Medena stevija

Enciklopedija ljekovitog bilja

Fotografija lišća ljekovitog bilja biljke Stevia med

Stevija - ljekovita svojstva, droga, loša

Med stevija - sredstvo za smanjenje šećera u krvi, dijabetes, pretilost, niži krvni tlak, potporu imunitetu, karijes; i baktericidno i detoksificirajuće sredstvo.

Latinski naziv: Stevia rebaudiana.

Engleski naziv: Sweetleaf, Sweet leaf, Sugarleaf ili jednostavno Stevia.

Obitelj: Aster - Asteraceae.

Popularna imena: medna trava.

Rabljeni dijelovi stevije: lišće.

Botanički opis: Medena stevija je višegodišnja biljka koja doseže visinu od 60-80 cm i vrlo je razgranati grm. Listovi su jednostavni s uparenim rasporedom. Cvjetovi su bijeli, mali. Korijenski sustav je vlaknast, dobro razvijen.

Stanište: u divljini, stevija med raste u Južnoj i Srednjoj Americi, na sjeveru do Meksika. Trenutno se stevija uzgaja u Japanu, Kini, Koreji, SAD-u, Brazilu i Ukrajini.

Aktivni sastojci: kompleksna molekula koja se naziva steviozid, glikozid koji se sastoji od glukoze, sophoraze i steviola.

Korisna, ljekovita svojstva i upotreba

Prirodni zaslađivač iz lišća biljke Stevia med u prahu

O svijetu stevije i njezinih rijetkih korisnih svojstava. Japanski stogodišnjaci koriste ga kao zamjenu za šećer. Od 1997. godine Pentagon je počeo dopunjavati prehranu svoje vojske. U bivšem Sovjetskom Savezu, uzgajan je posebno za stol članova Politbiroa, tako da su informacije o ovoj izvanrednoj biljci dugi niz godina ostale klasificirane. Konačno, IX Svjetski simpozij o dijabetesu i dugovječnosti, koji je održan u Kini 1990. godine, potvrdio je: stevija je jedna od najvrijednijih biljaka koje pridonose povećanju razine ljudskih bioenergetskih sposobnosti, što vam omogućuje da vodite aktivan životni stil do vrlo starog doba, za što je označen zlatnim. nagradu.

Šećer - nije najkorisnija tvar za naše zdravlje. Disbakterioza, dijabetes, pretilost, alergije, oboljela koža - to su najživlji primjeri prekomjerne uporabe šećera.

Stevija je niskokalorična zamjena za šećer, posebno važna za poboljšanje prehrane kod bolesti crijeva, šećerne bolesti, poremećaja metabolizma ugljikohidrata i kardiovaskularnih bolesti (ateroskleroza, hipertenzija, pretilost, itd.), Kao i za njihovu aktivnu prevenciju!

Medena stevija ima kardiotonički učinak. Normalizira jetru i žuč. Doprinosi normalizaciji gastrointestinalnog trakta. Djeluje protuupalno. On inhibira rast i reprodukciju patogenih bakterija i patogenih mikroorganizama. Osim slatkih glikozida, stevija sadrži i mnoge druge tvari koje su korisne za ljudski organizam: antioksidansi flavonoidi (rutin, kvercetin, itd.), Minerali (kalij, kalcij, fosfor, magnezij, silicij, cink, bakar, selen, krom), vitamini C, A, E, vitamini skupine B.

Slatka tajna meda stevie nalazi se u složenoj molekuli koja se zove steviozid, koja je glikozid koji se sastoji od glukoze, sofoze i steviola. Upravo je ova složena molekula i niz drugih srodnih tvari odgovorni za izvanrednu slatkoću stevije. Stevija je u prirodnom obliku oko 10-15 puta slađa od običnog šećera. Ekstrakti stevije u obliku steviosida mogu varirati u slatkoći od 100 do 300 puta više od šećera.

I, što je najupečatljivije, prema većini stručnjaka, meda stevija ne utječe na metabolizam šećera u krvi. Neke studije su čak izvijestile da stevija snižava razinu glukoze u plazmi kod normalnih odraslih osoba.

Umjetni nadomjesci šećera

Slatki okus osobe uvijek je povezan s delikatesom, s nečim ugodnim. Slatkiši su potrebni čovjeku. Oni harmoniziraju tijelo, ispunjavajući ga energijom. Koje slatkiše volimo? Danas u našoj prehrani dominiraju jednostavni ugljikohidrati, uglavnom šećer. Tijekom prošlog stoljeća potrošnja se povećala nekoliko desetaka puta. Početkom 20. stoljeća, osoba se liječila 3-6g. šećera dnevno, danas njegov dnevni obrok uključuje do 60 -120g. šećer. Posljedice su vrlo razočaravajuće - preopterećenje tjelesnog enzimskog sustava, pothranjenost stanice, izobličenje svih vrsta metabolizma. To je dovelo do porasta takvih "bolesti stoljeća" kao što su dijabetes melitus, ateroskleroza, osteoporoza, bolesti endokrinog sustava i smanjeni imunitet.

Shvativši da prekomjerna potrošnja šećera dovodi do katastrofalnih rezultata, znanstvenici su izmislili njegove umjetne kolege, koji su se snažno preporučili i koristili u "slatkoj" industriji. Koja su svojstva koja su danas popularna u cijelom svijetu (uključujući i Ukrajinu), zamjenjuju šećer?

Američki časopis Catalist objavio je podatke o istraživanjima da je uporaba takvih široko korištenih sladila kao aspartama, saharina, acesulfama i drugih povezanih sa zdravstvenim rizicima. Nuspojave uključuju bolesti gastrointestinalnog trakta, glavobolje, osip, depresiju, poremećaj pamćenja i vida i živčane poremećaje.

Sama priroda je pomogla pronaći izlaz, čini se, iz zastoja, dajući čovječanstvu takvu univerzalnu biljku - steviju.

Svatko zna da osoba troši hranu kako bi podmirila troškove energije. Ali ne misle svi da kada prejedanje, upotreba nekompatibilne hrane, mesa, masne hrane, tijelo troši više energije na svoju obradu nego što prima. Je li moguće osjećati se energično, energično, veselo, konzumirati minimalnu potrebnu količinu hrane dok primamo sve supstance potrebne za vitalnu aktivnost organizma?

Stevia je u tom smislu neophodna. Ona je živi izvor energije. Uz redovitu upotrebu stevije i drugih biljnih proizvoda, tijelo je toliko zasićeno energijom da smanjuje osjećaj apetita i eliminira potrebu za prejedanjem. Ljudska prehrana postaje sve selektivnija.

Znanstvene studije pokazuju da stevija nije samo djelotvoran profilaktički lijek, već i snažno terapijsko sredstvo s izraženim homeopatskim učinkom.

Hipoglikemijski učinak stevije

Otkrivena je sposobnost stevije da stimulira izlučivanje inzulina. U Brazilu, čaj s kapsulama stevije i stevije službeno je odobren za liječenje bolesnika s dijabetesom.

Antihipertenzivni učinak stevije

Steviosidi mogu smanjiti sustavni krvni tlak. Dokazano diuretičko djelovanje steviosida. Dugotrajna primjena stevije uzrokuje kardiotonički učinak, što pozitivno utječe na aktivnost kardiovaskularnog sustava.

Upotreba stevije za pretilost

Med stevija je proizvod bez kalorija i ima kompleks biološki aktivnih tvari koje normaliziraju metabolizam ugljikohidrata u tijelu (liječenje pretilosti). Proizvodi s medenom stevijom uključeni su u prehranu mnogih dijeta za mršavljenje. Bez promjene uobičajenog načina života, dobivanja užitka od hrane koja sadrži steviju, ljudi s prekomjernom težinom postupno i sigurno gube na težini.

Antimikrobna svojstva stevije

Med stevija usporava rast i razmnožavanje mnogih mikroba, a vitamini i minerali koji čine listove stevije neophodni su za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Za prevenciju prehlade i gripe preporučuje se uzimanje čaja sa stevijom.

Utjecaj stevije na kožu

Medna infuzija stevije izvrsna je kozmetika za njegu kože, sprečava rast bakterija koje uzrokuju upalu i nastanak akni. Maske iz infuzije stevije čine kožu mekom, elastičnom, uklanjaju iritacije, sprječavaju pojavu bora.

Utjecaj stevije na probavne organe

Stevija blagotvorno djeluje na funkciju gušterače i jetre. Čaj s stevijom je koristan za povećanu nadutost, za žgaravicu i normalizira kiselost želučanog soka.

Detoksifikacijska svojstva stevije

Stevija ima antioksidativna svojstva (vitamin C, karoten, minerali, Zn, Se). Blagi diuretski učinak biljke doprinosi uklanjanju metaboličkih produkata, šljake i soli teških metala iz tijela.

Stevija ima svojstva protiv karijesa.

Stevia stevia inhibira razvoj mnogih patogena, pa se stevija preporučuje za oralne bolesti: štiti zube od karijesa i desni od paradontoze, što je čest uzrok gubitka zuba, uključujući dijabetes. U inozemstvu se proizvode zubne paste i žvakaće gume s steviozidom.

Opće toničko svojstvo stevije

Iskustvo korištenja stevije pokazuje njegovu sposobnost vraćanja snage osobi nakon nervozne i fizičke iscrpljenosti. Zbog djelovanja cijelog kompleksa aktivnih tvari sadržanih u listovima stevije, njegova uporaba uklanja umor, povećava snagu i dinamičke karakteristike mišića. Sve to čini steviju nezamjenjivim proizvodom za sportaše i ljude uključene u težak fizički ili intenzivan mentalni rad. Stevia usporava proces starenja. Proizvodi Stevie trenutno su registrirani u mnogim zemljama širom svijeta, uključujući Japan, Paragvaj i Brazil, kao i dodatak prehrani u SAD-u.

Čaj za mršavljenje s listovima trave stevie meda

Povijest stevije u Europi

Kao što je već spomenuto, on je prvi otkrio Antonio Bertonijevu steviju 1887. godine. Oko 1901. Čovjek po imenu K. Gozling, koji je bio britanski konzul u Asunsionu, mogao je napisati: “Ljekovita biljka Stevija, koju su Indijanci (Guarani) poznavali već stotinu godina ili više, i čija tajna, kao i obično, tako strogo čuvana, raste u visokim planinama Amabay. i blizu izvora rijeke Mandi... Ima malo lišća, a cvijet je još minijaturniji, a Indijanci ga zovu Kaa'-echo, što znači slatka trava, zbog svoje slatkoće, a samo nekoliko listova dovoljno je za zaslađivanje velike šalice čaja, koje daju t i ugodan miris. "

Dva francuska kemičara po imenu Breed i Lavel počeli su otkrivati ​​misteriju meda stevije 1931. godine, s istraživačkim radom s ekstraktom listova Stevie Rebaudiana. Njihova studija rezultirala je čistom bijelom kristalnom tvari, koju su nazvali "steviozid", koja je dobivena u 6% -tnom prinosu. Otkrili su da je ova tvar 300 puta slađa od šećera i da nema očigledne toksične učinke kod različitih eksperimentalnih životinja.

Godine 1941 zbog nedostatka šećera i drugih sladila u Velikoj Britaniji zbog blokade njemačkih podmornica, tražili su zaslađivač koji bi ih mogao zamijeniti, a koji bi se mogao uzgajati na Britanskim otocima. Ravnatelj Kraljevskog botaničkog vrta u Kewu naručio je R. Melvillea da istraži steviju kao jednu od mogućih mogućnosti. Melvilleovo izvješće pokazuje da je vjerovao da bi Stevia Rebaudiana mogla biti zamjena koju su tražili.

Djelo Bridela i Lavela nastavljeno je 1952. godine. skupina istraživača na Nacionalnom institutu za artritis i metaboličke bolesti, koja je povezana s američkim javnim zdravstvenim službama u Betastu, u Marylandu. I oni i drugi povećali su prinos steviosida na 7%, na temelju poboljšanog postupka ekstrakcije, i otkrili glavne značajke velike i složene molekule steviozida. Njihova studija je također potvrdila da je steviozid najslađi prirodni proizvod, od svih pronađenih, da nije dušikov i gotovo da ne sadrži glukozu.

Godine 1954 Japanci su počeli ozbiljno proučavati steviju od meda i uzgajati je u staklenicima u Japanu. I 1971. Kineski znanstvenik dr. Tay-Fu-Chen posjetio je Paragvaj, gdje je bio toliko zainteresiran za medenu steviju da je podnio zahtjev za boravišnu dozvolu u Paragvaju i Brazilu. Nekemijska metoda ekstrakcije zabilježena u herbalističkim rukopisima kineskih careva postala je metoda izdvajanja proizvoda stevije, uklonila je i neželjenu boju i gorak okus s listova stevije. Ubrzo nakon što je Chen počeo svoje istraživanje o steviji, japanska prehrambena industrija počela ga je koristiti u širokom rasponu. Zanimljivo je da je jedna od glavnih namjena u Japanu stevija u slanoj hrani, gdje je steviozid neophodan za suzbijanje škrtosti natrijevog klorida. Ova kombinacija je uobičajena u japanskoj prehrani u namirnicama kao što su ukiseljeno povrće, sušeni plodovi mora, soja sos i miso proizvodi. Stevia se također koristi u napitcima, uključujući i japansku verziju dijetne kokaina. Stevia se također koristi u bombona i žvakaćih guma, pečene hrane i žitarica, jogurt i sladoled, jabuka i čajevi, kao i zubne paste i ispiranje usta. Naravno, značajan dio japanskog stevia meda konzumira se izravno kao sladilo za stol.

Danas se stevia med uzgaja i koristi širom svijeta zbog svojih nevjerojatnih svojstava zaslađivanja. Proučavana je zbog mogućih pozitivnih učinaka na dijabetičare.

Mnoge studije su pokazale da je stevia med siguran proizvod za ljudsku uporabu, a sada se naširoko koristi kao zamjena za šećer i umjetna sladila.

Kontraindikacije za upotrebu stevije nisu otkrivene.

Stevia zaslađivač: uloga medne trave u medicini i kuhanju

Medena stevija

Stevia je zeljasta biljka čiji listovi imaju vrlo slatki okus. Ta kvaliteta privukla je pozornost znanstvenika u šesnaestom stoljeću. Pedro Stevus je liječnik i botaničar koji je zainteresiran za koristi i štete od stevije. Istraživao je biljku, proučavajući suptilnosti njegovog pozitivnog učinka na ljudsko tijelo i sposobnosti da ubrza liječenje složenih bolesti. No, tek nakon službene izjave kineskih liječnika u 1990 o promicanju stevije u liječenju dijabetesa i proširenje mladosti tijela na travu platiti posebnu pozornost. Danas se vjeruje da stevija ne samo da može zamijeniti šećer, već i sveobuhvatno poboljšati tijelo.

Po svojoj slatkoći, biljka nadmašuje šećer 15-20 puta, šokira sve svojim niskim kalorijskim sadržajem - 100 g proizvoda sadrži samo 18 kcal. Ove karakteristike nisu svojstvene svim vrstama biljaka. Med stevija se koristi za zamjenu šećera i za preventivne svrhe. Preostale podvrste koje rastu u prirodnim uvjetima nisu toliko vrijedne jer sadrže male slatke prirodne tvari.

Značajke postrojenja

Stevia je ljubitelj tople i suhe klime te stoga raste u suptropskim širinama. U domovinskom pogonu smatraju se Južna i Srednja Amerika (Brazil, Paragvaj). Raste u polusuhim uvjetima, kako u brdima tako iu ravnicama. Sjeme stevije ima vrlo slabu klijavost, pa se razmnožava na vegetativni način.

Zbog izvrsnog okusa, kao i visokih antioksidativnih sposobnosti, steviju aktivno uzgajaju istočne zemlje - Japan, Kina, Indonezija i Tajland. Uzgoj i izbor novih slatkih vrsta bave se u Ukrajini, Izraelu, Sjedinjenim Državama.

Uzgoj stevije kod kuće također je popularan kao kućna biljka. Nakon zimovanja trava se sadi u otvorenom tlu. Tijekom ljeta, mali grm raste lijepo, omogućujući vam da skupite impresivan obrok slatkog lišća.

Botanički opis

Stevija je grm koji ima višegodišnju zeljastu površinu, a rezultat je aktivnog razgranavanja glavnih stabljika. Njegova visina može doseći 120 cm, a pod nepovoljnim klimatskim uvjetima stevija ne raste i raste kao trava debele stabljike dugačke oko 60 cm.

 • Root sustav Duge i ravne korijenske korijene tvore vlaknasti sustav korijena-stevije, duboko do 40 cm duboko prodirući u tlo.
 • Proizlazi. Bočno od glavnog stabljike. Oblik je cilindričan. Aktivno grananje tvori voluminozni trapezoidni grm.
 • Ostavlja. Duljine 2-3 cm, imaju obrnuti oblik i slabo zakrivljeni rub. Gusta u strukturi, lišće nema štipaljke, sjede na skraćenom peteljku. Položaj je suprotan.
 • Cvijeće. Stevija cvjetovi su bijeli, mali, prikupljeni u 5-7 komada u malim košarama.
 • Voće. Tijekom plodnog razdoblja na grmlju se pojavljuju male kutije, iz njih se izlije vretenasta sjemena duljine 1-2 mm.

Priprema sirovina

Listovi stevije koriste se kao ljekovita sirovina i prirodni zaslađivač. Njihova priprema se obavlja prije cvatnje, kada se na biljkama pojavljuju pupoljci. U to vrijeme koncentracija slatkih tvari u lišću postaje maksimalna.

Za žetvu lišća, stabljike biljke se režu, povlače se 10 cm od tla, a nakon rezanja donje lišće se ruši, a stabljike se polažu na pamučnu tkaninu u tankom sloju ili suspendiraju, vezuju u male čašice.

Suha stevija treba biti u sjeni, s dobrom ventilacijom. U vrućem vremenu, stabljike se potpuno suše 10 sati, što osigurava visokokvalitetne biljne materijale. Da bi se sačuvala maksimalna koncentracija stevioglikozida, preporuča se žetva biljke pomoću sušila.

Kvaliteta sušenog lišća i njihova slatkoća ovisi o vremenu sušenja. Uz visoku vlažnost i niske temperaturne uvjete, to dovodi do gubitka 1/3 ukupnog broja stevioglizata u 3 dana.

Nakon potpunog sušenja, listovi se uklanjaju iz stabljike, pakirani u papirnate ili plastične vrećice. Niska vlažnost i dobra ventilacija omogućuju skladištenje sirovina 2 godine.

Što sadrži lišće

U vrijeme otkrića, stevija je postala ne samo lider u sadržaju slatkih tvari, već i biljka s najvišim antioksidativnim učinkom. Složeni kemijski sastav pomoći će očuvanju mladosti, neutralizirati učinak negativnih egzogenih čimbenika, ali i vratiti rad oštećenih stanica. Biljka sadrži niz biološki aktivnih tvari.

 • Glikozida. Steviosidi, rebaudiozid, dulkozid, rubizosid. Tvari u čistom obliku su slađe od šećera najmanje 120 puta (steviozid), maksimalno - 320 puta (rebaudiozid). Imaju sposobnost širenja krvnih žila, utječu na srčani ritam, ovisno o korištenim dozama.
 • Flavonoidi. Rutin, kvercitin, kvercitrin, avikularin, guaiverin, apigenen. Pozitivno utječu na propusnost žilnog zida, povećavaju vaskularni tonus, sprječavaju sklerotične lezije. Flavonoidi su prirodni antioksidansi.
 • Organske kiseline. Arahidonska kiselina poboljšava funkcioniranje središnjeg i perifernog živčanog sustava, aktivira procese oporavka živčanih vlakana. Klorogenska kiselina je inhibitor cijepanja glukoze, čime se smanjuje razina šećera u krvi.
 • Lipidi biljnog podrijetla. Linolne, linolenske kiseline - predstavnici omega-6 polinezasićenih masnih kiselina, poboljšavaju biokemijske parametre krvi, stimuliraju proizvodnju "dobrog" kolesterola i strukturni su elementi staničnih membrana.
 • Vitamini. A, E, B1, B2, C, P, PP, F, beta karoten. Sudjelovati u metabolizmu, imati antioksidativna, regenerirajuća svojstva.
 • Minerala. Kalij, kalcij, magnezij, cink, fosfor, bakar, selen, krom, silicij. Strukturni elementi koštanog tkiva, sudionici u metaboličkim procesima.
 • Pektini. Osigurati sigurnost sirovina tijekom razdoblja skladištenja. Posjedovati sposobnost obavijanja, služiti kao supstrat za kolonizaciju normalne i korisne crijevne mikroflore, izvući radionuklide.
 • Vlakna. Potiče uklanjanje toksina i toksina, dok u normalnom režimu konzumiranja stimulira intestinalnu peristaltičku aktivnost.
 • Eterično ulje. Sadrži oko 50 hlapljivih sastojaka, čija interakcija ima baktericidno, fungicidno, antiparazitsko djelovanje.

Kemijski sastav biljke omogućuje uporabu u terapijske i profilaktičke svrhe, kao alat s raznovrsnim farmakološkim svojstvima:

 • izvor je vitamina i elemenata u tragovima;
 • stabilizator krvnog tlaka;
 • imunomodulatorno sredstvo;
 • biljka s anti-toksičnim svojstvima;
 • hipoglikemijsko sredstvo;
 • biljka s antimikrobnim učinkom.

Prednosti stevije za različite sustave tijela

Blagotvorna svojstva stevije aktivno koriste tradicionalna i tradicionalna medicina za liječenje i prevenciju pojave mnogih bolesti.

kardiovaskularne

Stevija može regulirati krvni tlak. Male doze pridonose njegovom smanjenju. Visoke doze, naprotiv, stimuliraju povećanje tlaka. Meko, postupno djelovanje biljke savršeno je sigurno za hipo i hipertenzivne pacijente. Također je dokazana sposobnost stevije da normalizira broj otkucaja srca i broj otkucaja srca. Pozitivan učinak na žile eliminira stagnaciju, grč i normalizira tonus venskih zidova. Biljka smanjuje koncentraciju lošeg kolesterola u krvi, pomaže u uklanjanju plaka nastalih na zidovima arterija. Biljka se može redovito konzumirati za liječenje i prevenciju:

 • vegetativna distonija;
 • koronarna bolest srca;
 • hipertenzija;
 • infarkt miokarda;
 • ateroskleroza;
 • proširene vene.

endokrin

Najčešća upotreba stevije ostavlja za normalizaciju glukoze u krvi kod šećerne bolesti. Učinak je posljedica inhibicije apsorpcije glukoze. U pozadini upotrebe stevije, dijabetičari bilježe poboljšanje blagostanja, kao i smanjenje potrebe za unosom inzulina izvana. Uz stalnu uporabu biljke, doza hormona se postupno smanjuje.

Trava može obnoviti rad stanica gušterače. U nekim slučajevima dijabetesa tipa 2 dolazi do potpunog oporavka nakon primjene stevije.

Biljka poboljšava proizvodnju hormona štitnjače, normalizira razinu spolnih hormona. Makro - i mikroelementi potrebni za sintezu hormona, normalno funkcioniranje endokrinog sustava nalaze se u lišću biljke.

imun

Vitamini i makronutrijenti koji čine steviju aktiviraju tjelesnu obranu. To je korisno u smanjenju imuniteta zbog bolesti, tijekom hladne sezone. Poznata je sposobnost stevije da eliminira reaktivni odgovor imunološkog sustava na gutanje alergena. Ovaj je učinak nužan za alergijske reakcije kao što su urtikarija i dermatitis, kao i za liječenje i prevenciju slijedećih autoimunih kožnih bolesti:

 • psorijaza;
 • ekcem;
 • idiopatski dermatitis;
 • seboreja.

Stevijin antitumorski učinak temelji se na sposobnosti biljke da neutralizira i eliminira slobodne radikale. Isti mehanizam podupire usporavanje procesa starenja travom. Antimikrobna i antifungalna svojstva stevije pomažu u liječenju rana, uključujući plakanje, gnojni, trofički ulkus i gljivične infekcije kože.

probavni

Stevija blagotvorno djeluje na sve probavne organe. Biljka normalizira izlučivanje probavnih sokova i kiselost u želucu, poboljšavajući apsorpciju hrane. Kuvertirajuća svojstva korisna su za gastritis i peptički ulkus.

Antimikrobni učinak stevije pomaže u suočavanju s infektivnim kolitisom, obnavljanju normalne crijevne mikroflore, neutralizirajući procese fermentacije, truljenja, pretjeranog stvaranja plina. Zbog protuupalnih svojstava, stevija pomaže eliminirati hepatitis, pankreatitis, gastritis. Sposobnost biljke da neutralizira toksine korisna je u medicinskom odstranjivanju parazita.

Stevija se preporučuje za mršavljenje. U borbi protiv pretilosti, prikladno je ne samo sposobnost biljke da zamijeni šećer, smanjuje unos kalorija u hranu, već i spriječiti pojavu inzulinskih šiljaka - uzroka iznenadnih i teških napada gladi.

živčani

Stevia obnavlja živčana vlakna, normalizira provođenje impulsa na njima. Biljka pomaže u borbi protiv napada migrene. Također je poznato o sedativnom učinku stevije. Korištenje lijekova pomaže u suočavanju sa sljedećim uvjetima:

 • uklanja napade anksioznosti;
 • bori se protiv nesanice;
 • potiče koncentraciju pažnje;
 • neutralizira živčanu napetost;
 • pomaže u borbi protiv kroničnog umora;
 • tretira depresiju i blues;
 • aktivira unutarnji potencijal organizma;
 • ima adaptogena svojstva;
 • povećava izdržljivost.

Nemedicinska uporaba sirovina

Stevija u dijabetesu preporučuje se kao sigurna zamjena za šećer. Koriste se tablete, od kojih je aktivna supstanca steviozid - biljni ekstrakt. Prirodna zamjena za šećer od stevije iz zaštitnog znaka Arneby pakirana je u praktičnim automatskim dozatorima, u tipu ambalaže tvrtke Milford, ali sadrži bolju i sigurniju alternativu analognom aspartamu.

Stevia zaslađivač se aktivno koristi za stvaranje linije dijetetskih proizvoda marke "Leovit". Upravo se taj zaslađivač koristi u žitaricama i desertima. Za dijabetičare su na raspolaganju čak i čokolada na bazi stevije i ekstrakt vanilije za domaća jela od tijesta.

Domaći recepti

Suhi ekstrakt stevije proizvodi se industrijski, sadrži slatke tvari iz biljke i zove se "steviozid". U tom slučaju proizvođač ne slijedi cilj očuvanja cjelokupnog kemijskog sastava biljke u ekstraktu. Zbog toga se preporuča uporaba stevije u obliku suhog ili svježeg lišća za kompleksno zacjeljivanje tijela, kako bi se smršavila, spriječila i liječila bolest.

Forme doziranja pripremljene po posebnim receptima mogu se koristiti izvana, a koriste se u kuhanju za poboljšanje okusa jela, čaja, kave. Odvojeno se priprema sirup od stevije, koji se koristi umjesto šećera. Popularan recept za biljni čaj, koji se pije kao samostalno piće ili se dodaje drugom piću.

infuzija

 1. 20 g zdrobljenih listova zaspi u termosu.
 2. Ulijte čašu kipuće vode.
 3. Ostavite da inzistirate tijekom cijelog dana.
 4. Filtrirajte, prelijte kolač na pola čaše kipuće vode.
 5. Nakon 8 sati procijedite do prve infuzije.

sirup

 1. Pripremite infuziju biljaka prema prethodnom receptu.
 2. Stavite ga u tavu s debelim dnom.
 3. Ispario se na niskoj temperaturi do debljine koja je karakteristična za sirup.
 4. Oni provjeravaju spremnost ispuštajući proizvod na tanjurić - kapljica se ne smije širiti.

dobivanje esencije

 1. Dvije žlice listova uliti čašu kipuće vode.
 2. Zagrijte i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta.
 3. Voda se ispušta, u lišće uliva pola čaše kipuće vode.
 4. Inzistirajte smjesu 30 minuta, a zatim filtrirajte na prvi izrez.

ekstrakt

 1. 20 g listova uliti čašu alkohola ili votke.
 2. Zagrijte na polaganoj vatri ili u vodenoj kupelji 30 minuta, sprječavajući ključanje.
 3. Nakon kratkog hlađenja, smjesa se filtrira.

Biljni čaj

 1. Jedna žlica bez brda cijelog ili zgnječenog lišća stevije uliva se čašom kipuće vode.
 2. Nakon 20 minuta infuzije, čaj se može konzumirati.

Ako se stevija uzima za profilaksu, dovoljno ju je zamijeniti lijekovima koji se svakodnevno koriste. Za liječenje bolesti, dobivanje tonik efekt, preporuča se piti biljni čaj iz lišća.

U ljekarnama možete kupiti gotov ekstrakt biljke - bijeli puder u limenkama ili vrećicama. S njim kuhaju kolače, kompote, žitarice. Za pripremu čaja bolje je kupiti prah ili filtar vrećice stevije s drobljenim sirovinama.

Od dijetetskih dodataka je popularan šećer zamjena "Stevia Plus" tablete. Osim steviozida, ovaj lijek sadrži i cikoriju, kao i ekstrakt sladića i vitamina C. Takav sastav omogućuje uporabu nadomjestaka za šećer kao dodatni izvor inulina, flavonoida, aminokiselina.

Pojedinosti o sigurnosti

Stevija meda od ljekovitog bilja smatra se najsigurnijim i najslabije alergijskim prirodnim zaslađivačem koji omogućuje njegovu uporabu i za djecu. Dobna granica je tri godine. Do ove dobi, kemijski sastav listova stevije može imati nepredvidljive učinke na djetetovo tijelo.

Pripravci stevije se ne preporučuju trudnicama, iako je dokazano da male doze biljke nemaju teratogene i embriotoksične učinke. No, zbog složenosti doziranja i različitih ukusa, stevija ostavlja kada se nosi dijete je svedena na minimum. Tijekom dojenja, bolje je odbiti steviju zbog njene nedokazane sigurnosti za dojenčad.

Uspoređujući terapijska svojstva i kontraindikacije stevije, možemo zaključiti da je ova biljka način da se poboljša rad cijelog organizma, da se osigura ljepota i mladost već dugi niz godina. Pregledi ekstrakta biljne stevije potvrđuju izvrstan okus i sposobnost biljke da u potpunosti eliminira šećer iz ljudske prehrane.

Stevija (ljekovito bilje): ljekovita svojstva, primjena

Ljekovito bilje već se stoljećima uspješno koristi u tradicionalnoj medicini. Jedna od njih je stevija, prirodna biljka s posebnim slatkim okusom koja praktički nema nedostataka i kontraindikacija.

Što je to?

Stevija ili slatki dupleks je vrsta ljekovitog, višegodišnjeg zanatskog bilja obitelji Compositae. Biljka nije visoka, može doseći 60-80 cm, lišće je jednostavno, cvjetovi su mali, bijeli. Korijenski sustav stevije dobro je razvijen, vlaknast. Posebno su vrijedni lišće, puno su slađe od običnog šećera, imaju ugodan okus i miris.

Gdje raste

Južna Amerika se smatra rodnim mjestom stevije.

Kemijski sastav

Stevija je biljka bogata ogromnom količinom jedinstvenih po svojim svojstvima, posebnim hranjivim tvarima koje pozitivno utječu na stanje ljudskog tijela. Glavna biljna hranjiva su steviozid, rebaudiozid. Sadrži i:

 • vitamini skupina B, C, E, A, K, P, D;
 • minerali (magnezij, rutin, selen, krom, cink, fosfor, kalcij, bakar, kalij itd.);
 • steviozid;
 • rebaudiosides;
 • flavonoidi;
 • hidroksicinamične kiseline;
 • amino kiseline;
 • klorofila;
 • ksantofila;
 • eteričnih ulja.

Koristi za tijelo

Korisna svojstva stevije za osobu zaslužuju posebnu pozornost. Biljni sirupi i infuzije indicirani su za mnoge bolesti različitih vrsta. Sustavno korištenje biljke pomaže stabilizirati razinu kolesterola, ubrzati metabolizam i normalizirati krvni tlak. Slatka trava doprinosi prirodnom čišćenju tijela, uklanjanju toksina, povećava otpornost organizma na negativne vanjske čimbenike.

Korisna svojstva

Korisna svojstva biljke poznata su još od vremena starosjedilaca. Koristili su ga za gotovo sve bolesti. Suvremeni znanstvenici aktivno proučavaju funkcije stevije, provode različite pokuse u pogledu korištenja i koristi biljke.

primjena

Slatki dvostruki list koristi se u mnogim spektrima: tradicionalnoj medicini, kozmetologiji, kuhanju. Savršeno se dokazao u liječenju takvih bolesti:

 • hipertenzija;
 • dijabetes;
 • razne kožne bolesti;
 • povrede kardiovaskularnog sustava;
 • alergijske manifestacije;
 • ozebline ili opekline;
 • seboreja i perut;
 • bolesti povezane s radom probavnog trakta;
 • fizički i mentalni umor;
 • živčana iscrpljenost.
Za proizvodnju lijekova iz stevije pomoću suhog i svježeg lišća. Koristite biljku u obliku tableta, tinktura, izvaraka i čajeva. Preporučuje se dnevno pripremati svježi dio lijeka, jer nakon 24 sata gubi sve svoje korisne tvari. Kao dodatak prehrani, liječnici su odobrili optimalnu dozu za ljude - ne više od 2 mg / kg ljudske težine dnevno.

Moguća šteta i kontraindikacije

Stevija je u većini slučajeva sigurna za ljudsko zdravlje, ne uzrokuje alergijske reakcije i druge nuspojave. Jedina kontraindikacija za uporabu biljke je individualna netolerancija, trudnoća i dojenje. Uz skrb morate koristiti steviju za osobe s dijabetesom. Kada je dijeta i gubitak težine, također je bolje smanjiti unos ovog prirodnog sladila. Djeca slatki dvokrilni list mogu se konzumirati pod strogim nadzorom odraslih.

Stevija: ljekovita svojstva i kontraindikacije

Stevia (stevija) je biljka korisna za ljudsko tijelo. Biljka se obično koristi kao sladilo za pića i pečenje. Poznat je kao zamjena za šećer.

Osim toga, stevija pomaže tijelu da se bori protiv raznih bolesti, koristi se za prevenciju i jača imunološki sustav. Obično za ljekovite svrhe, ova biljka se koristi za pripremu izvaraka, tinktura, sirupa i čaja.

Stevija, ili medna trava, je zeljasta biljka, njezina lišća imaju slatki okus. Kultura pripada obitelji Astrov. Stevija se može zadovoljiti u zemljama s toplim i suhim klimatskim uvjetima. Domovina je Srednja i Južna Amerika.

Prednosti biljaka povezane s njegovim jedinstvenim sastavom. Listovi stevije sadrže mnoge biološki aktivne tvari:

supstanca

nekretnine

Vitamini skupine B

Utječu na hormone i sve metaboličke procese u ljudskom tijelu

Podržava elastičnost kože, zdravlje noktiju i kose

Jača imunološki sustav, aktivira svoj rad

Blagotvorno djeluje na krvne žile.

Pozitivno djeluju na cijelo tijelo u cjelini, uništavaju bakterije, viruse, gljivice, djeluju antiparazitski

Ojačati zidove krvnih žila, poboljšati rad gastrointestinalnog trakta

Mikro i makro elementi

Stevia sadrži željezo, selen, bakar, fosfor, magnezij, kalij, cink, silicij, kalcij, kobalt, krom.

Ovi spojevi su aktivno uključeni u sve unutarnje procese ljudskog tijela.

Poboljšati cjelokupno ljudsko zdravlje

Čisti spojevi su slađi od šećera najmanje 120 puta.

Šire krvne žile, obnavljaju ritam srca

Pozitivan učinak na propusnost zidova krvnih žila, njihov tonus.

Smatra se prirodnim antioksidansima

Organske kiseline

Utječu na živčani sustav, razgrađuju glukozu

Vrsta lipida biljke

Poboljšati kemiju krvi

Imaju efekt omotanja, poboljšavaju crijevnu mikrofloru, uklanjaju radionuklide.

Uklanja otrovne tvari i troske, normalizira crijevnu peristaltiku

Kako bi se sačuvala hranjiva biljka, potrebno je da se pravilno sakupi i pohrani. Listovi stevije koriste se kao zaslađivač za pića i jela, kao i ljekovite sirovine. Priprema se preporučuje početi čak i prije cvatnje, kada biljke razvijaju pupoljke. Tijekom tog razdoblja koncentracija korisnih slatkih spojeva u listovima je maksimalna.

To bi trebalo rezati stabljike grma, ostavljajući konoplje 10 cm od razine tla. Nakon što se donje lišće mora odvojiti, a stabljike proširiti na gazu ili drugu prirodnu tkaninu u tankom sloju. Također ih možete objesiti, skupljati u male bukete.

Preporuča se sušenje sirovina na otvorenom, ali samo u hladu. Dobro će zračiti prostorija. Ako je vrijeme vruće, onda je za sušenje dovoljno 10 sati - to će osigurati visoku razinu kvalitete dobivenih sirovina. Da bi se maksimalna količina stevioglikida u listovima zadržala, možete koristiti posebne sušače. No važno je osigurati da temperatura ne prelazi 500 C.

Ako je razina vlažnosti visoka, a temperatura niska, nakon 3 dana, biljka će izgubiti oko 30% svih stevioglizida.

Kada su grane potpuno suhe, potrebno ih je prikupiti i staviti u papirnate vrećice ili kutije. Također prikladne vrećice od prirodnih tkanina. Dozvoljeno je skladištenje takvih sirovina ne duže od 2 godine, ali samo ako je razina vlažnosti niska, a prostorija dobro prozračena.

Stevija ima sljedeća ljekovita svojstva:

 • Ne ispunjava tijelo ugljikohidratima "praznog" tipa, ako usporedimo proizvod sa šećerom.
 • Ona oslobađa štetnog kolesterola koji se nakuplja tijekom godina.
 • Prikazuje razne toksične tvari, troske i druge spojeve koji negativno utječu na ljudsko tijelo.
 • Poboljšava cirkulaciju krvi.
 • Stabilizira krvni tlak ako je povišen.
 • Uklanja upalne procese.
 • Blagotvorno djeluje na probavni sustav.
 • Poboljšava funkcioniranje jetre.
 • Smanjuje koncentraciju šećera u krvi.
 • Ima baktericidno djelovanje.
 • Jača imunološki sustav, aktivira svoj rad.
 • Ima tonički učinak, ispunjava tijelo energijom i snagom.
 • Spriječava prehlade, gripu, razne respiratorne bolesti virusnog podrijetla, koristi se za liječenje kao pomoćno sredstvo.
 • Poboljšava metaboličke procese.
 • Usporava starenje.
 • Ima diuretski učinak - uklanja višak tekućine iz tijela.

Stevia se može koristiti za razna pića i slastice umjesto šećera, što je važno za osobe s dijabetesom.

Korištenje stevije je super za gubitak težine. On potiskuje apetit. Biljka je slatka, ali ne kalorija, kompenzira nedostatak hranjivih tvari u tijelu tijekom prehrane.

Biljka uklanja upalne procese. Stevija poboljšava funkciju crijeva, oslobađa ga nakupljenih toksina i toksina.

Međutim, biljka ima kontraindikacije. Unatoč ljekovitim svojstvima kulture, nije dopušteno konzumiranje u prekomjernim količinama, kako se ne bi naškodilo tijelu.

Mlijeko i stevija ne smiju se konzumirati u isto vrijeme - takva kombinacija može dovesti do proljeva.

U slučaju pojedinačne slabe tolerancije proizvoda, ne preporučuje se uzimanje listova stevije, tableta i drugih sredstava na temelju njega - to može uzrokovati alergijsku reakciju. Ako postoje hormonalni poremećaji, krvna patologija i poremećaji u gastrointestinalnom traktu, prijem biljke može samo pogoršati situaciju.

Stevia zamjena za šećer: korist i šteta, svojstva i kontraindikacije

Među mnogim zaslađivačima stevija je možda i lider u čitavom nizu korisnih svojstava. Dobila je čak i ponosnu titulu trave dvadeset prvog stoljeća. Međutim, zbog činjenice da je u jednom trenutku bilo kontroverzi oko prehrambenih aditiva u znanstvenom okruženju, struja negativnog mišljenja još uvijek utječe na ugled biljke i ostavlja pitanja: što je zapravo korist i šteta od stevije za ljudsko tijelo.

Što je stevija i gdje raste

Stevia (Stevia Rebaudiana), ili medna trava, naziva se suptropska dugogodišnja biljka s grmoljem lišća od 2–3 cm i minijaturnim bijelim cvjetovima, koja je izvorno pronađena u južnim i središnjim dijelovima američkog kontinenta. Paragvaj, Meksiko i Brazil tradicionalno se smatraju rodnim mjestom trave meda stevije, ali se proširio po cijelom svijetu, uključujući i južnu Rusiju.

Podrijetlo trave je tajanstveno: prema jednoj od verzija, botaničar i liječnik Stevius, koji su živjeli u 16. stoljeću, pripisuju se otkriću korisnih svojstava biljke, a prema drugoj, ime mu duguje poznati ruski znanstvenik Steven.

A ime "medena trava" dodijeljeno je Steviji od Indijanaca iz plemena Guarani, koji su njegova svojstva cijenili i kao zaslađivač i kao lijek.

Izvor jedinstvene slatkoće medne trave - glikozida - identificirali su francuski istraživači 1931. godine. Kasnije, 70-ih godina 20. stoljeća, u prehrambenoj industriji Japana usvojena su svojstva koja zamjenjuju šećer za proizvodnju pića, au isto vrijeme biljni čaj na temelju toga postao je vrlo popularan. Medena biljka je u širokoj upotrebi u kulinarskim eksperimentima u SAD-u kao dodatak receptima za deserte, kolače i mliječne proizvode.

Sastav i sadržaj kalorija stevije

Steviju karakterizira slatki okus zbog svojih glikozida, uglavnom stevizoida, koji uključuje glukozu, sophoriozu i steviol, koji travi daju jedinstvenu slatkoću. Stevizoid se dobiva iz biljnog ekstrakta i koristi se u prehrambenoj industriji kao aditiv označen E960, koji je klasificiran kao siguran.

Kompleks glikozida u sastavu biljke dopunjen je i:

 • rebaudiozid A, C, B;
 • dulkozidom;
 • rubuzozidom.

Stevia se također može pohvaliti bogatstvom korisnih komponenti u svom sastavu:

 • vitamine A, E, K, C, P (rutin), PP (nikotinska kiselina) i skupina B;
 • eterična ulja;
 • vlakna;
 • mineralne tvari: kalij, fosfor, cink, magnezij, kalcij, selen, željezo i silicij.

Slatka svojstva stevije premašuju šećer od šećerne repe za 25 puta, uz zanemariv sadržaj kalorija:

Sto grama trave sadrži 18 kcal, što se posebno cijeni u prehrani.

Korisna svojstva stevije

Osim uporabe šećera umjesto šećera, stevija ima popis vrijednih svojstava:

 1. Stevizoid ima kvalitet hranjenja gušterače i obnavljanje njegovih funkcija.
 2. U malim dozama blagotvorno djeluje stevija na snižavanje krvnog tlaka, au velikim dozama - na blagi porast. To znači važnost doziranja ljekovitog bilja i potrebu njegovog individualnog imenovanja od strane specijalista.
 3. Uzimanje biljke u malim dozama malo povećava srčani ritam, au velikim dozama - blago usporavanje.
 4. U snazi ​​stevije da inhibira razvoj patogenih bakterija i mikroorganizama. Dakle, uzimanje bilja s čajem je korisna prevencija od karijesa i parodontne bolesti, što uzrokuje oštećenje zuba, a osobito dijabetesa. Ta svojstva djeluju u posebnim organskim ljekovitim pastama za zube s dodatkom listova stevije. Tinkture medene trave korisne su u liječenju prehlade i gripe.
 5. Posebna točka primjene baktericidnih svojstava biljaka je učinak zacjeljivanja rana. Stevia se također koristi u liječenju opeklina, od ugriza otrovnih insekata, eliminacije dermatitisa, pa čak i ekcema.
 6. Uporaba vanjske stevije za ljudsko tijelo nije inferiorna u svom učinku na oralnu primjenu: kao dio losiona i maski, trava poboljšava stanje kože, eliminira dermatitis i čak ekcem.
 7. Dodatak prehrani iz stevije pomaže u poboljšanju probave, što utječe i na bubrege i jetru.
 8. Korištenje medene trave smanjuje štetnost ovisnosti o duhanu i alkoholu.

Obilje blagotvornih svojstava čini biljku pravim iscjeliteljem od brojnih bolesti:

 • hipotenzija;
 • dijabetes;
 • hipertenzija;
 • dermatitis;
 • parodontne bolesti;
 • seboreja i ekcem.

Više o prednostima i štetnosti stevije možete saznati na videozapisu:

Stevija za mršavljenje

Stevia glikozidi s nultim sadržajem kalorija nadmašuju saharozu u svojim korisnim svojstvima, koja se koriste u dijetama za mršavljenje.

Najjednostavnije je uključiti Stevizoid E960 u prehranu i koristiti ga za zaslađivanje jela. Možete ga kupiti u specijaliziranim trgovinama ili ljekarnama.

Također možete koristiti ne-sintetizirana verzija - infuzija stevije suhe trave,

Za 200 ml vode, uzme se 20 g zdrobljene trave, promiješa, dovede do prokuhavanja, prokuha 5 minuta. i inzistirati još 10 min. Nakon ulijevanja sastava u zagrijanu termosicu i inzistiranje na njemu 12 sati. Nakon toga tekućinu filtrirajte u steriliziranu staklenu posudu. Ostatak trave se prelije preko 100 ml kipuće vode i infundira još 8 sati. Infuzija pričvršćena na prethodno pripremljene, miješane uz miješanje.

Dodajte pića i jela.

Treća mogućnost korištenja stevije za mršavljenje je čaj od bilja u vrećicama ili suho lišće u rasutom stanju. Piće će dati korist kada se modus uzima 2 puta dnevno pola sata prije obroka.

Za pripremu koristite 1 filtar vrećicu ili 1 čajnu žličicu. nasjeckanog bilja u čaši prokuhane vode. Inzistirajte 10 minuta.

U tabletama se stevija uzima 3 puta dnevno, pola sata prije jela, 1 do 2 komada, ispere se toplom prokuhanom vodom ili otopi u maloj količini čiste vode. Maksimalna dopuštena doza - 6 tableta dnevno.

Koristi i štete od stevije kod dijabetesa

Korisno svojstvo stevije kako bi se smanjila razina šećera u krvi kod dijabetesa.

U inzulin-ovisnom obliku (tip 1), trava se uzima kao dodatno opće preventivno sredstvo, dok dijabetes tipa 2 ne podrazumijeva ovisnost o inzulinu, stoga se stevia koristi izravno uključivanjem u dijabetičarski meni ili kao profilaksa.

Oblici uporabe stevije za dijabetes:

 • Infuzija - kuhana prema standardnoj recepturi, kao kod mršavljenja;
 • Tekući ekstrakt uzima se po 1 žličici. s hranom ili pićem;
 • Tablete - uzmite 3 puta dnevno prema uputama.

Osim toga, koristi za dijabetičare mogu se manifestirati u baktericidnim svojstvima stevije, koja pomažu zacjeljivanju rana i trofičkih ulkusa bez zacjeljivanja dijabetičkog stopala: u ovom slučaju plitke rane se navlaže s travnim koncentratom.

Brza verzija ove infuzije priprema se na sljedeći način:

Sjeckana medena trava - 2 žlice. l. stavi u vrećicu od 2 sloja gaze, izlije kipuću vodu (1 tbsp.) i držati na laganoj vatri pola sata. Zatim se ulije u bocu. Sadržaj gazne vrećice ponovno napuniti pola čaše vode, također inzistirati pola sata, pomiješano s prvim izvarkom. Rezultirajuća infuzija je dalje filtrirana.

Stevija tijekom trudnoće i dojenja

Koristi i štete od stevije kao zaslađivača tijekom trudnoće i dojenja su kontroverzne. S jedne strane, korištenje zdrave medne trave, naravno, može normalizirati rad probavnog trakta, poboljšati metabolizam, pomoći srcu i krvnim žilama, poboljšati imunitet.

S druge strane, tijekom tog razdoblja tijelo je posebno osjetljivo na različita prehrambena sredstva i može pokazati pojačanu reakciju, uključujući i biljne pripravke.

Stoga bi odluka o uporabi stevije u jelovniku trebala biti strogo u skladu s savjetom liječnika.

Tijekom laktacije, možete biti manje oprezni u korištenju dodataka steviji, ali važno je testirati sposobnost sastojaka trave da uzrokuju štetu alergijskoj reakciji tijekom dana.

U nedostatku općih indikacija i negativnog testa na alergije, možete lagano dodavati travu hrani, a istovremeno kontrolirati njihovu dobrobit.

Prednosti biljke će biti u vraćanju težine nakon poroda, jačanju tijela u cjelini.

Je li moguće dati steviji djeci

S obzirom na činjenicu da djeca vole slatkiše, svojstva stevije kao prirodnog organskog nadomjestka za šećer pomoći će dobro prehrani djeteta, osobito u slučajevima kontraindikacija za upotrebu proizvoda koji sadrže šećer. Biljni ekstrakt, koji je bez ukusa, savršeno rješava takve probleme.

Također možete koristiti čaj sa stevijom, koji će imati koristi od prevencije virusnih bolesti i jačanja imunološkog sustava.

Obrasci za oslobađanje stevije

Danas je stevia prisutna na tržištu u raznim prikladnim oblicima:

 • šumeće tablete u dozatorima;
 • kristalni prah sličan šećeru;
 • tekući sirup;
 • eliksir;
 • standardizirani ekstrakt;
 • u obliku suhe, zdrobljene trave;
 • suho lišće finog brušenja u vrećicama-filterima.

Za one koji vole uzgajati biljke, možete početi steviju na prozorskoj dasci - prednosti svježe skuhanog lišća će premašiti uporabu lijeka u tabletama.

Kako uzimati steviju

Kada je tijelo zdravo, nema dodataka u doziranju.

Stevija u prahu obično se pakira u vrećice od 1 i 2 g. Treba je razrijediti u vodi, fokusirajući se na udio od 1 g po 1 žlicu. topla voda.

Sladilo u tabletama ima svojstva polaganog otapanja, tako da će potrajati malo vremena uz miješanje žlicom.

Stevia sirup se dodaje po stopi od 4 kapi po šalici tekućeg proizvoda ili, po ukusu, do čvrstih proizvoda: to nije samo zgodno, već i koristi, za razliku od dodatka šećera.

Stevia recepti

U kuhanju se stevija koristi u korist prirodnog sladila, zaslađivanja pića i jela, domaćih kolača, slatkiša, hladnih deserta.

Upotreba stevije kao prirodnog konzervansa koristi se u pripremi proizvoda, dok trava može neutralizirati štetu gljivica i mikroorganizama.

Važno je znati neke značajke njegove pripreme:

  Prije upotrebe stevije u pečenju najprije trebate testirati njegov ukus: specifičan je za biljku, nešto poput sladića, stoga nije pogodan za svakoga. Potrebno je unaprijed pripremiti čaj, a zatim odlučiti je li biljka pogodna kao začin u zdjelici.

Čaj s stevijom

Najjednostavniji način da se napravi čaj od stevije je da koristite čajne vrećice, koje možete kupiti u supermarketu, specijaliziranoj trgovini ili ljekarni. Vrećice se ne lijevaju kipućom vodom, ali s vodom dovedenom na temperaturu od 90 ° C: tako će se koristi stevije bolje otkriti.

Boja svježe kuhanog čaja je smeđa, a sadašnja boja je tamno zelena.

Pripremite stevia za čaj i možete posjedovati, ako se biljka uzgaja u ljetnoj kućici. Vrijeme cvatnje najprikladnije je za okupljanje kada se stevizoid koncentrira u travi. Listovi odrezani. Suši se i umiješa u prah.

1 žlica nasjeckane biljke stevije ulije se s 1 litrom vode dovedenom na 90 ° C. Pokrijte i insistirajte 20 minuta. Za kuhanje čajnih listova uzmite pola litre vode.

Druga mogućnost za pripremu čaja kao sladila u napitcima umjesto šećera je kuhanje stevije za 15 minuta, a zatim inzistiranje u termosici 10 sati. Da biste to učinili, za 1 žlicu stevije "s klizačem" uzmite 1 šalicu vode.

Blagotvorna svojstva čaja stevije su:

 • jača tijelo, normalizira imunitet, cirkulaciju krvi, glukozu u krvi i krvni tlak;
 • pomaže u ožiljcima čireva na želucu, poboljšava rad crijeva, jetre i bubrega;
 • uklanja gastritis i karijes.

Tinktura stevije

Za njegovu pripremu, svježa ili suha trava stevije se ulijeva alkoholom (može se koristiti votka) kako bi se suha sirovina u potpunosti pokrila. Zatim inzistirajte na dan i filtrirajte.

Na temelju takvog alkoholnog ekstrakta, dalje se pripravlja sirup.

Stevija sirup

Prednosti stevia sirupa u pićima i desertima bit će neophodne.

Da bi se to učinilo, zeleno lišće i izbojci se preliju vodom i kuhaju 40 minuta. Zatim filtrirajte tekućinu i nastavite isparavanje na maloj vatri ili vodenoj kupelji do konzistencije, kada se kap neće proširiti na tanjur.

Sirup se može pripremiti iz ekstrakta biljke, dobivenog alkoholom ili vodom. Tekućina se također isparava 4 do 6 sati, pazeći da ne prokuha dok sirup ne počne glatko teći u obliku tankog kapljica na žlici. Gotovi sirup se ulijeva u bocu i skladišti do 1,5 godine, na sobnoj temperaturi - korisna svojstva stevije ostaju.

Kolačići Stevie

Za božićne kolačiće od zobene pahuljice sa stevijom trebat će vam:

 • Hercules - 200 g;
 • sir bez masnoće - 200 g;
 • jaja - 2 kom.
 • sušene brusnice (trešnje) - 100 g;
 • grožđice - 50 g;
 • brašno od cijelog zrna - 50 g;
 • Konjak - 25 g;
 • Stevizoid - 10 tableta ili 1 žličica;
 • 1 koru naranče.
 1. Namočite brusnice ili trešnje s grožđicama u toploj vodi, isušite i operite.
 2. Pomiješajte valjane zobi, brašno s praškom za pecivo.
 3. Blago tukli jaja, uđite u tijesto, a zatim dodajte svježi sir, bobice, polet. Dopunite rakiju.
 4. Sve se miješa i širi na pergamentu.
 5. Pecite 25 min. u pećnici na 200 ° C.

kompot

Božićni kompot s stevijom

 • voda - 1,5 l;
 • dunja, jabuke - 6 komada;
 • narančasta - 1 kom.
 • cimet - 1 štapić;
 • kardamom - 3 - 4 zrna;
 • Badijan - 3 zvjezdice;
 • Stevia - 1 filtarska vrećica;
 • šipak - 1 vrećica.
 1. Jabuke i dunje narezane na kockice.
 2. Peel se uklanja iz naranče, a kriške se ljušte i režu po 3 komada.
 3. Stavite vodu na čir, stavite jabuke, dunje i malo kuhajte.
 4. Dodajte naranču u vrelu smjesu.
 5. Kada se voće dovede do spremnosti (određeno mekoćom), dodajte začine: narančastu koricu, cimet, zgnječeni kardamom i zvjezdasti anis.
 6. Dovedite plod do pune spremnosti, dodajte vrećicu stevije i šipka, pokrijte poklopcem i uklonite iz topline.

Prinos gotovog proizvoda - 2 litre.

Korištenje stevije u kozmetologiji

Blagotvorna svojstva stevije za poboljšanje stanja kože i kose procjenjuju žene koje koriste biljku kao dio kućne kozmetike.

Suha medna trava, usitnjena u prah, razrijeđena toplom vodom do guste otopine, koristi se za dobrobit i za pripremu maski koje povećavaju glatkoću i elastičnost kože: i za samostalno hranjenje i za ostale sastojke.

Maska za suhu kožu

Gruda zgnječene trave pomiješa se s maslinovim uljem - 1 žličica. Svakoj komponenti dodajte sirovi žumance i pažljivo obrišite vilicom. Nanesite na lice prije sušenja maske. Pažljivo uklonjena: sušena kompozicija s proteinima može uzrokovati štetu na koži.

Maska za masnu kožu

Mješavina žličice stevije od kaše pomiješane sa sirovim proteinima i 1 žličicom. sok od limuna.

Trava također ima korisna svojstva kao izvarak za kosu.

Ispiranje od stevije za kosu.

Stevija ostavlja u suhom i svježem obliku - 2 žlice. l. - sipati čašu kipuće vode i inzistirati 3 sata, a za ispiranje miješati 1 šalicu juhe s 1 litrom vode - pročišćenom ili mineralnom.

Primjena takvog postupka svaki put nakon pranja glave bit će korisna za povećanje rasta kose, povećanje njihove gustoće i dodavanje sjaja.

Šteta od stevije i kontraindikacija

Nejasan stav prema travi službenih istraživanja stvorio je mit o njegovoj šteti. Tako su znanstveni podaci objavljeni 1985. godine otkrili rezultate javnog karcinogenih svojstava stevije koja je imala učinak skandala. I samo dodatni pokusi u 2006. godini obnovili su biljku u izvješćima Svjetske zdravstvene organizacije: kao prirodni proizvod, stevija je prepoznata kao koristan dodatak, koji nema ograničenja, kontraindikacije i nuspojava.

Međutim, još uvijek su prisutni u sintetičkim i medicinskim pripravcima uz uključivanje bilja. Ograničenja se primjenjuju na:

 • individualna netolerancija proizvoda;
 • trudnoća i dojenje - dvosmislene preporuke: treba se liječiti oprezno i ​​uz obveznu konzultaciju s liječnikom;
 • dobi do 12 godina;
 • gastroenteritisa.

Što je bolje: stevija, fruktoza ili sukraloza

Uspoređujući koristi i štete popularnih sladila, zamjenjujući šećer s fruktozom i sukralozom u odnosu na steviju, može se izvući zaključak o individualnim preferencijama pojedinog lijeka.

Dakle, sukralozu karakterizira:

 • dobivanje iz šećera u koncentraciji, koja daje povećanje svojih slatkih svojstava 600 puta;
 • s nultim glikemijskim indeksom (bez utjecaja na razinu šećera u krvi);
 • tvar može zadržati svoja svojstva nakon toplinske obrade;
 • ne daju neugodan okus;
 • izlučuje se za jedan dan.

Njegovi nedostaci uključuju ograničenje doze u količini od 5 mg po kilogramu težine, čiji višak može biti opasan za te dodatne kilograme.

Što se tiče fruktoze, njezine su značajke sljedeće:

 • sintetičko podrijetlo (hidrolizom tijekom razgradnje saharoze);
 • višak slatkih svojstava šećera oko 1,5 puta, ugodan okus;
 • nizak glikemijski indeks;
 • sposobnost poboljšanja okusa voća.

Uvjetni minusi mogu biti označeni visokim sadržajem kalorija u proizvodu, ograničavajući dnevnu brzinu na 40 g, višak koji štedi rizik od pretilosti.

Uz sve navedene prednosti i nedostatke različitih nadomjestaka za šećer, u tom smislu može se primijetiti nedvojbena prednost biljke Stevije u njenim ljekovitim svojstvima.

zaključak

Olujna rasprava o prednostima i štetnosti stevije opala je zbog toga što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala neškodljivost biljke za ljude. Sada možemo sa sigurnošću reći da je stevija dar prirode, prirodni lijek koji se daje ljudima da bi održali zdravlje, a time i ljepotu i mladost.