove bolesti u izraelskim klinikama ovisi o dijagnozi. Pacijentu se može ponuditi promjena načina života, terapija lijekovima, terapija inzulinom, matične stanice, pa čak i operacija.

Vodeći stručnjaci klinika u inozemstvu

Prof. Ofer Merimsky

Profesor Ulf Landmesser

Profesor Sung Hong Noh

Dr. Alice Dong

Promjena načina života

Početni oblici bolesti, kada se još nisu pojavile komplikacije, mogu se ispraviti promjenama načina života. Kako bi to učinili, pacijentu se preporučuje da slijedi sljedeća pravila:

 • Dijeta. Potrebno je isključiti uporabu jednostavnih šećera, uključujući med i voće (osobito slatko, kao što je grožđe, dinja). Preporučuje se značajno ograničavanje životinjskih masti. Od ugljikohidrata morate uključiti samo one s niskim glikemijskim indeksom - heljdu, zob, nepoliranu rižu, kruh od mekinja, mahunarke. Dijeta treba sadržavati dovoljnu količinu povrća bogatog vlaknima.
 • Tjelesna aktivnost Povećanje osjetljivosti tjelesnih stanica na inzulin pomoći će tjelesnoj aktivnosti. Duge šetnje najbolji su način borbe protiv visokih razina šećera. S poboljšanjem performansi, gubitkom težine i normalizacijom općeg zdravlja, preporučuje se povećati intenzitet treninga.
 • Vitamini, minerali i aminokiseline. Da bi se poboljšao metabolizam pacijenta, preporučuje se uzimanje vitaminsko-mineralnih kompleksa, koji uključuju vitamine B, askorbinsku, lipoičnu, folnu kiselinu, cink, mangan, krom, kalij, selen i vanadij. Od aminokiselina preporučuju se karnitin i taurin.

Terapija lijekovima

Za liječenje dijabetesa drugog tipa koriste se različiti hipoglikemični lijekovi koji imaju drugačiji mehanizam djelovanja, i to:

 • sredstvo za smanjenje apsorpcije ugljikohidrata u gastrointestinalnom traktu. Kao rezultat ovog djelovanja, u krv se oslobađa manje glukoze;
 • lijekovi koji stimuliraju inzulin;
 • agensi koji utječu na molekularni transportni sustav koji regulira apsorpciju glukoze u stanicama tijela;
 • lijekove koji usporavaju apsorpciju šećera u crijevima.

Tablete za snižavanje šećera djeluju nježno i polako, što ih čini sigurnima za ljudsko zdravlje.

U bolesnika s dijabetesom melitusa prvog tipa (ili s neučinkovitošću smanjenja razine lijeka u šećeru u dijabetesu drugog tipa) propisana je terapija inzulinom. Danas se u klinikama Izraela provodi nekoliko vrsta inzulina, koji se biraju ovisno o težini bolesti i vrsti dijabetesa.

 • Brzo djelujući inzulin - ubrizgava se prije ili tijekom obroka. Ovaj inzulin vrijedi 4 sata.
 • Inzulin kratkog djelovanja - ubrizgava se 15-30 minuta prije obroka i djeluje 7-8 sati.
 • Dugodjelujući inzulin - daje se jednom dnevno.
 • Inzulin srednji i dugodjelujući - koristi se 1 ili 2 puta dnevno.
 • Inzulin mješovitog tipa - kombinira inzulin, kratko i srednje djelovanje.

Izbor inzulina određenog tipa određen je nizom čimbenika, uključujući:

 • individualni odgovor tijela;
 • način života pacijenta;
 • dob;
 • financijske mogućnosti;
 • drugih čimbenika.

Liječenje dijabetesa u Izraelu s inzulinom provodi se primjenom inovativnih metoda unošenja tvari u tijelo. Posebno se koriste specijalne crpke koje automatski ubrizgavaju inzulin u tijelo.

Kirurško liječenje

Jedan od uvjeta za uspješno liječenje dijabetesa tipa 2 je gubitak težine. Ako konzervativna terapija ne pomogne, preporučuju se kirurške operacije bariatric.

Takve operacije svodi se na šivanje želuca ili nametanje na njega posebnog silikonskog prstena, što omogućuje pacijentu da se zasiti mnogo manjom količinom hrane. Takvo liječenje pretilosti je vrlo učinkovito i omogućuje kratko vrijeme da se riješi 15-30% prekomjerne težine, o čemu svjedoče medicinska opažanja i pregledi pacijenata.

Terapija matičnim stanicama

Posljednjih godina izraelski liječnici koriste matične stanice u borbi protiv dijabetesa. Oni se uzimaju iz koštane srži pacijenta, a zatim se nakon specifične obrade i uzgoja ubrizgavaju intravenski. Nakon otprilike 1,5 mjeseca dolazi do smanjenja potrebe za lijekovima za snižavanje glukoze i inzulinom.

Progresivna metoda liječenja dijabetesa tipa 1 je transplantacija zdravih stanica gušterače uzetih od preminulog donora. Glavni nedostatak ove terapije je vjerojatnost odbacivanja stranih stanica - kako bi se to izbjeglo, pacijent će morati uzimati imunosupresivne lijekove.

Gdje se može dobiti liječenje

Pacijenti s dijabetesom mogu kontaktirati bilo koju kliniku u Izraelu, gdje postoji odjel za liječenje endokrinih bolesti. Sve višenamjenske bolnice obećane zemlje nude liječenje dijabetesa tipa 1 i tipa 2. t Najčešće strani pacijenti traže pomoć u sljedećim klinikama:

 • Medicinski centar Ichilov (Suraski), Tel Aviv.
 • Klinika Assuta, Tel Aviv.
 • Medicinski centar Rambam, Haifa.
 • Klinika Hadassah, Jeruzalem.
 • Klinika Haim Sheba, Ramat Gan.
 • Ostale izraelske klinike.
Obavijesti me o cijenama

Trošak liječenja dijabetesa u Izraelu

Koliko skrbi o dijabetesu u lokalnim klinikama? U pravilu, cijena se najavljuje pacijentu nakon što su poduzete sve dijagnostičke mjere, kada postaje jasno koliko je zahvata uključeno.

Osnovni trošak dijagnoze i liječenja dijabetesa u izraelskim klinikama je oko 5 tisuća američkih dolara. Ako se izvodi operacija, količina će se znatno povećati. Također, liječenje komplikacija dijabetesa se plaća zasebno, što ponekad zahtijeva operaciju.

Važno je napomenuti da su cijene liječenja i dijagnoze u Izraelu oko 30% niže nego u europskim zemljama i dvostruko manje nego u Sjedinjenim Državama.

Više informacija potražite u odjeljku Endokrinologija.

Liječenje dijabetesa u inozemstvu

Liječenje u inozemstvu

Šećerna bolest je kronična bolest uzrokovana poremećajima endokrinog sustava. Njegovi simptomi su povećanje glukoze u krvi i smanjenje proizvodnje inzulina u gušterači.

Ova bolest utječe na cijelo tijelo i zahtijeva stalno praćenje i liječenje. Postoje dvije vrste dijabetesa. Prvi tip se javlja u djetinjstvu i adolescenciji, karakterizira ga potpuna ovisnost o inzulinu i opasne posljedice kršenja režima.

Drugi tip najčešće se javlja u ljudi nakon 40 godina. U nedostatku pravodobne dijagnoze, bolest može izazvati srčani udar, moždani udar, pa čak i komu.

Liječenje dijabetesa u inozemstvu je brz način da se podvrgne potpunom pregledu s kvalificiranim stručnjacima, utvrdi uzrok i odabere odgovarajuća metoda terapije.

Koji se novi tretmani dijabetesa koriste u inozemstvu?

Liječenje dijabetesa u inozemstvu ima za cilj potpuno uklanjanje šećera u urinu i maksimalnu kompenzaciju glukoze u krvi. Glavni cilj terapije je vratiti hormonsku pozadinu u tijelo pacijenta i minimizirati rizik od komplikacija.

Liječenje dijabetesa u inozemstvu sastoji se od nekoliko faza. Najvažniji od njih je izbor prikladne prehrane. Također, formira se stalni dnevni režim za kontrolu razine šećera i odabir potrebne doze.

Za dijabetes drugog tipa preporučuje se smanjenje težine i obnova endokrinog sustava.

Osim navedenih tradicionalnih metoda, u stranim klinikama se uvode i inovativne metode:

 1. Injekcija inzulina. Postoji nekoliko tipova inzulina: životinjskog podrijetla, genetski modificiranog i biosintetskog čovjeka. U inozemstvu se koristi suvremeni inzulin Afrezza, koji se uvodi tijekom obroka putem inhalatora;
 2. Liječenje dijabetesa matičnim stanicama. Još jedna vrsta stranih terapija. U tu svrhu provode se klinička ispitivanja novih regenerativnih pripravaka na temelju matičnih stanica pacijenta. Nakon toga stanje pacijenta se poboljšava, a razina glukoze u krvi smanjuje se zbog stvaranja zdravih tkiva pankreasa;
 3. Fizioterapija aparata (jedan od najučinkovitijih načina je magnetska terapija, koja se daje u kombinaciji);
 4. Balneološki tretman (jedna od metoda kompleksne terapije je radonska kupka);
 5. Extracorporeal hemocorrection (ova metoda liječenja dijabetesa je najteža jer modificira krvne sastojke izvan tijela kako bi se promijenila njihova svojstva).

Značajke liječenja šećerne bolesti tipa 1 i 2 u inozemstvu

Liječenje dijabetesa u inozemstvu provodi se u modernim medicinskim centrima. Glavna značajka stranih klinika je sposobnost provođenja potpunog pregleda na najnovijoj opremi.

Za liječenje dijabetesa tipa 1 u inozemstvu koriste se ne samo medicinske metode, nego i transplantacija dijela gušterače, kao i ugradnja aparata za automatsku primjenu potrebne doze inzulina.

U procesu liječenja druge vrste dijabetesa u stranim klinikama, medicinski pripravci se uglavnom koriste za snižavanje razine šećera u krvi, kao i one koji smanjuju apsorpciju šećera u krv iz probavnog sustava pacijenta.

Cijene liječenja dijabetesa u inozemstvu

Prije početka terapije, svi liječnici nužno preporučuju da se podvrgne cjelovitom pregledu, njegova cijena u inozemstvu varira od 350 do 950 eura. Ukupna količina ovisi o pojedinom pacijentu. Konačni trošak može utjecati na prisutnost komplikacija kod pacijenta, zatim koliko je bolest teška, je li prekomjerna težina, itd.

Osim toga, u različitim zemljama cijena liječenja dijabetesa u inozemstvu može se razlikovati:

Liječenje dijabetesa u inozemstvu

U stranim klinikama za liječenje dijabetesa koriste najnovija dostignuća u globalnoj farmaceutskoj industriji: najnovije antidijabetičke lijekove dugotrajnog djelovanja, nove tvari koje značajno ubrzavaju apsorpciju kratkodjelujućih lijekova, lijekove koji odgađaju razvoj dijabetesa, uključujući i lijek za peptide koji je nedavno nastao na Weizmann institutu u Izraelu. Kako bi se poboljšala apsorpcija antidijabetičkih lijekova, koriste se i inovativni uređaji: automatske štrcaljke implantirane ispod kože, INSUPATCH uređaj koji zagrijava mjesto ubrizgavanja, JET INJECTION uređaj za ubrizgavanje tlaka. Pametne pametne štrcaljke koje mjere i kontroliraju razinu šećera u krvi SMART SMBG i mnoge druge suvremene alate naširoko se koriste u inozemstvu.

Cilj supstitucijskog liječenja je kontinuirano praćenje razine šećera i sprječavanje razvoja hipoglikemijske ili hiperglikemijske kome u bolesnika. Pedijatrijski nefrolozi, oftalmolozi i drugi specijalizirani pedijatri stalno surađuju sa stranim medicinskim centrima i klinikama. Sudjelovanje u liječenju dijabetesa melitusa ovih liječnika je zajamčena prilika da se spriječi razvoj komplikacija na pozadini šećerne bolesti.

Učinkovito liječenje dijabetesa

Prije svega, strani stručnjaci koriste zamjensku terapiju inzulinom u dijabetesu.

Stručnjaci iz stranih klinika koriste progresivnu metodu davanja inzulina pomoću automatske štrcaljke, koja se implantira ispod kože pacijenta, programirana za vrijeme i dozu lijeka. Pacijent ne slijedi raspored za primjenu inzulina, ali treba slijediti raspored obroka. Uređaj mjeri razinu šećera u krvi i ubrizgava potrebnu dozu lijeka u tijelo. Primjerice, ako je razina šećera u krvi pala (pacijent nije jeo na vrijeme ili iz nekih drugih razloga), primjena inzulina kasni dva sata. Upotreba ovog uređaja štiti pacijenta od razvoja hipoglikemijske ili hiperglikemijske kome.

INSUPATCH je uređaj koji se drži na koži u području ubrizgavanja i zagrijava ovo mjesto na 38,5 stupnjeva Celzija, što povećava apsorpciju lijeka za 30%.

Izrael je razvio inovativni lijek koji usporava uništavanje beta stanica gušterače u bolesnika s dijabetesom tipa 1. Lijek se daje svaka 3 mjeseca i može značajno usporiti napredovanje bolesti.

Suvremene metode liječenja

 • Novi lijekovi u liječenju dijabetesa

Točna dijagnoza dijabetesa u samo 3 dana

Prvi dan

Prvog dana, odvija se konzultacija i pregled pacijenta, povijest je napravljena na hebrejskom. Savjetovanje provodi pedijatrijski nefrolog, endokrinolog. Liječnici razvijaju program rehabilitacije, sastavljaju raspored uvođenja inzulina. Tada stručnjaci pišu upute za laboratorijske i instrumentalne studije.

Drugi dan

Drugog dana pacijent mora proći opći, razvijeni biokemijski i posebni test glukoze u krvi. Nakon toga, specijalisti klinike pacijentu propisuju sljedeće studije:

 • Određivanje razine glikiranog hemoglobina (A1C). Normalna razina je ispod 5,7%. Rezultat između 5,7 i 6,4% smatra se predijabetesom.
 • Testirajte šećer u krvi. Krv će biti uzeta za analizu nasumce. Razina šećera u krvi manja od 140 mg / dl (7,8 mmol / l) je norma. Razina između 140 mg / dl (7,8 mmol / L) i 199 mg / dl (11,0 mmol / L) smatra se predijabetesom.
 • Test šećera u krvi natašte. Normalna je razina šećera u krvi natašte od 100 mg / dl (5,6 mmol / l). Razina šećera u krvi natašte između 100 i 125 mg / dl (5,6 do 6,9 mmol / l) smatra se prediabetesom.
 • Ispitivanje tolerancije glukoze. Tijekom ispitivanja mjeri se početna razina šećera, zatim se pacijentu dopušta da pije slatku tekućinu, a razina šećera se mjeri u sljedećih nekoliko sati. Razina šećera u krvi manja od 140 mg / dl (7,8 mmol / l) je norma. Rezultat od 200 mg / dl (11,1 mmol / l) i više nakon 2 sata ukazuje na dijabetes.

Liječnici stranih klinika provode medicinski nadzor nad procesom dijagnostike i liječenja.

Treći dan

Zatim stručnjaci propisuju dopler ultrazvuk krvnih žila bubrega i trbušnih organa. Nakon cijelog tijeka terapije, pacijentu se preporuča održavanje aktivnog načina života, obraćanje pozornosti na tjelesne napore, pravilno jesti, slijediti dijetu, odustati od loših navika. Odredite redovite posjete endokrinologu i pridržavanje svih preporuka stručnjaka.

Za svakog pacijenta, na temelju ankete, razvijen je raspored obroka i primjena inzulina.

Da bi se rezimirali rezultati pregleda i izradio plan liječenja, pacijent se upućuje na endokrinologa i savjetuje se s dječjim nutricionistom. Tako se provodi program liječenja bolesti, nakon čega se odvija rehabilitacija u uvjetima obilaska dnevne bolnice pod nadzorom liječnika specijalista.

dijabetes

Šećerna bolest je endokrina bolest koja je posljedica nedostatka hormona inzulina, zbog čega dolazi do naglog povećanja koncentracije glukoze u krvi (hiperglikemija).

Ova kronična bolest je popraćena kršenjem svih vrsta metabolizma: proteina, masti, ugljikohidrata, minerala i soli. Prema WHO, dijabetes je na trećem mjestu u tablici glavnih uzroka smrti.

Razlikovati dijabetes melitus tip 1 i 2. Dijabetes tipa 1 očituje se u djetinjstvu i adolescenciji, karakteriziran teškim tijekom i potpunom ovisnošću o inzulinu. Dijabetes tipa 2 (koji uključuje više od 90% svih slučajeva dijabetesa) najčešće pogađa osobe starije od 40 godina.

Simptomi bolesti su: umor, slabost u mišićima, umor, suha usta, svrbež kože i sluznice, oštećenje vida. U nedostatku liječenja, bolest napreduje i uzrokuje ozbiljne komplikacije - dijabetičku nefropatiju, oftalmopatiju, različite vrste dijabetičke kome. Bolesnici s dijabetesom imaju ozbiljniji tijek zaraznih bolesti.

Pravovremena dijagnostika i korištenje učinkovitih metoda liječenja mogu spriječiti ozbiljne komplikacije i vratiti normalnu kvalitetu života pacijentima s dijabetesom (vidi lijekove za dijabetes).

Liječenje dijabetesa u inozemstvu

Do danas, nijedna od postojećih metoda ne može u potpunosti izliječiti bolesnika od dijabetesa. Suvremeni tretman dijabetesa u inozemstvu usmjeren je na maksimalnu kompenzaciju razine glukoze u krvi i potpunu eliminaciju šećera u mokraći (glukozurija). Cilj svake metode je smanjiti rizik od komplikacija.

• Izvanjska hormonska korekcija. Ova metoda je najteža i najperspektivnija. Njegovo značenje je modificirati komponente pacijentove krvi izvan tijela kako bi se promijenila njihova svojstva. Zahvaljujući ovoj metodi, iz krvi se uklanjaju patološke tvari koje uzrokuju, a zatim podržavaju ovu bolest. Extracorporeal hemocorrection uključuje: kaskadna filtracija plazme, cryorepheresis.

• Fizioterapija aparata (najučinkovitija metoda je magnetska terapija koja se koristi u složenoj terapiji).

• Balneološki tretman (radonske kupke koje pomažu u smanjenju razine glukoze u krvi i služe kao prevencija mikroangiopatija). Ovaj tretman provodi se samo kao dio složenog liječenja.

Gdje liječiti dijabetes?

Liječenje dijabetesa u inozemstvu moguće je u mnogim stranim klinikama predstavljenim na našoj web stranici (vidi izbornik na lijevoj strani stranice). To, na primjer, mogu biti takve klinike kao:

Klinika Dialibre je prva klinika u Španjolskoj specijalizirana za liječenje dijabetesa u djece i mladih (od 0 do 25 godina starosti), a jedina u Španjolskoj pruža sveobuhvatno liječenje dijabetesa tipa 1.


Klinika Neuperlach - velika klinika u Münchenu. Zavod za opću i endokrinu kirurgiju bavi se operativnim liječenjem endokrinih organa (štitnjače, paratiroidne žlijezde, nadbubrežne žlijezde).


Privatna klinika Confranternitet Josefstat je moderna zdravstvena ustanova s ​​dugogodišnjom tradicijom kvalitetne medicinske skrbi, koja radi s najmodernijom opremom i najnovijom tehnologijom.


Centar za kardiologiju i dijabetologiju Bad Oinhausen je jedan od najpoznatijih kardioloških centara u Europi. Nudi liječenje kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa po najvišim standardima.


Medicinski centar Chaim Sheba je najveća medicinska ustanova u zemlji i vodeći medicinski centar na Bliskom istoku. Na raspolaganju je centar - 150 ureda i klinika.


Sveučilišna bolnica u Münchenu je multidisciplinarna medicinska ustanova i nudi svoje usluge u gotovo svim područjima medicine. Blisko surađuje s mnogim poznatim klinikama u SAD-u i Europi.


Fortis Vasant Kunj je jedna od najpoznatijih privatnih klinika u Delhiju. Poznat je po dobroj tehnološkoj opremljenosti. Osoblje Klinike su visoko profesionalni liječnici, od kojih su mnogi obučeni u Europi.


Klinika Shengu je poznato multidisciplinarno središte kineske medicine, gdje su pacijenti s različitim vrstama bolesti bili dijagnosticirani, pregledani i liječeni dugo vremena.


Sveučilišna bolnica Heidelberg je priznati lider u liječenju bolesti u gotovo svim medicinskim specijalitetima. Klinika uključuje 43 specijalizirane klinike i odjele.


Medicinski centar Assuta je vodeći privatni medicinski centar u zemlji. Svake se godine u klinikama Assuta provodi oko 235 tisuća dijagnostičkih i 650 tisuća ambulantnih pregleda.


Sveučilišna bolnica Dusseldorf multidisciplinarna je klinika koja nudi širok spektar dijagnostičkih i liječničkih usluga. Klinika ima veliki izbor terapijskih mogućnosti.


Kijevski centar štitnjače je jedinstvena medicinska ustanova u post-sovjetskom prostoru specijalizirana za liječenje abnormalnosti štitnjače.

Liječenje dijabetesa u inozemstvu

Liječenje dijabetesa u inozemstvu doseglo je novu fazu razvoja. To se dogodilo zahvaljujući istraživačima iz Izraela. Razvio je sintetsku pankreas za osobe s dijabetesom. Ovaj izum pripada znanstvenicima iz grada Petah Tikva. U Izraelu, samo djeca mlađih od 17 godina s dijabetesom, ima gotovo trideset tisuća ljudi. Na cijelom našem planetu postoje milijuni takvih pacijenata. Zato je tema razvoja umjetne gušterače tako važna. Sada je moguće u tijelo pacijenta usaditi sintetsku gušteraču, koja će proizvesti inzulin. Osoba može živjeti bez stalnih injekcija.

Sintetička gušterača je minijaturni uređaj koji se nalazi u cirkulacijskom sustavu i stalno prati razine glukoze. Uređaj daje podatke "elektroničkom mozgu" koji kontrolira mikropumpu, koja unosi inzulin u krv kada je to potrebno.

Već su provedena klinička ispitivanja. Uređaj pomaže dvije trećine dijabetičara. Tijekom dana, razina šećera u krvi nikada nije bila povećana zbog mikro-instrumenta. Sada, za sada, uređaj je kao test. No, uskoro će pacijenti s implantiranim senzorom biti poslani kući. Dakle, pacijenti diljem svijeta trebali bi patiti ukupno četiri godine, tijekom kojih medicinska industrija u zemlji planira pokrenuti masovnu proizvodnju uređaja. Njegova glavna razlika od prethodno stvorenih je da se "elektronički mozak" može programirati tako da odgovara karakteristikama svakog pacijenta.

Liječenje dijabetesa u inozemstvu

Osnovne metode i smjerovi

Stručnjaci njemačkih klinika koriste složene tretmane i dijagnostičke režime, što omogućuje pravovremenu identifikaciju svih mogućih komplikacija i sprječavanje progresije bolesti.

Posebna pozornost posvećena je početnom pregledu pacijenata koji su stigli - nakon svega, dobro provedene dijagnostičke mjere povećavaju šanse za uspješan ishod liječenja nekoliko puta.

Popis obveznih studija za upis u kliniku uključuje:

 • Biokemijske i opće krvne pretrage;
 • Mjerenje glukoze u krvi (3 dana);
 • EKG;
 • Računalna tomografija srca i koronarnih žila;
 • Ultrazvuk abdominalnih organa i štitnjače;
 • Nadzor tlaka tijekom dana.

Nakon primitka rezultata, liječnik će propisati individualni složeni režim liječenja, koji uključuje terapiju lijekovima, kliničku prehranu i druge metode preporučene u određenom slučaju.

Zdrava hrana

Obavezna komponenta u liječenju šećerne bolesti, koja se koristi u svim klinikama u Njemačkoj. Glavni cilj takve prehrane je osigurati opskrbu esencijalnim hranjivim tvarima i vitaminima te spriječiti skokove šećera.

Da biste to učinili, pacijent će morati izvršiti sljedeće radnje:

 • Uzmite vitaminsko-mineralne komplekse koje odabere liječnik;
 • Za frakcijsko hranjenje, obroci u isto vrijeme ne smiju prelaziti 200-250 g (najmanje 5-6 puta dnevno);
 • Zamijenite brze ugljikohidrate i masti s proizvodima koji uključuju složene ugljikohidrate (zobenu kašu, hladno prešana biljna ulja, soju, svježi sir);
 • Povećajte udio mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani;
 • Potpuno uklonite iz prehrane sve slastice i proizvode od maslaca.

Načelo sastavljanja terapijske prehrane temelji se na sljedećim omjerima hranjivih tvari preporučenih za bolesnike s dijabetesom bilo koje vrste:

 • Masti - ne više od 25%;
 • Proteini - najmanje 15-20%;
 • Ugljikohidrati - oko 55-60%.

Terapija lijekovima

Za liječenje dijabetesa tipa 1 i tipa 2 u njemačkim klinikama propisana je uporaba lijekova. Nakon pregleda, pacijentu se propisuju lijekovi za smanjenje razine glukoze i smanjenje količine šećera.

  Klikni za povećanje

Inzulinske pumpe Jedan od najpopularnijih i najučinkovitijih načina liječenja dijabetesa tipa 1 u Njemačkoj. Uređaj je fiksiran na kožu pacijenta i kontrolira razinu šećera, a također odabire i ubrizgava potrebnu dozu inzulina. Ako uporaba pumpe nije moguća, pacijentu se propisuju potkožne injekcije inzulina.

 • Bigvanidi. Skupina lijekova koji sprječavaju stvaranje glukoze u stanicama jetre i promiču njezinu apsorpciju. Još jedna neosporna prednost ove skupine lijekova je u tome što oni učinkovito smanjuju apetit. To je posebno važno za bolesnike s prekomjernom težinom i pretilosti.
 • Važno je! Biguanidi se ne koriste ako pacijent ne proizvodi vlastiti inzulin!

  • Preparati sulfoniluree. Koristi se za regulaciju sinteze inzulina, a također značajno smanjuje rizik od hipoglikemije i hipoglikemijske kome. Lijekovi u ovoj skupini nemaju ozbiljnih nuspojava, a rezultat primjene traje nekoliko mjeseci nakon prestanka liječenja.

  Izvanjska krvna korekcija

  Ovaj se postupak odnosi na progresivne nove metode liječenja dijabetesa koje se koriste u klinikama u Njemačkoj. Njezina je suština očistiti krv i promijeniti njezin sastav.

  Da bi se to postiglo, pacijentova venska krv ulazi u poseban uređaj s mikroskopskim rupama koje djeluju kao filter. Uz njegovu pomoć zadržavaju se antitijela koja suzbijaju vlastitu inzulinsku sintezu, a krv je zasićena potrebnim tvarima i elementima: antibioticima, hormonima itd. Nakon obavljanja potrebnih manipulacija, krv se ubrizgava natrag u venu.

  Za izvođenje hemokorekcije potrebna je skupa oprema, koja je praktički u svim medicinskim centrima u Njemačkoj, specijalizirana za liječenje dijabetesa.

  Korištenje matičnih stanica

  Suština metode je zamjena dijela oštećenih stanica gušterače matičnim stanicama vlastitog organizma. Možete postići sljedeće rezultate:

  • Kod dijabetesa tipa 1 može se obnoviti samo dio organa, ali i to je dovoljno da se značajno smanji potreba tijela za umjetnim inzulinom.
  • Kod dijabetesa tipa 2, razina glukoze u krvi normalizira se i bolest se poboljšava. U pravilu, nakon primjene metode, pacijentu je potrebna korekcija terapije lijekovima (jer nema potrebe za primjenom određenih lijekova).

  Druge metode

  Njemačke klinike razlikuju se od ostalih medicinskih ustanova s ​​velikim iskustvom u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću, kao i sa širokim izborom metoda i metoda liječenja.

  Za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2 mogu se koristiti:

  • Pregled pacijenta i prikupljanje anamneze;
  • Pružanje usluga prevođenja (u nekim klinikama ova usluga se plaća odvojeno od glavnog računa);
  • Provođenje dijagnostičkih aktivnosti i dijagnostike;
  • Izrada individualnog programa liječenja (uključuje potrebne postupke i manipulacije);
  • Identifikacija i prevencija komplikacija osnovne bolesti;
  • Savjetovanje dijetetičara specijaliziranog za bolesnike s dijabetesom;
  • Kontrola tjelesne mase pacijenta;
  • Pohađanje tečajeva i programa preventivne prehrane kod dijabetesa.

  Ako konzervativno liječenje ne donese rezultate, pacijentu se propisuje kirurško liječenje. Klinike u Njemačkoj provode složene operacije za transplantaciju tkiva pankreasa i stanica Langerhansovih otočića.

  Učinkovitost takvih intervencija je oko 92% - to je najviša vrijednost za globalnu praksu liječenja dijabetesa.

  Cijene liječenja

  Cijena liječenja u klinikama u Njemačkoj varira od 2.000 do 5.000 eura. Konačni trošak ovisit će o broju propisanih postupaka, težini bolesti i drugim čimbenicima koji se mogu identificirati samo tijekom početnog pregleda pacijenta.

  Općenito, troškovi liječenja počinju od dvije tisuće eura:

  • Anketa - od 550 eura.
  • Laboratorijska dijagnostika - od 250 eura.
  • Ultrazvuk - 150.
  • EKG - 150.
  • Računalna tomografija - 400.
  • Proučavanje arterija i vena - 180.

  Terapija matičnim stanicama košta između 5.000 eura.

  Cijena liječenja obično uključuje:

  • Pregled pacijenta i prikupljanje anamneze;
  • Pružanje usluga prevođenja (u nekim klinikama ova usluga se plaća odvojeno od glavnog računa);
  • Provođenje dijagnostičkih aktivnosti i dijagnostike;
  • Izrada individualnog programa liječenja (uključuje potrebne postupke i manipulacije);
  • Identifikacija i prevencija komplikacija osnovne bolesti;
  • Savjetovanje dijetetičara specijaliziranog za bolesnike s dijabetesom;
  • Kontrola tjelesne mase pacijenta;
  • Pohađanje tečajeva i programa preventivne prehrane kod dijabetesa.

  Uzroci dijabetesa

  Stručnjaci njemačkih klinika koriste sve suvremene metode za dijagnosticiranje i liječenje dijabetesa. Unatoč činjenici da je to kronična endokrinološka bolest, njemački liječnici uz pomoć modernih metoda i tehnologija mogu pomoći pacijentu da u potpunosti kontrolira bolest. Uzrok ove bolesti je velika važnost. Poznavajući etiološki čimbenik, stručnjak može izabrati najučinkovitiji režim liječenja za pacijenta.

  Glavni čimbenici za razvoj dijabetesa su:

  • Autoimuni procesi;
  • Druge endokrinološke bolesti (na primjer, endokrinopatije, koje dovode do povećanja koncentracije kontraindularnih hormona);
  • Pretilost, metabolički sindrom;
  • Upotreba velikog broja proizvoda, uključujući trans masti i iznutrice, kao i slatkiše;
  • Virusna infekcija koja uništava b-stanice gušterače (ospice, epidemijski parotitis, rubeola, citomegalovirus);
  • Genetski čimbenici (to objašnjava "obiteljsku" prirodu bolesti);
  • Stresne situacije mogu izazvati povećanje glukoze u krvi (postoji medicinski izraz "stresni šećer", koji označava pojavu dijabetesa na pozadini snažnih iskustava);
  • Ozljede prednjeg trbušnog zida;
  • Intoksikacija teškim metalima, citotoksičnim tvarima;
  • Idiopatski dijabetes

  Budući da postoji mnogo čimbenika rizika za dijabetes, broj oboljelih se stalno povećava. Poremećaj normalnog funkcioniranja gušterače može se javiti ne samo kod starijih dobnih skupina, nego i kod djece. Ranije je postojalo mišljenje da se dijabetes melitusa druge vrste javlja samo u odraslih, a prvi - samo kod djece. Nom je danas zabilježio mnogo "paradoksalnih" slučajeva: prvi tip dijabetesa u starijih osoba, a drugi tip - kod djece. Ovaj čimbenik znatno komplicira ranu dijagnozu bolesti.

  Dijagnoza i liječenje

  Dijagnoza dijabetesa

  Tisuće slučajeva dijabetesa dijagnosticiraju se svake godine u njemačkim klinikama. Velika prednost dijagnoze i liječenja u Njemačkoj je da je osnova za provjeru bolesti diferencijalna dijagnoza. Zbog toga liječnici njemačkih klinika otkrivaju čak i najrjeđu patologiju.

  Nakon što pacijent uđe u njemačku kliniku na liječenje, stručnjaci provode pregled pritužbi i prikupljaju povijest bolesti, kao i detaljan pregled pacijenta. Ako je potrebno, u dijagnozu su uključeni uski stručnjaci.

  Ako liječnik sumnja na šećernu bolest kod pacijenta, propisan je sljedeći kompleks laboratorijskih i instrumentalnih studija:

  • Potpuna krvna slika;
  • Analiza mokraće. Kod dijabetes melitusa s visokom razinom glukoze u krvi (više od 10 mmol / l), glukoza se otkriva u općoj analizi urina. U normalnom urinu glukoza ne bi smjela biti;
  • Određivanje šećera u krvi jedna je od najvažnijih metoda za dijagnosticiranje dijabetesa. Ova metoda se također koristi u godišnjim preventivnim pregledima kako bi se identificirali pacijenti s ranim stadijima bolesti;
  • Određivanje C-peptida. To je čestica koja se odvaja od proinzulina, nakon čega nastaje inzulin. Zahvaljujući ovom pokazatelju moguće je procijeniti količinu inzulina u tijelu pacijenta, a time i vrstu dijabetesa. Ako je C-peptid veći od normalnog, pankreas pacijenta proizvodi inzulin (ali iz nekog razloga to nije dovoljno). U slučajevima kada je C-peptid smanjen ili odsutan, može se reći da pacijent ima dijabetes tipa 1;
  • Test oralne tolerancije glukoze;
  • Glikozilirani hemoglobin;
  • koagulacije;
  • Elektroliti krvi;
  • Kolesterol u krvi sa svojim frakcijama;
  • Ultrazvuk jetre i gušterače;
  • CT pankreasa;
  • Utvrđeno je da titar antitijela na stanice otočića, inzulin, tirozinska fosfataza gušterače detektira autoimune bolesti

  U bolesnika s dijabetesom vrlo je važno identificirati i spriječiti akutne i kronične komplikacije ove bolesti. Stoga su njemački stručnjaci dužni imenovati konzultacije uskih stručnjaka (neurologa, oftalmologa, kardiologa, kirurga itd.). Nakon potvrde dijagnoze propisan je najprimjereniji režim liječenja. Pristupi liječenju prvog i drugog tipa dijabetesa vrlo su različiti.

  Liječenje dijabetesa tipa 1 u Njemačkoj

  Smatra se da je glavna metoda liječenja dijabetesa modifikacija načina života. Stručnjaci njemačkih klinika prije svega obučavaju pacijente u pravilnoj prehrani. Samo se pridržavajući dijete, pacijenti mogu kontrolirati svoju bolest. U Njemačkoj je svakom pacijentu razvijena individualna shema napajanja, izračunata kalorazh, krušne jedinice itd. Također, svi pacijenti su informirani o tome koje namirnice sadrže manje glukoze, masti i ugljika. Pacijenti trebaju strogo nadzirati njihovu prehranu i težinu. O tome ovise rezultati liječenja i moguća pojava akutnih i kroničnih komplikacija. Kada se koristi u prehrani hrane koja sadrži velike količine lipotropnih tvari može se postići i smanjenje šećera u krvi.

  Osim toga, pacijentima se preporučuje redovita nastava tjelesne aktivnosti. To omogućuje ne samo praćenje težine, već i smanjenje otpornosti tkiva na inzulin (uzima se u obzir kod dijabetesa drugog tipa). Dozirana fizička opterećenja učinkovito sprječavaju razvoj akutnih i kroničnih komplikacija bolesti.

  U slučaju dijabetesa prvog tipa, pankreas pacijenta ne sintetizira inzulin, ili ga ne proizvodi dovoljno. Stoga je glavno načelo liječenja zamjenska terapija. Njemački stručnjaci upotrebljavaju visoko učinkovite pripravke inzulina, čija uporaba praktički nije popraćena nuspojavama. Nakon detaljne procjene rezultata istraživanja, pacijent je izabran za najučinkovitiju shemu terapije inzulinom. Propisuju se kratki i dugodjelujući pripravci inzulina. Inzulin se primjenjuje prema rasporedu i svi obroci se bezuvjetno uzimaju u obzir.

  Pacijenti su uvijek obučeni za pravilnu tehniku ​​injekcije inzulina. To je potrebno kako bi se spriječile moguće lokalne reakcije koje mogu uzrokovati neugodu za pacijente. Inzulin se primjenjuje samo subkutano u prednjem dijelu abdominalne stijenke ili unutarnje površine bedra. Ne preporučuje se često injektiranje na istom mjestu. Ako se pojave bilo kakve rane na koži ili druge ozljede, pacijent treba kontaktirati liječnika. Pripravci inzulina daju se pomoću posebnih olovaka. Ovi uređaji pomažu lako injektirati inzulin čak i pacijentima s oštećenjem vida (takvi pacijenti mogu brojati klikove koji ukazuju na jedinice inzulina).

  Ako bolesnik ne može nadoknaditi dijabetes melitus prehranom, doziranim fizičkim naporima i inzulinskom terapijom, stručnjaci u njemačkim klinikama nude i druge, modernije metode davanja inzulina. Takve metode uključuju inzulinsku pumpu - prijenosni uređaj koji podupire normalnu koncentraciju glukoze u krvi tijekom cijelog dana. Do danas, ova metoda omogućuje postizanje najpotpunije kontrole nad bolešću. Princip djelovanja je sljedeći: razina šećera u krvi određuje se pomoću posebnog senzora. Ako je viši od normalnog, pacijentu se automatski potkožno ubrizgava inzulin kratkog djelovanja. Tako je u nekoliko minuta moguće normalizirati razinu šećera. Pregledi ove metode liječenja dijabetesa u Njemačkoj su vrlo pozitivni. Inzulinske crpke mogu se koristiti i za djecu i za odrasle. Nema posebnih kontraindikacija za ovu metodu.

  Kod prvog tipa dijabetesa, terapija inzulinom je obavezno cjeloživotno liječenje.

  Liječenje dijabetesa tipa 2 u Njemačkoj

  Dijabetes melitusa druge vrste javlja se u prisutnosti otpornosti tkiva na inzulin. U ovom slučaju gušterača može proizvesti čak i višak inzulina, samo što nije dovoljno za ovog pacijenta. Takve situacije se često javljaju kod pretilosti i metaboličkog sindroma. Stoga je prva preporuka u liječenju dijabetesa tipa 2 niskokalorična dijeta s smanjenom količinom ugljika i masti. Od pacijenata se zahtijeva da strogo nadziru svoju težinu. Vrlo često, sama prehrana dovoljna je da u potpunosti nadoknadi bolest. Također se preporučuje dozirana vježba.

  U slučajevima kada je dijabetes melitusa drugog tipa identificiran s visokom razinom glukoze u krvi, a također i kada dijeta više ne kompenzira bolest, propisuju se lijekovi. Postoji veliki broj skupina za snižavanje glukoze, koje ne samo da imaju pozitivan učinak na razinu glukoze, nego, nažalost, često mogu uzrokovati nuspojave. Odabir individualnog režima liječenja za bolesnika s dijabetesom vrlo je složen i presudan proces. Stoga, stručnjaci njemačkih klinika uzimaju u obzir sve kontraindikacije, popratne bolesti i uzimanje drugih lijekova. Bolesnici ne smiju uzimati nikakve lijekove bez preporuke specijaliste. To je zbog činjenice da mnogi lijekovi mogu međusobno djelovati, dok uzrokuju hipo-ili hiperglikemiju (povećanje ili smanjenje razine šećera u krvi).

  Najčešće korištena hipoglikemijska sredstva su lijekovi sulfoniluree (metformin). U svijetu su dokazali svoju visoku učinkovitost i sigurnost. Osim toga, njemački stručnjaci u svojoj praksi često koriste modernija sredstva kako bi postigli najbolji rezultat liječenja (selektivni reverzibilni konkurentni inhibitori dipeptidil peptidaze-4). Ako je potrebno, imenuje se kombiniranim sredstvima.

  Kada lijekovi uz prehranu i promjene načina života ne nadoknađuju osnovnu bolest, njemački stručnjaci propisuju dodatnu terapiju inzulinom. Za razliku od pacijenata s dijabetesom tipa 1, bolesnici s drugom vrstom moraju uzimati i lijekove i injekcije inzulina.

  U slučajevima kada se bolesnicima s dijabetesom treba operirati, uzimati dodatne lijekove, tijekom trudnoće, porođaja, dojenja itd., Treba ih konzultirati endokrinolog. To je potrebno za ispravljanje glavnog režima liječenja.

  Osim liječenja osnovne bolesti, njemački endokrinolozi liječe akutne i kronične komplikacije dijabetesa.

  Glavni cilj liječenja dijabetesa je normalizacija razine glukoze u krvi. To je potrebno kako bi se spriječile moguće komplikacije. Bolesnici s normalnom razinom šećera osjećaju potpuno zdrave ljude i mogu sudjelovati u bilo kojoj vrsti aktivnosti.

  Liječenje u Njemačkoj

  • Liječenje u Berlinu
  • Liječenje bez posrednika
  • Liječenje djece u Njemačkoj
  • Liječenje bolesti jetre u Njemačkoj
  • Liječenje pluća u Njemačkoj
  • Tretman kralježnice u Njemačkoj
  • Tretman prostate u Njemačkoj
  • Dijagnostika u Njemačkoj
  • Spa tretman u Njemačkoj

  Njemačke klinike

  • Helios Berlin-Buch
  • Helios Hohenstüken
  • Klinika Vivantes
  • Klinika Meoclinic
  • PGD ​​klinika grupa (PGD)
  • Chezap Center Herzinstitut
  • Klinika Franciscus Crankenhaus
  • Bolnica Charite, Berlin
  • Klinika St. Gertrauden
  • Klinika Helios Krefeld
  • Klinika Helios Herzentrum Leipzig
  • Klinika Schlosspark
  • Medicinski park Berlin

  Stručnjaci

  Dr. Hannelore Heidemann

  Liječenje dijabetesa u Njemačkoj

  Prema Međunarodnoj federaciji za dijabetes (2013), u svijetu ima oko 382 milijuna ljudi s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2.

  Šećerna bolest je skupina bolesti endokrinog sustava u tijelu, u kojoj su spriječene funkcije stanica gušterače te je uočeno nedovoljno izlučivanje hormona inzulina ili je narušen njegov utjecaj na tkiva tijela.

  Razvoj apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina dovodi do promjena u svim organima i sustavima i uzrokuje razvoj ozbiljnih komplikacija. Osim fizioloških poremećaja povezanih s ovom bolešću, kvaliteta života pacijenata značajno je pogoršana, jer treba stalno slijediti strogu dijetu, svakodnevno uzimati različite oblike inzulina (i tablete i injekcije) i, naravno, neovisno pratiti njihovo stanje i način života.

  Identifikacija i liječenje dijabetesa ozbiljan je problem zdravstvenih sustava mnogih razvijenih zemalja. Njemačko ministarstvo zdravstva, njemačke sveučilišne klinike, kao i velike specijalizirane komercijalne klinike godišnje izdvajaju sredstva za poboljšanje metoda dijagnosticiranja, liječenja i prevencije dijabetesa. Zahvaljujući tim mjerama, njemačka medicina zauzima jedno od vodećih mjesta u svijetu na ovom području.

  Liječenje dijabetesa matičnim stanicama

  Tipično, pacijenti s dijabetesom, matične stanice se uvode u arteriju gušterače kroz kateter. Ako pacijenti iz nekog razloga ne podnose kateterizacijski postupak, mogu se odlučiti za intravenozno davanje matičnih stanica.

  Zbirka koštane srži

  Prva faza je skupljanje koštane srži iz ilijačnog grebena (karlična kost) pacijenta s tankom iglom (mini-funkcija) pod lokalnom anestezijom. Obično ovaj postupak traje oko 30 minuta. Nakon završetka postupka prikupljanja koštane srži, pacijenti mogu otići kući ili u hotel i obaviti svoje normalno poslovanje.

  Liječenje stanica u laboratoriju

  U sljedećoj fazi matične stanice se izoliraju iz koštane srži u laboratoriju opremljenom najnovijom tehnologijom, u skladu sa zakonima Njemačke i GMP standardom (Pravila dobre proizvođačke prakse). U laboratoriju je testirana i brojana kvaliteta odabranih stanica. Ove stanice imaju potencijal da se transformiraju u različite tipove stanica i sposobne su popraviti oštećene stanice, kao što su beta stanice pankreasa.

  Implantacija matičnih stanica

  U trećoj fazi matične stanice se implantiraju u pacijentovu arteriju pankreasa pomoću katetera. Pod lokalnom anestezijom, kateter se umetne u femoralnu arteriju i, pomoću skeniranja x-zraka, prenosi se do arterije pankreasa, gdje se implantiraju matične stanice. Ovaj postupak traje oko 90 minuta. Nakon implantacije matičnih stanica, pacijent ostaje u klinici 2-3 sata pod nadzorom: provjerava se zarastanje arterije nakon umetanja katetera. Pacijentima koji ne podnose kateterizacijski postupak, na primjer, pacijentima s bolestima bubrega, nudi se alternativna zamjena matičnih stanica intravenskom primjenom. Pacijenti koji pate od dijabetičke periferne neuropatije, dio vlastitih matičnih stanica se ubrizgava u mišiće nogu intramuskularnom injekcijom.

  Terapija graničnim matičnim stanicama

  Odrasle matične stanice nisu lijek za sve bolesti. Teško je procijeniti njihov terapeutski potencijal u svakom pojedincu. Mnogi ljudi nakon liječenja vlastitim matičnim stanicama imaju izrazito poboljšanje, neki, naprotiv, nemaju učinka. To zahtijeva daljnje istraživanje: koji je mehanizam djelovanja matičnih stanica? Koja vrsta tvari pokreće proces samoliječenja? Koji je potencijal odraslih matičnih stanica kada se integriraju u određeno tkivo? I što određuje diferencijaciju matičnih stanica, tj. njihova transformacija u različite tipove stanica?

  Zahtjev za besplatno savjetovanje / liječenje

  Ostavite svoje podatke za kontakt i liječnik koji je specijaliziran za liječenje u Njemačkoj će vas kontaktirati.

  Greška! Potvrdite da niste robot. Za slanje

  Hvala vam! Primili smo vaš zahtjev za savjetovanje.

  Ako želite podnijeti zahtjev za liječenje, nastavite s popunjavanjem. Uz sve potrebne podatke, u najkraćem roku možemo pronaći najbolje rješenje za vaš problem.

  Da li trebam vizu?
  Ovdje možete priložiti Zahtjevu medicinske dokumente i MRI / CT ili druge vizualne rezultate pregleda. Ili ih pošaljite putem pošte [zaštićena e-poštom]

  Vrste dijabetesa

  • Dijabetes ovisan o inzulinu (dijabetes melitus tipa I) razvija se uglavnom kod djece i mladih. Kod dijabetes melitusa tipa I postoji apsolutni nedostatak inzulina zbog kvara pankreasa.
  • Dijabetes neovisan o inzulinu (dijabetes melitus tipa II) obično se razvija u ljudi srednje dobi, obično prekomjerne težine. To je najčešći tip dijabetesa koji se javlja u 80-85% slučajeva. Kod dijabetes melitusa tipa II postoji relativni nedostatak inzulina. U ovom slučaju, stanice gušterače proizvode dovoljno inzulina, ali je broj struktura na površini stanice blokiran ili smanjen, što osigurava njegov kontakt s stanicom i pomaže glukozi iz krvi da uđe u stanicu. Nedostatak glukoze u stanicama dovodi do još veće proizvodnje inzulina, ali to nema učinka, što s vremenom dovodi do smanjenja proizvodnje inzulina.
  • Sekundarni ili simptomatski dijabetes, koji se razvija na pozadini drugih bolesti. Na primjer, bolesti egzokrinog pankreasa, Itsenko-Cushingov sindrom, akromegalija, zarazne bolesti, i tako dalje.
  • Trudni dijabetes ili gestacijski diabetes mellitus je patološko stanje koje se javlja tijekom trudnoće, koja je karakterizirana hiperglikemijom.

  Uzroci dijabetesa

  Postoji niz glavnih razloga koji mogu potaknuti razvoj dijabetesa:

  • Virusne infekcije. Glavni uzrok dijabetesa tipa I je neuspjeh imunološkog sustava u kojem tijelo proizvodi antitijela protiv stanica gušterače koje ih uništavaju. Uzrok ovog tipa dijabetesa je, u pravilu, virusna infekcija (na primjer, epidemijski parotitis, rubeola, itd.) Na pozadini genetske predispozicije za dijabetes.
  • Pretilost. S stupnjem 1 pretilosti, rizik od razvoja dijabetes melitusa povećava se 2 puta, s ocjenom II. - 5 puta, s III. - više od 10 puta.
  • Nasljedna predispozicija
  • Ostale bolesti. Uzroci simptomatskog dijabetesa mogu biti: bolesti gušterače, Itsenko-Cushingov sindrom, lijekovi, genetska patologija i tako dalje.

  Bez obzira na uzrok bolesti, rezultat je taj da jedan organizam nije u stanju koristiti glukozu koja dolazi iz hrane i pohranjuje svoj višak u jetri i mišićima. Prekomjerna količina neiskorištene glukoze ulazi u krv i urin, što nepovoljno utječe na sve organe i tkiva. Budući da glukoza ulazi u stanice u nedovoljnim količinama, masti se koriste kao izvor energije, stvaraju se toksične tvari (ketonska tijela), a metabolizam masnoća, proteina i minerala je poremećen. Sve to negativno utječe na tijelo, a posebno na mozak.

  Liječenje dijabetesa u Njemačkoj

  Šećerna bolest je jedna od najčešćih bolesti u Europi. Poznato je da na klinikama samo u Njemačkoj, više od 7 milijuna ljudi podvrgava se liječenju dijabetesa svake godine. Zbog velikog broja pacijenata, njemački liječnici imaju veliko iskustvo u učinkovitom liječenju takvih bolesnika.

  Prednosti liječenja dijabetesa u Njemačkoj su dostupnost učinkovitih metoda metabolizma ugljikohidrata suvremenih lijekova, uspješna prevencija i liječenje komplikacija dijabetesa, postojanje brojnih složenih programa i metoda za normalizaciju tjelesne težine bolesnika s dijabetesom, kao i postojanje velikog broja tečajeva i programa. osigurati učinkovitu kontrolu prehrane.

  Obrazovanje pacijenata ima vrlo važnu ulogu u liječenju dijabetesa u Njemačkoj. Pacijent bi trebao biti u stanju kontrolirati svoju bolest, znati što je dijabetes, koliko je opasan, što bi trebao učiniti u slučaju epizode hipo- i hiperglikemije, kako ih spriječiti, kako samostalno kontrolirati razinu glukoze u krvi i imati jasnu predodžbu o prirodi prihvatljive prehrane. Da bi se to postiglo, u njemačkim klinikama rade posebno obučeni kvalificirani dijetetičari, koji podučavaju pacijente da kontroliraju svoju bolest. Njemački stručnjaci koriste i računalne i hardverske uređaje: uređaje za kontinuirano mjerenje glukoze u tijelu, uređaje za neovisno uzimanje krvi, injekcije inzulinske olovke, inzulinske pumpe, za muškarce s dijabetesom, vakuumske pumpe za kršenje potencije i tako dalje.

  Liječenje dijabetesa u Njemačkoj: kako doći?

  1. Kontaktirajte nas i pošaljite medicinsku dokumentaciju.

  Dijeljenje datoteka za prijenos slika: http://dropmefiles.com/

  2. Naći ćemo vam odgovarajuću kliniku i liječnika. Na temelju medicinske dokumentacije i vaših želja, klinika će za vas pripremiti preliminarnu procjenu troškova. Prema ovoj procjeni, morate uplatiti 100% uplatu na račun klinike, kao i plaćanje unaprijed za šest sati tumačenja i za slanje pozivnice putem DHL-ove kurirske službe. Nakon toga poslat ćemo vam originalnu pozivnicu i popratno pismo za otvaranje medicinske vize. Ako ne trebate Schengensku vizu, odmah nakon primitka novca na račun klinike, dogovorit ćemo se o datumima dolaska u Njemačku.

  3. Organizirat ćemo Vaš dolazak u Njemačku, voditi brigu o transferu, smještaju, transferu i pratiti vas sve do odlaska u domovinu.

  4. Liječenje dijabetesa u Njemačkoj može biti bolničko ili ambulantno. Trajanje i trošak liječenja dijabetesa u Njemačkoj ovisi o dijagnozi i odabranoj metodi liječenja.

  5. Po završetku liječenja šećerne bolesti u Njemačkoj dobivat ćete liječnički savjet i može im se dati konzultacije za naknadne preglede. Ako je potrebno, osigurat ćemo vam sve lijekove koje možete ponijeti kući.

  6. Spremni smo usvojiti funkcije veze između vašeg liječnika u domovini iu Njemačkoj, možemo vam organizirati dopisne konzultacije, kupnju i prijenos svih potrebnih lijekova.

  Progresivne tehnike

  Metoda liječenja dijabetesa matičnim stanicama u Njemačkoj jedna je od najpopularnijih. Tijekom liječenja, matične stanice su smještene u dijabetičare umjesto uništenih stanica gušterače. Zbog toga se tijelo počinje regenerirati, a zatim obnavlja svoje funkcije.

  • Kod dijabetes melitusa tipa 1, matične stanice pomažu u obnavljanju samo dijela bolesnog organa, ali to je dovoljno da se smanji stalna potreba tijela za inzulinom.
  • Kod dijabetesa tipa 2 stanje pacijenta se dramatično poboljšava, a razina glukoze u krvi se normalizira. U nekim slučajevima, liječnici čak otkazuju uzimanje određenih lijekova.

  Ugled liječnika i klinika u Njemačkoj u smislu operacija za liječenje dijabetesa poznat je u cijelom svijetu, pa ljudi iz različitih zemalja, uključujući i one s teškim dijabetesom, dolaze k njima.

  • Operacije na gušterači su 2 tipa - transplantacija organskog tkiva i presađivanje stanica Langerhansovih otočića.
  • Drugi tip operacije prikladan je za dijabetes melitus tipa 1, tijekom kojeg se pacijentima transplantiraju samo pojedinačne stanice pankreasa odgovorne za proizvodnju inzulina.

  Ukupna cijena sastoji se od nekoliko čimbenika: troškova putovanja, smještaja, dijagnoze i propisane terapije. U svakom slučaju, cijena liječenja šećerne bolesti u Njemačkoj je različita, na primjer, jednom pacijentu je potrebno više postupaka i vremena za vraćanje zdravlja od drugog.

  Prosječni trošak liječenja je iznos od 2 tisuće eura, a detaljnije i konačne cijene mogu se naći samo u kontaktu s odgovarajućom klinikom.

  Klinika Medinstitut Berlin

  To je poznati medicinski centar u Njemačkoj, gdje se provode dijagnostika i liječenje raznih bolesti, potpuni i parcijalni pregledi bolesnika.

  U „Medicinskom institutu u Berlinu“ rade vodeći liječnici zemlje uskog i širokog profila. Osim kvalificirane medicinske pomoći, stručnjaci centra pružaju podršku stanovnicima drugih zemalja, uključujući Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju.

  • Centar se smatra multidisciplinarnim, specijaliziranim za liječenje mnogih bolesti i patologija.
  • Objekt se nalazi u Berlinu, glavnom gradu Njemačke.
  • Strani pacijenti dobivaju pomoć prevoditelja za komunikaciju s liječnicima.
  • Ispada da je to vizna podrška.
  • Stalna podrška pacijentima i njihovim polaznicima - hotelske rezervacije, kupnja ulaznica, prijevoz itd.

  Da biste dobili preliminarne informacije o troškovima liječenja i drugim pitanjima, obratite se službi za pomoć. putem telefona ili e-pošte.

  Arina P.: “U Njemačkoj sam čuo mnogo dobrih recenzija o medicini, pa sam odlučio kontaktirati Medicinski institut u Berlinu kad su mi dijagnosticirali visoki šećer u krvi. Liječnici klinike pokazali su se vrlo kompetentnima - pregled je počeo odmah na dan liječenja. Nažalost, dijagnoza je potvrđena - dijabetes melitus tipa 2, a sada se podvrgavam liječenju u centru.

  Boris N.: „Prijavio sam se u nekoliko njemačkih bolnica o učinkovitom programu liječenja dijabetesa. Na Medicinskom institutu u Berlinu odmah sam dao ponudu za istraživanje koje mi je odgovaralo za cijenu i usluge. Za 2 smo obavili sve testove i odletjela kući s željenim rezultatima i propisanim terapijskim režimom. Bio sam vrlo zadovoljan radom stručnjaka ustanove. "

  Daria V.: “Želim zahvaliti rukovoditelju klinike Stella Weiner koja govori ruski i koja mi je dobro organizirala boravak u Njemačkoj. Bio sam jako zabrinut prije nego što sam letio u stranu zemlju, ali sve se pokazalo jednostavnim. Zahvaljujem osoblju i upravi centra na pažljivom odnosu prema pacijentima. "

  Klinika St. Lucas

  Medicinski centar St. Lucas je 3 klinika u Dortmundu, Zapadna Njemačka. Ima najmoderniju opremu i profesionalne liječnike. Pacijenti ustanove mogu se pregledati i liječiti ambulantno, u ambulanti i bolničkom domu, gdje pacijente opslužuje kvalificirani med. osoblje.

  • Profesori vodećih stručnjaka u zemlji.
  • Svestranost.
  • Dostupnost suvremene opreme (MRI uređaji, linearni akceleratori, CT i dr.).
  • Pružanje smještaja pacijentima i polaznicima po posebnim cijenama.
  • Pratnja podmornice za vrijeme boravka u Njemačkoj.

  Liječenje šećerne bolesti tipa 1 i 2 pružaju pravi stručnjaci Centra za endokrinologiju i dijabetologiju St. Lucas. Oni provode klinička ispitivanja novih lijekova i terapija za bolesti.

  Usluge besplatnog centra:

  • Prijevoz pacijenta iz zračne luke Dusseldorf u Dortmund
  • Dnevni boravak u hotelu u blizini klinike.
  • Tri sata prevoditeljskih usluga.

  Stranci mogu kontaktirati središnjicu koja se nalazi u bolnici. Osoblje ovog centra obavlja sve organizacijske poslove, pruža usluge prevoditelja ruskog govornog područja za komunikaciju s liječnicima i prevođenje medicinskih radova.

  Za više informacija o tretmanu u klinici St. Lucas nazovite ili pošaljite e-mail.

  Raisa I.: “Nedavno sam se vratio iz Dortmunda (bio sam na liječenju dijabetesa tipa 1). U Njemačkoj je zrak čišći i tamo se osjećate drugačije, bolje. Istina, nedostatak znanja jezika malo ometa, ali prevoditelj mnogo pomaže. Plaćam 270 eura dnevno za stan, ali ovdje je dobro - nema usporedbe s Moskvom. Usluga klinike St. Lucas je na vrhuncu: ovdje je puni omjer cijene i učinka. ”

  Dmitry P.: “Bio sam na pregledu u ovoj bolnici zbog sumnje na dijabetes. Prošao sam sve testove u 2 dana - rezultati su došli brzo, ispostavilo se da sam bio u fazi pre-dijabetesa. Dodijeljen je niz recepata, prema kojima je rizik od razvoja bolesti sveden na minimum. Pomoć ravnatelja klinike bila je iznenađena - podrška na svakom koraku. I što je najvažnije - cijena je koštala manje od ostalih bolnica u inozemstvu. "

  Elena A.: “Otišla sam u Njemačku na odmor 5 dana s dijagnostikom u središtu St. Lucasa. Služba se također svidjela sama super inspekcija. Cijene nisu pretjerane - u Moskvi ima takvih novaca. "