Znakovi bolesti gušterače

Gušterača je organ koji obavlja niz bitnih funkcija u ljudskom tijelu. Proizvodi enzime koji su dio probavnog soka i uključeni su u probavne procese, kao i hormone. U raznim bolestima gušterače poremećena je probava hrane, cijepanje i apsorpcija tvari potrebnih tijelu, što je popraćeno određenim simptomima, od kojih mnogi nisu specifični, osobito u ranim stadijima bolesti. Na temelju pritužbi liječnik može posumnjati na patologiju ovog organa, ali da bi se razjasnila dijagnoza, potrebno je proći pregled.

Znakovi bolesti gušterače

Glavni simptomi koji ukazuju na patologiju pankreasa su bol i dispeptički (probavne smetnje).

Bol je obično lokaliziran u epigastričnoj regiji, može zračiti u lijevu hipohondriju, lijevu lopaticu, donji dio leđa, a tijekom akutnog procesa bolni sindrom poprima karakter okoline. Bol se javlja ili se povećava nakon teškog obroka, osobito masnog, pikantnog ili prženog alkohola. Lokalna hladnoća pomaže u ublažavanju boli, ponekad pacijenti zauzimaju prisilan položaj kako bi smanjili neugodne osjećaje (ležeći na boku s koljenima povučenim u trbuh ili sjedeći, nagnuti se naprijed).

Probavni poremećaji manifestiraju se u obliku težine u trbuhu, mučnine i povraćanja koji se javljaju nakon obroka, a pacijenti mogu imati i nadutost, nadutost, proljev. Ponekad pacijenti sami obratite pozornost na činjenicu da je stolica postala kašasta, česta (do 4-5 puta dnevno), masti, slabo isprane, postaju sive.

S progresijom bolesti poremećeni su metabolički procesi, pacijenti gube na težini, njihov apetit se pogoršava. Zbog nedostatka vitamina, koža bolesnika postaje suha, vid može biti narušen, razvijaju se anemija i druga stanja povezana s hipovitaminozom.

Gore opisani simptomi mogu se pojaviti kod akutnog i kroničnog pankreatitisa, tumora gušterače, formiranja cista ili kamena znatne veličine u njemu. Međutim, slični znakovi mogu ukazivati ​​na bolesti crijeva, žučnog mjehura i drugih organa probavnog sustava. A u nekim slučajevima, zbog ozračivanja boli u lumbalnoj regiji, donjem dijelu trbuha ili lopatice, liječnik može uzeti akutnu patologiju gušterače za išijas, anginu ili akutnu upalu slijepog crijeva. Stoga provjera dijagnoze zahtijeva pregled.

Niti bismo trebali zaboraviti intrasekretornu funkciju gušterače, čime se krši proizvodnja hormona koji su izravno uključeni u metabolizam ugljikohidrata. U slučaju narušavanja proizvodnje inzulina i drugih hormona od strane ovog tijela, pacijent će pokazati znakove dijabetesa. Rani simptomi ove bolesti uključuju poliuriju (dnevna diureza može prelaziti 2-3 litre), stalnu žeđ, suha usta, suhu kožu i sluznicu, povećan apetit.

Kod napredovanja bolesti mogu se razviti takve komplikacije bolesti kao što su angiopatija, nefropatija, oštećenje vida itd..

Simptomi pankreatitisa

Akutni pankreatitis najčešće se razvija uz zlouporabu alkohola i njegovih surogata, posebno u pozadini obilnog unosa masne hrane, s ozljedama tijela. Kod zdravih ljudi, akutni oblik bolesti je rijedak, najčešće dolazi do pogoršanja kroničnog upalnog procesa u žlijezdi. Glavni simptom akutnog pankreatitisa je nepodnošljiva opkoljavajuća bol u hipohondriji, praćena ponovljenim povraćanjem i povišenom temperaturom. U takvim slučajevima bolesnici trebaju hitnu medicinsku pomoć u bolnici.

O učinku alkohola na gušteraču recite znanstvenicima i liječnicima u programu "O najvažnijoj stvari".

Kod kroničnog pankreatitisa, simptomi bolesti mogu biti odsutni duže vrijeme ili mogu biti tako slabi da ljudi ne obraćaju pozornost na njih. U ovom slučaju postoji postupan proces zamjene zdravih stanica organa s vezivnim tkivom, zbog čega se razvijaju funkcije žlijezde gušterače. Pacijenti počinju biti poremećeni bolnom tupom boli, osjećajem pucanja, težinom u lijevom hipohondru, koji se javlja ili pojačava nakon jela ili pića, ponekad čak iu malim količinama.

Bolest se može pojaviti s naizmjeničnim periodima pogoršanja i remisije, tijekom pojave simptoma pogoršanja, karakterističnih za akutni pankreatitis. Postoje i dispeptički poremećaji. Često se kod bolesnika s kroničnim pankreatitisom smanjuje tolerancija glukoze.

Simptomi raka gušterače

Nažalost, posljednjih desetljeća povećao se broj oboljelih od onkoloških patologija ovog organa. Tumori se mogu razviti iz stanica gušterače odgovornih za njegovu egzokrinu (enzimsku) funkciju, a mogu biti i hormonalno aktivne, razvijajući se iz posebnih stanica.

Simptomi raka gušterače najčešće podsjećaju na znakove pankreatitisa, no ovisno o mjestu tumora mogu postojati i druge manifestacije. Kod raka glave gušterače raste tumor koji preplavljuje zajednički žučni kanal, što rezultira time da je žutica jedan od prvih znakova bolesti u bolesnika. Ako se tumor pojavi u tijelu ili repu tijela, simptomi brzo napredujućeg dijabetesa mogu doći do izražaja.

Ciste pankreasa i kamenje

Cista pankreasa je kapsula u kojoj se određuje nakupljanje tekućine. Ciste se mogu lokalizirati u bilo kojem dijelu organa, simptomi se obično pojavljuju kada dosegnu veliku veličinu, počnu istisnuti ili istisnuti obližnje organe. Bolesnici mogu osjetiti bol u gornjem dijelu trbuha, probavne smetnje, gubitak težine. Ovi simptomi su potpuno nespecifični, a ispitivanje je potrebno kako bi se odredio njihov uzrok. Liječenje se u većini slučajeva provodi kirurški.

Formiranje kamenca u gušterači se događa rijetko, ta se patologija može razviti samostalno kao posljedica taloženja soli u tkivima organa, ili kao posljedica prenesenih ili pratećih bolesti gušterače (iako razlozi za formiranje kamenja u ovom organu danas nisu potpuno jasni). Najčešće, kamenje se nalazi u glavi organa, u većini slučajeva su slučajni nalazi tijekom proučavanja unutarnjih organa iz drugog razloga.

Simptomi prisutnosti kamenca u parenhimu gušterače mogu biti bolovi u gornjem dijelu trbuha, koji zrače u leđa, ponekad je paroksizmalna u prirodi, pogoršava se neko vrijeme nakon jela. Kamen se može pomaknuti u zajednički žučni kanal, uzrokujući znakove opstruktivne žutice. Kirurško liječenje se koristi u slučaju teške bolesti, praćene čestim bolnim napadima i probavnim smetnjama.

Dijagnoza bolesti gušterače

Ako se pojave znakovi karakteristični za bolesti gušterače, potrebno je konzultirati liječnika opće prakse ili gastroenterologa, koji ih, ako je potrebno, može uputiti na druge specijaliste (endokrinolog, kirurg, itd.).

Nakon pregleda i postavljanja prethodne dijagnoze, liječnik će pacijenta uputiti na laboratorijski i instrumentalni pregled. Da bi se potvrdila dijagnoza, potrebna je analiza mokraće, testovi krvi (klinički i biokemijski), a neizravno, prisutnost bolesti gušterače može ukazivati ​​na odstupanja u rezultatima fekalnih testova. Jedna od najinformativnijih metoda za dijagnosticiranje patologija ovog organa je ultrazvuk, tijekom kojeg liječnik može odrediti veličinu organa, procijeniti stanje parenhima, otkriti ciste, kamenje ili tumore u njemu. Liječnik može posumnjati na pankreatitis prema rezultatima rendgenskih pregleda abdominalnih organa i FGDS-a.

U teškim slučajevima pacijentu se može preporučiti kompjutorska i magnetska rezonancija, kao i biopsija tkiva organa, za dijagnozu bolesti gušterače.

Sudjelovati u samodijagnostici i samozdravljenju za sumnju na patologiju gušterače ne bi smjelo biti. Isti simptomi mogu ukazivati ​​i na pankreatitis i na prisutnost tumora organa, a što je ranije postavljena dijagnoza i kako je propisano pravilno liječenje, bolja je prognoza bolesti. U uznapredovalim slučajevima, kao posljedica kroničnog pankreatitisa, mogu se razviti teške bolesti probavnog sustava, bubrega i srca. Akutne patologije u odsutnosti liječenja mogu dovesti do nekroze tkiva gušterače i smrti.

Koji liječnik treba kontaktirati

Ako bol u trbuhu, probavne smetnje, treba uputiti terapeutu. Liječnik će provesti početni pregled i utvrditi dijagnozu, propisati liječenje. Ako je potrebno, pacijent se promatra kod gastroenterologa. Porazom gušterače može biti potrebno pregledati onkologa, endokrinologa, kirurga. Bit će korisno posjetiti nutricionista.

Simptomi bolesti gušterače

Bolesti gušterače, njena disfunkcija i patologija imaju izražen učinak na dobrobit i cjelokupno zdravlje osobe. Glavne funkcije gušterače su proizvodnja probavnih enzima i proizvodnja inzulina, hormona koji regulira energetski metabolizam glukoze u tkivima.

Bolesti gušterače dijele se na posljedice poremećaja razvoja, oštećenja, upale i malignih oštećenja organa. Koji su simptomi bolesti gušterače? Klinička slika ovisi o uzroku bolesti ili patologije i stupnju: akutnom ili kroničnom, kao io individualnim karakteristikama pacijenta. Kod bolesti gušterače simptomi se također mogu razlikovati ovisno o dobi pacijenta i stopi metaboličkih procesa, ali ne koreliraju s spolom: simptomi bolesti gušterače kod žena i simptomi bolesti gušterače kod muškaraca su slični.

Kod samodijagnosticiranja prisutnosti znakova bolesti i destruktivnih procesa žlijezde, potrebno je zapamtiti da neki upalni procesi i disfunkcije imaju prilično slične simptome, a bolest se može odrediti samo pomoću laboratorijskih i instrumentalnih metoda ispitivanja.

Gušterača: simptomi upalne bolesti

Neinfektivni upalni procesi u tkivima gušterače su najčešći uzrok disfunkcija i patologija ovog organa. Većina procesa upalne prirode izražena je kliničkom slikom pankreatitisa, praćena oticanjem, dezintegracijom i smrću tkiva žlijezde.

Dugotrajni upalni procesi dovode do zamjene vezivnog tkiva žlijezde, kršenja anatomske strukture i funkcija gušterače.
Primarni upalni proces neinfektivne prirode može biti kompliciran slojevanjem bakterijskih infekcija, formiranjem cista, upalom peritoneuma, unutarnjim krvarenjem i drugim komplikacijama bolesti. Ovisno o simptomima i kliničkoj slici, razlikuju se akutni i kronični tipovi pankreatitisa.

Akutni pankreatitis

Najčešći uzrok razvoja akutnog pankreatitisa je komplikacija bolesti žučnih kamenaca kada je dijeta poremećena, višak masne hrane i alkohol. Prosječna dob prve epizode akutnog pankreatitisa je 40-50 godina.

Među vrstama bolesti koje emitiraju:

 • akutni intersticijalni (edematozni) oblik pankreatitisa;
 • akutni hemoragijski oblik;
 • akutni gnojni oblik pankreatitisa;
 • akutna nekroza gušterače s potpunom ili djelomičnom smrtnošću tkiva.

Kada se dijagnosticiraju simptomi pankreatitisa na pozadini kolecistitisa, dijagnosticira se holecistopancreatitis. Akutni pankreatitis može se manifestirati na različite načine, a da nema izraženu, homogenu kliničku sliku, što otežava dijagnozu.

Bol kao simptom akutnog pankreatitisa

Akutni oblik bolesti uvijek prati bol. Ovisno o edematoznoj ili nekrotičnoj raznolikosti, kao io uključenosti organa i tkiva peritoneuma u upalni proces, bol može biti akutna, tupa, povlačenje, rezanje itd.

Edematozni oblik pankreatitisa uzrokuje bol zbog stiskanja završetaka živaca s edematoznim tkivima, istezanjem organskih kapsula i blokiranjem kanala.
Nekrotizacija tkiva s nekrozom gušterače može uzrokovati tako jak bol da izaziva stanje koje ugrožava život - bolan šok.

Bol je lokaliziran u epigastričnom području, može se proširiti po trbuhu iu većini slučajeva zrači u kralježnicu zbog lokacije gušterače i specifičnosti njezine inervacije. U rijetkim slučajevima, diferencijalna dijagnoza je potrebna zbog manifestacije infarkta miokarda i angine, jer se bol može pojaviti iza prsne kosti, u području srca i zračiti u područje klavikule.

Bol u akutnom pankreatitisu ne korelira s unosom hrane, što je izraz upalnog procesa i povećava patološke promjene. Bol je produljena ili trajna, smanjuje se pri uzimanju lijekova protiv bolova i protuupalnih lijekova.

Dispepsija s pankreatitisom

Dispeptički simptomi akutnog pankreatitisa izraženi su u mučnini, povraćanju nakon jela s uključenjima neprobavljene hrane, poremećenim pokretima crijeva: konstipacijom, proljevom ili izmjenom. Dispeptički simptomi često se javljaju u početnom stadiju pankreatitisa kao posljedica kršenja prehrane. Najčešći provokatori su masna hrana, alkohol, gljive, med, rajčice i njihovi prerađeni proizvodi. Neki lijekovi su također sposobni izazvati pojavu bolesti, u broju lijekova - lijekova skupina antibiotika, sulfonamida, nitrofurana, citotoksičnih lijekova itd.

Značajke mučnine i povraćanja kao znakovi akutnog pankreatitisa

U apsolutnoj većini slučajeva s pankreatitisom, povraćanju prethodi osjećaj mučnine, što je posljedica iritacije tzv. Vagusnog živca. 8 od 10 epizoda mučnine rezultira otpuštanjem povraćanja koje ne oslobađa pacijenta.

Povraćanje s pankreatitisom znak je opijenosti. U prvoj fazi, povraćanje se sastoji od sadržaja želuca, a daljnjim razvojem bolesti pojavljuju se inkluzije žuči, što ukazuje na to da je sadržaj duodenuma ubrizgan iz želuca. Volumen masa i učestalost napada ovise o stadiju bolesti i mogu biti vrlo značajni, teški, bolni, što dovodi do hipoosmotske dehidracije tijela.

Dehidracija: ozbiljnost dehidracije

Dehidracija u nedostatku pravodobnog liječenja razvija se od početne faze do prijeteće smrti. U prvoj fazi, s gubitkom manje od 3% tjelesne težine zbog povlačenja tekućine, pacijenti osjećaju slabu žeđ, respiratorna stopa je nešto povećana.

U drugoj fazi, kada je gubitak od 3 do 9% tjelesne težine, izražen je osjećaj žeđi, suhe površine sluznice, simptomi gubitka vlage u koži: koža sakupljena u naborima se ne ugiba odmah, turgor se spušta. Zabilježeno je ubrzanje srčanih kontrakcija, volumen urina je smanjen, njegova boja postaje tamnija.
Treću fazu prate neurološke manifestacije (zbunjenost svijesti, spora reakcija, pospanost, govorni poremećaji), snižavanje krvnog tlaka, poremećaji srčanog ritma zbog neravnoteže elektrolita, acidoza. Ova faza može dovesti do hipovolemijskog šoka, razvoja višestrukog zatajenja organa i prestanka vitalne aktivnosti.

Funkcionalni poremećaji crijeva

Kršenje proizvodnje enzima gušterače za probavni proces i smanjenje izlučivanja žučnih kiselina dovodi do povećanog stvaranja plina, nadutosti, nadutosti u početnom stadiju upalnog procesa u gušterači. Enzimska i žučna insuficijencija također uzrokuju dugotrajni zatvor, odsustvo stolice ili poteškoće u procesu izlučivanja nekoliko dana. Nadalje, izostanak stolice ustupa intestinalnom poremećaju s izmetom tekuće konzistencije. Takva razdoblja odgođenog izmetanja i ukapljivanja karakteristična su za pankreatitis.

Kožne manifestacije simptoma poremećaja gušterače

Upaljena gušterača zbog oticanja tijela stavlja pritisak na okolne organe, najčešće sprječavajući odljev žuči, što se manifestira bljedilom ili žućkastošću kože.
Kod izraženih respiratornih poremećaja uočava se nedostatak kisika, cijanoza nazolabijskog trokuta, nokti na rukama i stopalima. Mjesta cijanotične boje mogu se pojaviti i na trbuhu pupka ili sa strane.

Ostali simptomi

Tu je i povećana salivacija, tahikardija, brojni simptomi, koji omogućuju dijagnosticiranje pankreatitisa tijekom palpacije, kao što su:

 • bol na palpaciji kuta između rebara i kralježnice na lijevoj strani;
 • bol kada se pritisne 2 cm ispod pupčane jame prema unutra i prema gore;
 • povećana bol nakon pritiska na želudac, u vrijeme uklanjanja ruku.

Laboratorijske studije i indikacije u akutnom upalnom procesu pankreasa

Glavna dijagnostička vrijednost su pokazatelji krvi. Karakteristične promjene u akutnom obliku pankreatitisa su leukocitoza kao znak upalnog procesa i povećanje razine amilaze.

Sadržaj amilaze u serumu je 65 jedinica, s povećanjem referentnog indeksa dvaput akutni pankreatitis smatra se vjerojatnom dijagnozom. 1000 jedinica se smatra kritičnom koncentracijom amilaze, ovo stanje se smatra životno opasnim i zahtijeva hitnu kiruršku skrb.

Usprkos visokoj dijagnostičkoj vrijednosti pokazatelja amilaze, njegova usklađenost s normom nije točan pokazatelj odsutnosti upalnog procesa. U prvim satima razvoja akutnog oblika bolesti, kao iu fazi nekroze tkiva, razina amilaze može biti normalna.

Kod dešifriranja analize fokusirane su i na brzinu sedimentacije eritrocita, hematokrit, referentne pokazatelje glukoze, lipaze, tripsina, inhibitore enzima gušterače i elastaze.

Gušterača: simptomi drugih bolesti i patologija

Bolesti i disfunkcije koje utječu na gušteraču nisu ograničene na upalne procese. Iako se većina patologija odlikuje bolom, dispeptičkim simptomima i osobinama krvne formule, simptomi variraju ovisno o vrsti bolesti, njezinom obliku, stadiju i opsegu patologije.

Laboratorijske studije nisu jako informativne. Ultrazvuk, biopsija Prekoračenje referentnih normi glukoze i glikiranog hemoglobina u krvi

Znakovi i simptomi bolesti gušterače

Gušterača je važan organ koji obavlja nekoliko funkcija za probavni i endokrini sustav. Nalazi se ispod trbuha, u području solarnog pleksusa. Simptomi bolesti gušterače su vrlo tipični, ali nisu uvijek lako prepoznati.

Funkcije gušterače

Uobičajeno, mogu se podijeliti u dvije skupine:

Za proizvodnju i uklanjanje pankreasnog soka neophodna je egzokrina ili vanjska funkcija koja je potrebna za probavu. Ovaj sok sadrži enzime potrebne za razgradnju masti, bjelančevina, ugljikohidrata i drugih tvari. Endokrina ili unutarnja funkcija osigurava pravodobno i dostatno oslobađanje hormona inzulina, koji je potreban tijelu da regulira metaboličke procese, posebice razmjenu šećera.

komplikacije

Ako je rad tijela poremećen, onda prestaje normalno funkcionirati, što može dovesti do raznih neugodnih posljedica. Tako, u slučaju prekida unutarnje funkcije, prestaje dovoljna količina enzima potrebnih za pravilno cijepanje i asimilaciju hrane u ljudsko crijevo. Budući da nema dovoljno enzima, nije sva hrana razgrađena, što znači da tijelo počinje primati manje hranjivih tvari, što dovodi do različitih sistemskih poremećaja, kao što su osteohondroza, vaskularna ateroskleroza, itd.

Jedna od najčešćih bolesti tijela je pankreatitis. U završnim fazama bolesti, žljezdane stanice organa se transformiraju u vezivno tkivo, što dovodi do potpunog gubitka funkcije organa, au nekim slučajevima i do nekroze.

Endokrini poremećaj utječe na stanični metabolizam i apsorpciju šećera u tijelu, što može uzrokovati razvoj dijabetesa.

Simptomi disfunkcije organa

Za različite poremećaje karakteriziraju različiti simptomi. Međutim, postoje neki zajednički znakovi karakteristični za bilo koju bolest organa: bolne senzacije ispod desnog ruba ili u području solarnog pleksusa. Simptom se obično pojavi nakon nekog vremena. Ostali uobičajeni simptomi uključuju:

 • mučnina i / ili povraćanje;
 • tutnjava trbuha;
 • nadutost, proljev.

Kada je poremećaj egzokrine funkcije popraćen nedostatkom probavnih enzima, pacijenti se žale na poremećaj crijeva (proljev, plin, promjenu boje fecesa na žutu ili narančastu), anoreksiju i bol u gušterači. Često se može pojaviti netolerancija prema hrani koja sadrži ugljikohidrate. Tijekom bolesti, kao posljedica nedostatka hranjivih tvari, mogu se pojaviti takvi znakovi:

 • suhoća i ljuskanje kože, dio krajeva kose, lišće noktiju;
 • nedostatak vitamina u tijelu;
 • nemotivirani gubitak težine;
 • učestala utroba

Ovisno o ozbiljnosti bolesti, ozbiljnost simptoma varira. U teškim slučajevima, simptomi kao što su tahikardija, prekomjerno znojenje, žutilo kože i bjeloočnica, vrućica, opća slabost, au rijetkim slučajevima - šok.

Pankreatitis je najčešća bolest gušterače. U akutnoj formi može biti praćena teškom opkoljenom boli koja zrači u leđa, s kojom se antispasmodični i analgetski lijekovi često ne mogu nositi. Bol se može pogoršati promjenom položaja tijela, savijanjem tijela, hodanjem.

Važno je! Ako se nađete u ovim simptomima, nemojte povlačiti - obratite se svom liječniku. Kao što je već gore opisano, bolesti gušterače mogu imati ozbiljne posljedice.

razlozi

Najčešći uzrok bolesti probavnih organa je nepravilna prehrana. Gušterača je najviše pogođena:

 • veliki broj proizvoda koji sadrže kiseline (agrumi, sokovi);
 • nekontrolirana potrošnja slatkiša;
 • zlouporaba alkohola;
 • unos lijekova.

Drugi uzroci bolesti: bolesti dvanaestopalačnog crijeva, kardiovaskularni sustav, hormonalni poremećaji, kao i ozljede abdomena i prethodne operacije. Otprilike trećina pacijenata ne može dijagnosticirati uzrok.

dijagnostika

Danas su najpouzdanije metode za dobivanje informacija o stanju ljudskih unutarnjih organa metode vizualizacije: ultrazvuk, CT, rendgen. Stoga ih liječnik prvenstveno propisuje.

Tipičan dijagnostički postupak započinje s anamnezom: bolesnik o svojim pritužbama govori liječniku, dok liječnik pita za razjašnjenje o prirodi i težini simptoma. Zatim se vrši palpacija abdominalnog područja kako bi se proučavali unutarnji organi i odredila lokalizacija bolesti. Nakon toga, liječnik može propisati ultrazvuk ili CT za pregled pankreasa, ispitati njegovo stanje, lokaciju itd. Tijekom ovih pregleda u organu je lako detektirati lezije, kamenje, ciste, tumorske formacije itd..

Kao dodatna istraživanja mogu se provesti klinički testovi krvi i urina, koji su neophodni za potvrđivanje bolesti ili procesa u tijelu koji neizravno utječu na stanje organa.

U teškim ili kontroverznim situacijama, liječnik može preporučiti snimanje magnetskom rezonancijom, kao i biopsiju tkiva organa.

Važno je! Nemojte sami dijagnosticirati! Većina bolesti gušterače ima slične simptome, tako da ne možete sami dijagnosticirati bolest bez specijaliziranih alata.

Da biste položili ispit, morate se obratiti terapeutu ili izravno gastroenterologu.

liječenje

Cijeli tretman ovisi o tome s kakvom je bolešću dijagnosticiran. Stoga ćemo u ovom poglavlju razmotriti nekoliko preporuka koje liječnici iznose za sve bolesnike s bolestima gušterače, kao i metode liječenja nekoliko najčešćih bolesti.

pankreatitis

Potrebno je započeti liječenje pankreatitisa s potpunim izgladnjivanjem. Takva mjera potrebna je kako bi se obustavila proizvodnja soka pankreasa i ispuštanje organa. U pravilu, post traje ne više od 1-2 dana i pacijentu ne donosi nikakvu ozbiljnu neugodnost, jer se apetit sam smanjuje čak i nekoliko dana prije napada. Tijekom posta, preporuča se konzumiranje puno alkalne vode (mineralna voda bez plina, voda s sodom, bujon kukovi).

Ako je pankreatitis akutan, pacijent mora biti hospitaliziran.

U tom slučaju, liječnici također preporučuju da gladuju, pacijent stavi kapaljku s fiziološkom otopinom.

Lijekovi protiv bolova koriste se za ublažavanje bolnog sindroma (No-Spa, Ibuprofen, Paracetamol, Diphenhydramine), led se također može primijeniti na područje gušterače. Kako bi se izbjegla iritacija na sluznici organa, antacidni pripravci koriste se u obliku suspenzija i gelova (Almagel - omogućava neutraliziranje kiseline, Otsid - smanjuje njegovu proizvodnju).

Također tijekom liječenja, kako bi se tijelo istovarilo, potrebno je smanjiti broj proizvedenih enzima. U tu svrhu koriste se kontrikalni ili aprotininski lijekovi, a nakon završetka tečaja pacijentu se propisuju lijekovi za održavanje enzimske ravnoteže gušterače (Mezim, Festal).

U ekstremnim slučajevima, operacija može biti potrebna za uklanjanje dijela gušterače i žučnog mjehura. Kirurški zahvat provodi se pri zatvaranju kanala žlijezde, prisutnosti kamenja u žučnom mjehuru, ciste.

tumori

Formacije koje se pojavljuju u gušterači mogu biti dva tipa: benigni i maligni. To su često tumori endokrine prirode (tj. Oni nastali zbog poremećaja u proizvodnji hormona) u žena, u ovom slučaju primjenjuje se standardno liječenje: kemoterapija, radijacijska terapija ili kirurška ekscizija.

dijeta

Obvezna je u liječenju svih bolesti gušterače dijeta. Ako zanemarite ovaj važan element rješenja, lijekovi mogu biti nemoćni. Takve su prehrane relevantnije za pacijente s upalnim bolestima gušterače (npr. Pankreatitis).

Što kategorički isključiti iz prehrane:

 • čokolada, slatkiši, slatkiši;
 • čips, krekeri, kukuruzni štapići, gume za žvakanje itd.;
 • pržena hrana;
 • začini, začini, senf, dimljeno meso, konzervirana hrana, kobasice;
 • alkoholna pića;
 • kiselo voće i povrće, kao i sokovi na temelju njih;
 • jaki čaj i kava.

Umjesto toga, možete mršaviti meso i ribu, na pari, kašu, tjesteninu, mliječne proizvode (ne kiseli sir i skute, kefir, jogurt), jaja, žele, pirjane voće, kruh.

Evo nekoliko savjeta o tome kako poboljšati prehranu tijekom prehrane:

 1. Za doručak - kaša (zobena kaša, heljda, riža) ili kajgana.
 2. Kruh je bijeli ili jučerašnji crni.
 3. Za ručak, povrće nemasne juhe, juha od kupusa, juhe od mlijeka;
 4. Večera - kuhani ili pečeni komadići mršavog mesa, mesne okruglice, kuhane na paru, mesne okruglice, mesne okruglice.
 5. Kao predjela - biljne salate, začinjene malom količinom suncokretovog ulja.
 6. Slatki kolačići, med, ne-kiseli džemovi, voće i povrće.
 7. Piće - slabi čaj, žele, voćni sok, mlijeko, biljni čajevi.

Narodni lijekovi

Naravno, liječenje narodnim lijekovima neće vam omogućiti da se u potpunosti riješite bolesti, ali to će biti izvrstan dodatak tradicionalnim metodama liječenja. Jedna od najučinkovitijih metoda je uporaba sokova prema receptu dr. Walkera, koji je razvio na temelju recepata koji su nam došli od naših predaka. Za kuhanje trebat će vam:

 • Prokulice;
 • zeleni grah;
 • listovi salate;
 • mrkva;

Iz gore navedenih sastojaka, ekstrakt sok pomoću sokovnik (ili rešetka na rende, a zatim iscijediti sok pomoću gaze). Pomiješajte tekućinu - sok je spreman. Uzmite 100 ml dvaput dnevno ujutro i navečer.

Radno iskustvo preko 7 godina.

Stručne vještine: dijagnostika i liječenje bolesti probavnog trakta i bilijarnog sustava.

Gušterača: simptomi bolesti, lijekovi

Među bolestima koje se javljaju kod tri od stotinu ljudi u dobi od 30 i više godina, liječnici nazivaju pankreatitis. U velikoj većini slučajeva (oko 70%) alkohol, pušenje i konzumiranje masne hrane postaju uzrok takve dijagnoze.

Bolesti gušterače uzrokuju akutnu bol, probavne smetnje koje mogu znatno otežati život pacijenta, au nekim slučajevima izazivaju i fatalan ishod.

Akutni oblici pankreatitisa dobro reagiraju na liječenje, kronični zahtijevaju stalno praćenje, pridržavanje doživotne prehrane. Ako se pojave bilo kakvi simptomi bolesti pankreasa, lijek se daje u kombinaciji sa strogom dijetom.

Gušterača: simptomi bolesti, lijekovi

Funkcije i bolesti gušterače

Gušterača se sastoji od dva dijela različite strukture i funkcija. Jedan dio proizvodi enzime (amilaze, proteaze, lipide) koji su uključeni u probavu hrane u crijevima, a drugi proizvodi hormone: inzulin, somatostatin, glukagon.

Među bolestima gušterače najčešće (oko 80% slučajeva) liječnici dijagnosticiraju neinfektivne upalne procese - pankreatitis.

Pankreatitis se javlja kao posljedica djelovanja enzima koje stvara žlijezda na zidovima organa. Normalno se razvijeni enzimi kreću duž žučnih putova, ulaze u crijevo, gdje provode glavnu obradu bolusa za hranu, razgrađuju proteine, masti i ugljikohidrate.

Gušterača - organ koji je vrlo važan u radu cijelog organizma

Ako su enzimi iz nekog razloga stagnirali u žlijezdi, tada počinju lomiti tkiva same žlijezde. Kada se to dogodi, glavni simptom pankreatitisa je akutna jaka bol.

Pankreatitis može biti dva tipa - akutni i kronični. Oštri oblik podijeljen je na nekoliko:

 • edem (intersticijski);
 • hemoragijskog;
 • gnojni (flegmonalni);
 • pancreatonecrosis (totalna ili djelomična smrt tkiva).

O razlozima

Liječnici dijagnosticiraju primarni akutni pankreatitis kod osoba u dobi od 35 do 45 godina (28-40 slučajeva na 1000 osoba). U starijim dobnim skupinama postotak slučajeva se povećava, što upućuje na izravnu ovisnost bolesti o dobi bolesnika.

Funkcije gušterače

Prema statistikama, pankreatitis izaziva sljedeće čimbenike:

 1. Pretjerana ovisnost o alkoholu. Osobe s prekomjernom konzumacijom alkohola, prema različitim procjenama, čine 65–80% svih pacijenata koji pate od kroničnog pankreatitisa. Alkohol umnožava proizvodnju enzima.
 2. Obrnuti odljev žuči (refluks) kao rezultat sužavanja ili stiskanja, preklapanja žučnih putova s ​​kolelitiazom, tumorom, cistama žlijezde.
 3. Visoka koncentracija masti u krvi tijekom pretilosti, nezdrave prehrane. Masti izazivaju pojačano stvaranje enzima.
 4. Virusne infekcije, opijenost. Kronični pankreatitis se češće javlja kao posljedica njihove izloženosti.
 5. Mehanička oštećenja žučnih putova. Pojavljuje se kao posljedica mehaničkih ozljeda, operacija u trbušnoj šupljini.
 6. Šećerna bolest.
 7. Nasljedna predispozicija

Uzroci pankreatitisa

Za daljnju identifikaciju bolesti gušterače važne su primarne manifestacije pankreatitisa, a za dijagnozu je od osobite važnosti prisutnost karakterističnih simptoma. Bolesti gušterače imaju niz zajedničkih karakterističnih simptoma koji su svojstveni pankreatitisu.

Simptomi upale gušterače

Kod akutnog pankreatitisa simptomi su izraženi. Kronični oblici imaju ispranu kliničku sliku i blagu ozbiljnost simptoma.

Među prepoznatljivim, obveznim simptomima pankreatitisa su:

S kroničnim pankreatitisom

Bol teške ozbiljnosti, lokalizirana u lijevom hipohondriju, akutna je ili tupa, povlači. Često uzima šindre,

Može dati srcu, natrag.

Bolni osjećaji toliko su jaki da mogu izazvati bolan šok i zahtijevati hitnu lokalizaciju

Bolovi postaju tupi u prirodi, lokalizacija boli je područje crijeva, često bolni osjećaji poprimaju prirodu šindre i daju se kralježnici. Bol postaje manje vidljiva, ostaje gotovo neprestano tijekom razdoblja pogoršanja

To je trajno, događa se bez obzira na obrok. Nakon povećane prehrane uzrokuje povraćanje

Emetičke mase imaju gorak okus, a kolecistitis je žučni sadržaj. Promatrano nakon gutanja masne, začinjene hrane.

Zatvor se izmjenjuje s proljevom, stalno se opušta stolica. Nakon jela se bilježi učestalo mokrenje. Fekalne mase imaju masni sjaj, oni su razjašnjeni.

Izraženo slabo, što se očituje gubitkom težine, općom slabošću, letargijom, impotencijom, smanjenim krvnim tlakom

9 važnih simptoma pankreatitisa

Među nespecifičnim manifestacijama moguće su:

 1. Povećana tjelesna temperatura. Pojavljuje se s infektivnom upalom i intoksikacijom.
 2. Osip na koži, snažan svrbež. Karakterizirani su tumorskim procesima, stiskanjem žučnih putova.
 3. Žutica (žuta boja kože i bjeloočnica). Pojavljuje se s potpunim ili djelomičnim prestankom odljeva žuči iz žlijezde.
 4. Teška glavobolja. Pojavljuje se kao posljedica opijenosti.

Bol pankreatitisa

Manifestacije drugih bolesti

Neke druge bolesti gušterače manifestiraju se u početnoj fazi pankreatitisa. Oni nadopunjuju opću sliku bolesti s nespecifičnim simptomima:

 1. U kolelitijaze povraćanje je promatrana s žuč, karakterističan okus u ustima. U početnim stadijima, bljedilo kože, njihov žućkasti ton, karakterizira naglo povećanje žutice kada se žučni kanali stisnu. Akutni bol u hipohondriju, koji zrači u želudac, pokriva leđa (kralježnicu).
 2. Kada se pridružite upali infekcije, tjelesna temperatura i krvni tlak značajno se povećavaju. Bol se javlja kao akutni produljeni napad, dobiva karijes.
 3. Kod tumorskih procesa, trbuh se povećava, povećavaju se niži indeksi krvnog tlaka, postupno se povećava žutica i dolazi do svrbeža. Dijabetes se dijagnosticira.

Video - Znakovi bolesti gušterače

O dijagnostici

Simptomatologija pankreatitisa je toliko opsežna da je u većini slučajeva moguće uspostaviti točnu dijagnozu tek nakon provedbe niza studija. Iskusni kirurg otkrit će akutni pankreatitis nakon pregleda i intervjuiranja pacijenta - nakon detaljne analize rezultata istraživanja moguće je samo utvrditi vrstu bolesti, razjasniti prisutnost komorbiditeta, druge bolesti.

Među testovima koje je liječnik propisao su:

 1. Opći test krvi.
 2. Biokemijska ispitivanja krvne plazme i urina.
 3. Ultrazvuk gušterače, ako je potrebno jetre, žučnih putova.
 4. Rendgenska.
 5. Angiografija.
 6. Laparoskopija.
 7. Endoskopija gornjeg GI trakta (za sumnju na akutni pankreatitis).
 8. Fibrogastroduodenoskopija (za kronični pankreatitis).
 9. Kolangiopanokreatografija (MRI), tumorski biljezi (za sumnju na rak).

Provođenje ultrazvuka gušterače

liječenje

Liječenje bolesti gušterače uvijek sadrži ograničenja u ishrani, a ostale aktivnosti se dodaju u prehranu:

 1. Kod akutnog pankreatitisa, oslobadanje boli dolazi u prvi plan liječenja. U teškim slučajevima pristupanja infekciji primjenjuju se antibiotici. Obavezno poduzmite mjere za detoksikaciju tijela.
 2. Kronični oblici tretiraju se enzimima.
 3. Kirurška intervencija, laparoskopija se koristi za holelitijazu, u slučaju nužde (začepljenje kanala s kamenjem), uz nastanak velikih cista, kompresiju kanala od tumora.
 4. Liječenje tumora će biti posebno teško. To uključuje uporabu enzimskih pripravaka, kemoterapije, uporabu kirurškog liječenja.

U početnoj fazi liječenja, obvezna je posebna dijeta koja uključuje post. Akutni teški napadi mogu zahtijevati dijetu do 7 dana, uz pogoršanje manjeg intenziteta, razdoblje gladovanja je 2 do 4 dana.

Liječenje akutnog pankreatitisa

Tijekom tog razdoblja poduzimaju se mjere za lokalizaciju boli. Kod kuće (manje kolike) možete koristiti spazmolitici:

 1. No-Shpu, 2 tabla. nakon 4 sata možete se prijaviti u dobi od 6 godina (najviše 2 stola / dan u dvije doze, za djecu od 6 do 12 godina 3 stola / dan za tri doze).
 2. Papaverin, Drotaverin: odrasli i djeca od 12 godina 1-2 tablice. nakon 8 sati, ali ne više od 6 tablica. po danu.
 3. Mebeverin: 1 kape. u 12 sati. Lijek se ne propisuje tijekom trudnoće.
 4. Meteospasmil: 1 kape. za 8-12 sati za djecu od 14 godina i odrasle. Nemojte propisivati ​​trudnu.
 5. Kartica Buscopan 1–2. u 3-4 sata za djecu od 6 godina i odrasle.

Za ublažavanje akutne boli kod kuće koristiti analgetike:

 1. Baralgin (250-500 mg ne više od 3 puta dnevno). Ne koristiti tijekom trudnoće, djece mlađe od 6 godina.
 2. Pentalgin (500 mg do 3 puta dnevno, maks. 2 g / dan). Kontraindicirano za djecu mlađu od 12 godina, tijekom trudnoće, HBV.
 3. Trigan-D (1 tab. Do 3 puta / dan) Upotreba za djecu od 15 godina i odrasle. Nemojte koristiti tijekom trudnoće, HB, liječenje djece provodi se pod nadzorom pedijatra.

U nedostatku bolesti želuca, krvarenja i alergija na NVSP koristiti lijekove iz brojnih nesteroidnih protuupalnih lijekova: Voltaren, Aspirin (acetilsalicilna kiselina), Movalis, Indomethacin uzeti 1-2 tablete svakih 4-6 sati, ne više od 6 tableta dnevno.

Movalis lijek u obliku tableta

Kod provođenja terapijskih intervencija u bolnici primjenjuje se primjena novokaina preko IV, u najtežim slučajevima koriste se opijati.

Važno je! Liječenje pankreatitisa uključuje mjere za detoksifikaciju tijela, kod kuće najjednostavniji način je da se koriste velike količine čiste, negazirane vode.

Ako se dijagnosticira pankreatitis, simptomi bolesti su prisutni u gušterači. Liječenje lijekovima uvijek uključuje uzimanje enzimskih pripravaka. Lijekovi razgrađuju masti, proteine ​​i ugljikohidrate, ne zahtijevaju proizvodnju enzima od same žlijezde i pružaju mogućnost obnavljanja oštećenih tkiva pankreasa.

Režim liječenja kroničnog pankreatitisa

Enzimski pripravci proizvedeni pod velikim brojem trgovačkih imena:

 • Adzhizim;
 • Evrobiol;
 • Zentaze;
 • Innozim;
 • Kreazim;
 • Kreont;
 • mezim;
 • Mikrazim;
 • panzinorm;
 • Pankreazim;
 • pankreatin;
 • pantsitrat;
 • pentasil;
 • Fermentium;
 • prazničan;
 • Enzibene;
 • Ermital;

Sastav lijekova, bez obzira na naziv, uključuje enzime iz svinjske jetre. Pripravci sadrže količinu enzima višestruke na taj broj:

 • lipaze - 3500ED;
 • amilaza - 4200ED;
 • proteaza - 250 U.

Enzimi u lijekovima pakirani su u posebnu crijevnu oblogu (tablete ili kapsule za oblaganje), koja se apsorbira samo u crijevima.

Uzroci bolesti gušterače

Sredstva imaju različitu količinu tvari - od 10 tisuća. Jedinice do 35 tisuća jedinica.

Broj enzima dodjeljuje se ovisno o stupnju njihovog nedostatka u tijelu. Doze se razlikuju:

 1. U potpunoj odsutnosti proizvodnje enzima (uklanjanje gušterače, žučnog mjehura, gastrektomije) enzimi se imenuju do kraja života. Doze se kreću u rasponu od 35 000. Jedinice u isto vrijeme uz svaki obrok.
 2. Za djelomičnu supstituciju koriste se isti pripravci, ali u manjim dozama (od 10 tisuća jedinica tri puta dnevno).
 3. Za akutne napade pankreatitisa propisano je liječenje od 2 do 8 mjeseci.

Vijeće. Uzmite tablete ili kapsule s hranom ili odmah nakon obroka, bez žvakanja. Operite ga velikom količinom (od 200 ml) čiste vode bez plina. Ne možete koristiti sokove. Ako pacijent ne može progutati kapsulu, smije se miješati s nezaslađenim umakom od jabuka. Sastav se uzima s hranom. Tablete se ne mogu slomiti.

Kada liječenje pankreatitisa traje dugo. Potrebno je 4 do 8 mjeseci da se oporavi od akutnog oblika, tijekom kojeg pacijent slijedi dijetu i uzima enzimske pripravke.

U kroničnim oblicima, prehrana je manje kruta, ali se stalno promatra. Enzimski pripravci uzimaju se na tečajeve, na preporuku liječnika.

Video - Akutni pankreatitis

Posebna važnost prehrane

Uz unos enzimskih pripravaka, dijeta je jedna od dvije važne komponente liječenja pankreatitisa.

U akutnom razdoblju nužno je prisutno gladovanje, nakon čega se pacijentu uvodi tablica br. 5p. Ovo je jedna od najtežih dijeta.

To je djelomična dijeta 6-7 puta dnevno. Jedna porcija ne smije sadržavati više od 200-350 g hrane, a sadržaj masti ne prelazi 10 g. Dijeta uključuje minimalnu količinu soli (7 g / dan), šećer (10 g / dan), slatkiše (15-20 g / dan)., U ograničenim količinama, pacijentu treba jesti meso, nemasnu ribu, obrano mlijeko, jaja (1/5 ukupnog dnevnog unosa hrane).

Temelj prehrane čine sluzave kaše na vodi s mlijekom, kruhom, dopunjenim dopuštenim povrćem i voćem.

Preporučeni i isključeni proizvodi

Sva hrana se kuha u otrcanom ili usitnjenom obliku, poslužuje se toplo.

Zabranjena je oštra, masna, pržena hrana, brza hrana. Kod pankreatitisa, gazirana pića, kvas, pivo su strogo zabranjeni.

Odbijanje alkohola i pušenje

Liječenje bolesti gušterače uključuje potpuno odbacivanje alkohola. Mala doza alkohola uzrokovat će povećanu proizvodnju enzima i njihovo zadržavanje u gušterači, što će izazvati napad akutne kolike.

Liječnici preporučuju minimiziranje ulaska duhanskog dima u tijelo kao rezultat aktivnog ili pasivnog pušenja - također pomaže u povećanju proizvodnje enzima.

U otkrivanju patologija gušterače, simptoma bolesti, liječenje lijekovima treba kombinirati sa strogom medicinskom prehranom i zdravim načinom života.

Tijek liječenja akutnog pankreatitisa je dug, traje najmanje 4 mjeseca. Za složene poremećaje u funkcioniranju organa, resekcija, ciste, tumori, terapija za zamjenu enzima propisana je za život.

Doza i trajanje liječenja određuje terapeut, na temelju individualnih karakteristika pacijentovog tijela, popratnih bolesti, dobi.

Poremećaji gušterače: simptomi i liječenje

Gušterača u ljudskom tijelu nosi veliko sekretorno opterećenje. Ističe se dan u ljudskom tijelu - 1,5-2 litre probavnog soka. Kada je žlijezda u kvaru, probavni proces je poremećen, bolovi različitog intenziteta pojavljuju se u trbuhu, davajući drugim organima i dijelovima tijela. Budući da su simptomi bolesti gušterače karakteristični za druge patologije, potrebno je dijagnosticirati instrumentalne metode. Posebno alarmantan znak je žutost kože i opća slabost, jer mogu ukazivati ​​na pojavu malignog procesa.

Glavne funkcije gušterače su proizvodnja soka potrebnog za provođenje probavnog procesa, regulaciju masnoće, proteina, metabolizam ugljikohidrata i izlučivanje hormona. Simptomi bolesti gušterače nisu specifični i slični su bolestima drugih probavnih organa.

Žuta obojenost kože koja je posljedica kršenja žuči također je karakteristična za alkoholne bolesti i cirozu jetre, kolangitis i hepatitis. Bolni sindrom često nema jasnu lokalizaciju i ima karakter crvenila. Patološke promjene se uglavnom promatraju kroz žlijezdu, a upalni procesi u ovom organu prate bolesti želuca i dvanaesnika.

Uzroci pankreatitisa često su loše navike i loša prehrana. Najopasnija bolest, koja je asimptomatska i kasno dijagnosticirana, je rak gušterače.

Pankreatitis se javlja ne samo u odraslih, nego iu djece. Kronični pankreatitis u djetinjstvu uzrokovan je anatomskim poremećajima razvoja žlijezde i nasljednim bolestima ("zrcalno" mjesto organa, cijepanje, udvostručavanje, atipični oblik, kongenitalne ciste, klijanje tkiva slezene i drugo). Pankreatitis kod djece često uzrokuje popratne bolesti gastrointestinalnog trakta - čir na želucu i čir na dvanaesniku, a upala žlijezde slična je slici akutne upale slijepog crijeva. Uzroci pankreatitisa kod djece su i virusne i bakterijske infekcije, abdominalne ozljede, toksične i alergijske bolesti.

Akutni pankreatitis se obično manifestira kod ljudi koji pate od ove bolesti u kroničnom obliku pod utjecajem nepovoljnog faktora. Napad akutnog pankreatitisa može izazvati sljedeće razloge:

 • začinjena, dimljena i pržena hrana;
 • masno meso (janjetina, svinjetina);
 • krastavci;
 • rajčice;
 • konzervirane gljive;
 • kolači s masnim kremama;
 • pušenje i alkohol;
 • uzimanje nekih lijekova.

Na početku bolesti jedini simptom može biti bljedilo kože. Zatim se pridružuju sljedeći prvi znakovi:

 • Nakon jela, osobito masnih, gaziranih pića i alkohola, bol se javlja u gornjem dijelu trbuha konstantne prirode, šireći se na leđa, ispod lopatica i hipohondrija. Ovaj sindrom je najkarakterističniji za kolike pankreasa. Neki pacijenti s akutnom boli slabi. Posebnost je odsutnost pojačane boli kod kašljanja ili udisanja, kao što je slučaj s upalom kapi i upalom žučnog mjehura. Trajanje ovog stanja je od nekoliko sati do 2-3 dana.
 • Bol u palpaciji u gornjem dijelu trbuha i hipohondriju.
 • Ponovljeno povraćanje, koje ne donosi olakšanje pacijentu. Povećani intraabdominalni tlak dovodi do cijeđenja žučnih i pankreasnih kanala i pogoršanja. Povraćanje se javlja nakon konzumiranja hrane ili pića, prvo sadrži ostatke hrane, a kasnije i sluz i žuč.
 • Na početku napada, uz povraćanje, pritisak raste i puls se ubrzava. Zatim slijedi tahikardija, smanjenje krvnog tlaka, u teškim slučajevima može doći do šoka.
 • Temperatura se povećava na 37 stupnjeva. Veća vrijednost ukazuje na komplikaciju upalnog procesa.
 • Žutost bjeloočnice.
 • Nadutost kao posljedica smanjene proizvodnje enzima hrane od strane bolesnog organa.
 • U kasnijim stadijima bolesti uočava se nadutost zbog smanjenja motoričke funkcije želuca i poprečnog kolona, ​​kao i napetosti u trbušnoj stijenci.
 • Starije osobe s teškim napadom akutnog pankreatitisa s popratnim bolestima razvijaju srčanu, bubrežnu, jetrenu i plućnu insuficijenciju.

Promjena boje kože kod akutnog pankreatitisa ukazuje na sljedeće poremećaje:

 • bljedilo - pankreasni šok, koji pogoršava funkciju vitalnih organa, tešku intoksikaciju, sekundarne autonomne poremećaje;
 • plavičasta nijansa - akutna kardiovaskularna insuficijencija;
 • plava koža na svim dijelovima tijela - akutna respiratorna insuficijencija;
 • žuta boja - cijeđenje žučnog kanala kao posljedica edema i povećanje veličine glave gušterače.

U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti sljedeće manifestacije:

 • povraćanje krvi;
 • crne stolice;
 • kršenje mokrenja;
 • krvarenje ispod jezika;
 • neurološki poremećaji, encefalopatija, iznenadna sljepoća.

Slični simptomi mogu se pojaviti u sljedećim patologijama:

 • akutna upala slijepog crijeva;
 • upala žučnog mjehura;
 • žučnu ili bubrežnu koliku;
 • crijevna opstrukcija;
 • peritonitis;
 • preklapanje lumena krvnih žila u trbušnoj šupljini.

Komplikacije akutnog pankreatitisa su krvarenje iz probavnog trakta, peritonitis, sepsa, formiranje fistula. Stoga liječnici ne preporučuju samodijagnostiku tijela pacijenta, već potražite liječničku pomoć. Čak i ako se simptomi ne pojavljuju tako akutno i stanje se normalizira u roku od nekoliko dana, potrebno je proći pregled gušterače kako bi se utvrdio uzrok bolesti i odredilo liječenje. Pacijenti provode sljedeće studije:

 • EKG kako bi se isključio akutni infarkt miokarda;
 • rendgenski snimak prsnog koša i trbuha;
 • ultrazvuk;
 • EGD za diferencijaciju želučanog ulkusa;
 • endoskopsko ispitivanje žučnih putova, kompjutorizirana tomografija, laparoskopija i druga istraživanja prema indikacijama.

Testovi krvi i urina mogu otkriti razinu aktivnosti enzima gušterače i drugih abnormalnosti. Najopasniji je gnojno-nekrotični akutni pankreatitis, čiji su simptomi dugotrajna opća slabost, ozbiljno stanje, vrućica s hladnoćom, teška oteklina, ustrajno nadimanje, edem u lumbalnoj regiji, povraćanje krvi, bolovi u trbuhu.

Simptomi kroničnog pankreatitisa variraju i variraju u akutnom stadiju i remisiji. Najčešći je bol, u ranim stadijima bolesti nalik boli kod akutnog pankreatitisa - rezanje, pečenje i bol. S vremenom se njegov karakter mijenja i može biti različit: ulcerativni, poput vrste bubrežne kolike s lijeve strane, u desnoj hipohondriji ili bez jasne lokalizacije. U 15% bolesnika takvi osjećaji nisu prisutni, što je povezano s oštrim pogoršanjem proizvodnje sekreta gušterače.

Najčešće, bol daje lijevoj polovici prsnog koša ili donjeg dijela leđa ("lijevi polu-pojas" ili "puni pojas"). U rijetkim slučajevima, ozračivanje se događa ispod lijeve ruke, iza prsne kosti, u donju čeljust. Povećana bol pojavljuje se unutar pola sata nakon obroka ili alkohola. To je zbog činjenice da se nakon određenog vremena kvržica hrane kreće od želuca do duodenuma, uzrokujući napetost u gušterači. Ponekad bol smeta noću. Napadi se događaju u intervalima od nekoliko dana do nekoliko godina.

Uzroci kroničnog pankreatitisa su sljedeći čimbenici:

 • zlouporaba alkohola;
 • sustavno prejedanje;
 • bolesti metabolizma;
 • kronična upala žučnog mjehura;
 • uzimanje određenih lijekova (indometacin, hormonske i opojne droge);
 • povećati abdominalni pritisak tijekom trudnoće.

Osim boli, pacijenti su zabrinuti i zbog drugih manifestacija:

 • česta mučnina;
 • obilno podrigivanje;
 • žgaravica;
 • nepravilna stolica, naizmjenična konstipacija i proljev.

Tijekom kroničnog pankreatitisa razlikuju se nekoliko faza:

 1. 1. 1. stupanj. Klinički simptomi su odsutni, a promjene u žlijezdama su zabilježene tijekom pregleda za druge bolesti tijekom ultrazvuka i kompjutorske tomografije.
 2. 2. 2 faza. Povremeno se javljaju recidivi koji se često smatraju akutnim pankreatitisom. Ponovljeni bolni napadi različite težine prerastaju u trajnu umjerenu bol. Apetit osobe pogoršava, on počinje gubiti težinu. Stadij traje nekoliko godina, napadi postupno postaju manje ozbiljni, a klinički simptomi ostaju među njima.
 3. 3. 3 stupnja. Stalna prisutnost gore navedenih simptoma, s prevladavanjem boli. Pacijenti gube na težini i postaju ovisni o analgeticima.
 4. 4. 4 faza. Bol se smanjuje, javlja se atrofija žlijezde. Razvija se šećerna bolest, kao komplikacija nastaje tumor raka.

Nedovoljna proizvodnja sekrecije gušterače kao posljedica upale žlijezde dovodi do razvoja egzokrine insuficijencije, koju karakteriziraju sljedeći simptomi:

 • povećani volumen stolice;
 • kašastu ili vodenu konzistenciju stolice;
 • "Debele" stolice, slabo ispustive od zidova WC školjke;
 • izmet sive boje s uvredljivim mirisom;
 • visok sadržaj neprobavljenih ostataka hrane u stolici;
 • u teškim slučajevima, dehidracija i progresivni gubitak težine;
 • mučnina, povraćanje.

Gubitak težine može se pojaviti na pozadini dobrog apetita kod pacijenta. Trajanje simptoma varira od nekoliko dana s akutnim napadom pankreatitisa do nekoliko mjeseci u kombinaciji s drugim gastrointestinalnim patologijama (poremećaji pokretljivosti, refluksna bolest i drugi).

Budući da je gušterača odgovorna za proizvodnju hormona, kršeći njihovo izlučivanje, razvijaju se hiperinzulinizam (povećanje razine inzulina u krvi) i pankreatogeni dijabetes. Kod napadaja tijekom prve bolesti karakteristični su sljedeći simptomi:

 • tjeskoba, nervozno uzbuđenje;
 • osjećaj gladi;
 • drhtanje u udovima;
 • slabost;
 • hladan znoj;
 • konvulzivne pojave slične epileptičkom napadu (uočene u trećini bolesnika).

Takva stanja često se javljaju na prazan želudac ujutro ili tijekom prisilnog posta. Nakon jela nestaju, ali se mogu ponovno pojaviti nakon 2-3 sata.Prvi znakovi dijabetesa pankreasa su česte zarazne i kožne bolesti.

Na pozadini akutne ili kronične upale gušterače mogu se formirati ciste ispunjene sokom gušterače ili tekućinom zasićenom amilazom. U 20% slučajeva pojava cista nije popraćena nikakvim simptomima. Ciste manje od 5 cm ne vrše pritisak na susjedne organe i živčane završetke. Znakovi njihove formacije su različiti i ovise o veličini, mjestu i težini upale u žlijezdi:

 • oštre boli na početku rasta cista, koje postupno postaju tupa i nestaju;
 • osjećaj težine i nelagode u trbuhu i hipohondriji;
 • periodični napadi oštre boli;
 • povećana nelagodnost pri nošenju uske odjeće;
 • mučnina;
 • povraćanje na kraju bolnog napada;
 • distenzija trbuha, asimetrija;
 • nestabilna stolica.

5% bolesnika razvija dijabetes. Ako je došlo do pucanja ciste ili njezina gnojnica, tada bol postaje nepodnošljivo jaka. Kako dolazi do stiskanja susjednih organa, dodatno se dodaju sljedeći simptomi:

 • stalne pečeće bolove koji se šire u leđa i prsa (ako cista vrši pritisak na solarni pleksus);
 • žuta koža, svrbež (cijeđenje žučnog kanala);
 • oticanje nogu (stiskanje portalne vene);
 • kratak dah (kompresija dijafragme);
 • urinarna retencija (cista stavlja pritisak na uretre).

Dijagnostika cista proizvedenih ultrazvukom, kompjutorskom i magnetskom rezonancijom. Komplikacije bolesti uključuju nastanak fistula, krvarenja, infekcije.

Sljedeći čimbenici doprinose pojavi kamenja u gušterači:

 • kronični pankreatitis;
 • zlouporaba alkohola;
 • genetska predispozicija.

Kamenje se najčešće formira u kanalima žlijezde, a njihovo povećanje dovodi do začepljenja kanala i razvoja akutnog pankreatitisa s odgovarajućim simptomima:

 • napadi boli u gornjem dijelu trbuha, koji zrače u leđa i imaju karakter crvenila;
 • izražena nadutost;
 • uporni proljev, što dovodi do gubitka težine;
 • u kasnijoj fazi - masni izmet.

Napadi se obično javljaju zbog pogrešaka u prehrani.

Kod kronične upale bilo kojeg organa postoji visoki rizik od razvoja malignih tumora, koji je povezan s rastom tkiva i oštećenjem genoma stanice. Rak gušterače u mnogim slučajevima razvija se na pozadini kroničnog pankreatitisa. 20 godina nakon početka ove bolesti, rak se javlja u 4% bolesnika, a do 70. godine starosti maligni tumori pojavljuju se na polovici bolesnika.

Rak gušterače se najčešće javlja kod muškaraca nego u žena starijih od 50 godina. Ova bolest je vrlo ozbiljna, većina bolesnika umire u prvih šest mjeseci nakon postavljanja dijagnoze, a petogodišnja stopa preživljavanja ne prelazi 5%. Među svim vrstama malignih tumora u ljudskom tijelu, rak gušterače ima najrazorniju prognozu. Veća smrtnost povezana je s kasnom dijagnozom raka i progresivnim metastazama u tijesno locirane organe (jetra, crijeva, pluća).

Čimbenici rizika osim kroničnog pankreatitisa su sljedeći:

 • genetska predispozicija;
 • zlouporaba alkohola;
 • pušenje (uz korištenje 1 pakiranja cigareta dnevno, rizik se povećava 4 puta);
 • velike količine mesa u prehrani;
 • benigni tumori i čir na želucu.

Simptomi raka pojavljuju se vrlo kasno, kada je tumor već gotovo potrošen na "izmjeren njezin život". Stoga, osobe koje su u opasnosti trebaju proći godišnju anketu. Znakovi raka u kasnijim fazama su sljedeći:

 • nadutost;
 • opća slabost, slabost;
 • konstipacija;
 • jake bolove u trbuhu;
 • pojavu boli bez izazivanja čimbenika u obliku povrede prehrane ili unosa alkohola;
 • gubitak težine zbog intoksikacije i smanjene sekrecije žlijezda;
 • mučnina, povraćanje;
 • žutost kože (u 30% slučajeva jedini simptom), svrbež.

Ako se bol uvećava noću ili u ležećem položaju, to ukazuje na klijanje raka u drugim organima. Kod nekih bolesnika dolazi do spontane promjene intenziteta ikteričnog obojenja kože. Kasnije se pridružuju dodatni simptomi:

 • neurološki poremećaji (glavobolja, razdražljivost, poremećaj spavanja);
 • krvarenja iz nosa;
 • subkutano krvarenje;
 • stvaranje potkožnih čvorova;
 • bradikardija;
 • niži krvni tlak;
 • brzo progresivni dijabetes;
 • crijevna opstrukcija;
 • krvarenje iz želuca.

Liječenje akutnog pankreatitisa i kroničnih egzacerbacija imaju jednu osnovu i provode se u bolnici. U prvih 2-5 dana (ovisno o težini bolesti) indicirana je terapija gladi. Koriste se sljedeći lijekovi:

 • Kolinolitika za smanjenje izlučivanja želuca i gušterače, smanjenje mišićnog tonusa, ublažavanje grčeva (Atropin, Probantin, Metatsin, Gastrotsepin i dr.).
 • Pripravci s vazodilatacijskom i spazmolitičkom aktivnošću (No-shpa, Papaverin, Fenicaberan, Duspatalin i dr.).
 • Ne-narkotički i narkotički analgetici s nedjelotvornošću lijekova iz prethodne dvije skupine (ketoprofen, analgin, baralgin, promedol i drugi).
 • Lijekovi koji smanjuju kiselost želuca i posredno inhibiraju izlučivanje žlijezde (Fosfalyugel, Almagel, Maalox, Cimetidin, Omeprazol, Dralgin i drugi).
 • Lijekovi koji izravno smanjuju aktivnost gušterače (oktreotid, trasilol, somatostatin, kontrikal, Gordoks, aprotinin i drugi).
 • Kod ishemijskog pankreatitisa, nitroglicerin, amilnitrit, prokain se injiciraju intravenski.
 • Otopine natrijevog klorida, albumina i glukoze uvedene su kao mjera detoksikacije.
 • Antibiotici (norfoksacin, pefloksacin, klaritromicin, cefotaksim, metronidazol i drugi) koriste se za prevenciju zaraznih bolesti u slučaju edema žlijezde.
 • Enzimski proizvodi koji ne sadrže žučne kiseline (Pancreatin, Creon). U fazi remisije propisuju se kombinirani lijekovi: Abomin, Pepsidil, Festal, Wobenzym i drugi.
 • Biljni pripravci na bazi mlijeka čička, dymyanki, artičoke.
 • Vitaminski kompleksi, prehrambena podrška u slučaju intenzivnog gubitka težine i sadržaj masnih tvari u izmetu više od 15 g / dan.

Enzimske pripravke za bolesnike s kroničnim pankreatitisom, koje prate sekretornu insuficijenciju, treba uzimati tijekom cijelog života. Pacijentima čija sekretorna funkcija nije narušena propisani su Creon ili Pancreatin. Hlađenje trbuha u području gušterače pomoću ledenog mjehura također pomaže u smanjenju otoka i boli u bolesnom organu. Ako su konzervativne metode neučinkovite, provodi se kirurško liječenje.

Liječenje cista u gušterači se provodi na sveobuhvatan način i uključuje uzimanje lijekova koji se koriste u kroničnom pankreatitisu i kirurške intervencije kako bi se uklonio izmijenjeni dio žlijezde ili odvodila cista. U nekim slučajevima dolazi do spontane resorpcije cista na pozadini konzervativnog liječenja. Kod višestrukih cista izvodi se potpuno uklanjanje organa.

U bolesnika s kamencima u gušterači liječenje se provodi prema istoj shemi kao i kod kroničnog pankreatitisa. Citrat se ubrizgava u kanale gušterače radi otapanja kamenja. Ne rastopljeni kamenčići se izbrišu na endoskopski način.

Kirurško liječenje je jedino učinkovito liječenje raka žlijezde. Budući da se rak ne manifestira dugo vremena, a pacijenti kasne u traženju liječničke pomoći, samo se 15% bolesnika može liječiti operacijom. Uz potpuno uklanjanje žlijezde, broj smrtnih slučajeva nakon operacije je gotovo trećina. Za teške bolove, onkološkim bolesnicima propisuju se lijekovi protiv narkotičkih bolova.

Osnova za liječenje i prevenciju bolesti žlijezde je pravilna prehrana i prehrana kako bi se:

 • smanjuje potrebu za proizvodnjom enzima žlijezde, što pomaže u smanjenju upale;
 • smanjeno izlučivanje žučnog mjehura;
 • osiguravanje najboljih uvjeta za reparativne (oporavak) procese u bolesnom organu;
 • kemijski i mehanički nježna prehrana;
 • prevencija masne jetre;
 • Prehrana na pozadini intenzivnog gubitka potrebnih tvari kao posljedica dispeptičkih poremećaja.

U prvih nekoliko dana s pogoršanjem pankreatitisa treba se suzdržati od jela. Tekući (izvarak s divljom ružom, slabim čajem, vodom) treba uzeti u malim porcijama od 1 žlica. 5-6 puta dnevno. Uz poboljšanje stanja ići na ograničenu prehranu, koja se sastoji od sljedećih jela:

 • mukozne juhe od žitarica;
 • pureed kaša na mlijeku, tekuća konzistencija;
 • pire od kuhanog povrća;
 • žele od voćnih sokova.

Iz prehrane je potrebno isključiti namirnice koje uzrokuju povećanu nadutost i potiču izlučivanje probavnih sokova. To uključuje:

 • koncentrirani mesni i riblji bujoni;
 • jela od gljiva;
 • jaki ukus povrća;
 • masno meso i riba;
 • pržena i dimljena jela;
 • konzervirana hrana;
 • kobasica;
 • toplinski neobrađeno povrće i voće;
 • peciva, crni kruh;
 • sladoled;
 • napitci s kofeinom, soda, kakao, čokolada;
 • alkoholna pića;
 • začini, začini.

Hrana se pari ili kuha tako da je tekuća ili polu-tekuća. Morate jesti frakcionirano, 5-6 puta dnevno. Nakon 3-5 dana, dijeta se može proširiti sljedećim proizvodima:

 • sušeni kruh;
 • nemasno meso i riba;
 • kuhana mekana kuhana jaja;
 • omlet na pari;
 • svježi kiseli sir;
 • maslac (u sastavu posuđa);
 • pečene jabuke.

Nakon 3-4 dana, prebacite se na štedljivu verziju dijete, koja traje 1-1,5 mjeseca:

 • juhe i vegetarijanske juhe, naribane (bez kupusa);
 • guste žitarice;
 • pasta;
 • sirovo povrće i voće;
 • sirevi koji nisu oštri;
 • liječnik kobasica, meso bez masti i riba u komadima;
 • neslane kolačiće;
 • kiselo vrhnje i vrhnje (samo u jelima);
 • ne-kiselinski kefir;
 • voćni sokovi, razrijeđeni s vodom u omjeru 1: 1.

Tijekom remisije također trebate slijediti režim prehrane. Hrana treba sadržavati veliku količinu životinjskih bjelančevina, masti treba ograničiti. Jedenje soli ne smije biti više od 6 g / dan. Ne možemo dopustiti drastične promjene u prehrani uz poboljšanje dobrobiti. Proces oporavka u bolesnom organu kod akutnog pankreatitisa je 1-1,5 mjeseca, a u kroničnom tijeku bolesti uvijek se mora slijediti dijeta. Hranu treba žvakati pažljivo i polako, a temperatura posuđa ne smije prelaziti 60 stupnjeva.