Šape s dijabetesom, fotografija

Kontinuirano povećanje razine šećera u krvi (glukoza) može biti povezano s ozbiljnim komplikacijama kod osoba s dijabetesom.

Stopala su posebno ugrožena. Kod osoba s dijabetesom oštećenje stopala (i drugih dijelova tijela) može biti uzrokovano dvjema komplikacijama, koje se nazivaju dijabetička neuropatija i periferna vaskularna bolest.

Najbolji liječnici endokrinolozi

Što je dijabetička neuropatija?

Kronično povišena razina šećera povezana s nekontroliranim dijabetesom melitusa može uzrokovati oštećenje živaca, što otežava osjećaj boli i temperature. Ova takozvana "senzorna dijabetička neuropatija" povećava rizik da osoba s dijabetesom možda neće primijetiti razvoj problema sa svojim stopalom.

Približno 10% bolesnika s dijabetesom razvija čireve na nogama, koji su rezultat perifernih vaskularnih bolesti i oštećenja živaca. Osobe s dijabetesom ne mogu primijetiti rane ili posjekotine u nozi, što može dovesti do infekcije. Oštećenja živaca također mogu utjecati na funkciju mišića stopala, što dovodi do pogrešnog položaja i ozljede.

Što je periferna vaskularna bolest?

Dijabetes melitus povezan je sa slabom cirkulacijom krvi (protok krvi). Neadekvatna cirkulacija krvi povećava vrijeme potrebno za zacjeljivanje rana i posjekotina. Pod perifernim vaskularnim bolestima misli se na poremećenu cirkulaciju krvi u rukama i nogama.

Loši protok krvi povećava rizik da se zarazni proces ne može izliječiti. To, zauzvrat, povećava rizik od razvoja čireva i gangrene, što je nekroza tkiva i javlja se u ograničenim područjima sa slabom cirkulacijom.

Koji su problemi s nogama najčešći kod osoba s dijabetesom?

Sljedeće slike prikazuju najčešće probleme s nogama koje se mogu pojaviti u svakoj osobi. Međutim, bolesnici s dijabetesom imaju povećani rizik od ozbiljnih komplikacija, uključujući infekciju, pa čak i amputaciju.

Atletsko stopalo

Gljivična infekcija noge naziva se atletsko stopalo. U ovoj bolesti se uočava napukla koža, svrbež i crvenilo.

Gljiva ulazi u pukotine kože, uzrokujući razvoj infekcije koja se mora liječiti antifungalnim lijekovima. Oralni lijekovi ili aktualne kreme mogu se također koristiti za liječenje stopala sportaša.

Gljivična infekcija noktiju

Debeli, lomljivi, žuto-smeđi ili neprozirni nokti česti su simptomi gljivične infekcije. Inficirani dio može prekinuti ostatak nokta. Gljiva voli toplo, vlažno i tamno okruženje, koje se stvara nošenjem zatvorenih cipela.

Oštećenje noktiju također povećava rizik od razvoja gljivične infekcije. Takve infekcije je teško liječiti, ali ne i nemoguće. Oralni pripravci dobro djeluju za liječenje gljivičnih infekcija noktiju. Topikalni tretman je učinkovit samo za određene vrste gljivičnih infekcija. Ponekad je potrebna operacija za uklanjanje zaraženih područja nokta.

kurje oči

Zubni nokti su područja od zadebljane kože koja se nakuplja na potplatu stopala. Nastanak kukuruza može uzrokovati neravnomjernu raspodjelu težine, patologiju kože ili neprikladne cipele.

Koristite sljedeće savjete za njegu kalusa:

 • Utrljajte zahvaćeno područje plavcem nakon tuširanja ili kupanja. Zamolite svog liječnika da objasni kako je najbolje to učiniti.
 • Koristite mekane uloške za cipele.
 • Zamolite svog liječnika da vam prepiše lijekove za omekšavanje zrnja.

Imati nekoliko kurjih očiju - nije tako zastrašujuće. Važno je da ih nikada ne pokušavate rezati, jer to može dovesti do ozbiljnih ozljeda.

žuljevi

Kukuruz je zadebljana površina kože koja se formira između prstiju ili blizu njihovih koštanih izbočina. Kukuruz može uzrokovati pritisak i trenje.

Koristite sljedeće savjete za njegu kalusa:

 • Nakon kupanja ili tuširanja, utrljajte zahvaćeno područje plavcem. Prije nego to učinite, obratite se svom liječniku.
 • Nemojte koristiti lijekove za uklanjanje žuljeva.
 • Nikada ne pokušavajte rezati žito s oštrim predmetima. To može uzrokovati ozbiljne ozljede.

mjehurići

Mjehurići su povišena, napunjena tekućinom područja kože koja nastaju uslijed trenja. Drobljenje ili probadanje blistera nije najbolji način za liječenje, jer koža koja prekriva žulj štiti od infekcije.

Kako biste se pobrinuli za žulj, držite kožu čistom, nanesite antibakterijsku kremu ili mast, stavite zavoj kako biste smanjili rizik od infekcije.

Valgus deformitet prvog nožnog prsta

Hallux valgus (valgusni deformitet prvog prsta stopala) bolan je, crveni, korpusni kalosum koji se formira na vanjskoj strani zgloba palca. Ova se patologija može opaziti na obje noge i ima nasljednu tendenciju razvoja. Nošenje neudobnih cipela na visokim petama povećava rizik od razvoja valgusnog deformiteta stopala, stišćući palčeve u neprirodnom položaju.

Pokrivanje deformacije posebnom brtvom pomaže u njenoj zaštiti. Za držanje palca u ispravnom položaju mogu se koristiti posebne zaštitne naprave za prste i drugi uređaji. Ako je Hallux valgus vrlo bolan ili ružan, operacija se može koristiti za ublažavanje simptoma.

Suha koža

Suha, ispucana koža omogućuje bakterijama i drugim uzročnicima da uđu u vaše tijelo, što može uzrokovati infekciju. Hidratantni sapuni, losioni i drugi proizvodi mogu pomoći da koža ostane meka, nepromijenjena i zdrava.

Čir na nogama

Čir na nogama je opasna rana koja se može pojaviti u bolesnika s dijabetesom. Kada se malena ogrebotina, pukotina na koži ili rana na stopalu zarazi, može se formirati čir.

Kod osoba s dijabetesom, rane zacjeljuju vrlo sporo ili uopće ne. Rana dijagnoza i liječenje su neophodni kako bi se smanjio rizik od komplikacija. Vaš liječnik je najbolji izvor informacija o tome kako pravilno brinuti za ozljede stopala.

Deformacija prstiju u obliku čekića

Slabljenje mišića prstiju pridonosi pojavi deformacija poput čekića. Ovo slabljenje skraćuje tetive u prstima, uzrokujući da se savijaju.

Deformitet prstiju u obliku čekića može biti nasljedan. Osim toga, ova patologija može biti uzrokovana nošenjem neprikladnih cipela, a deformacija nožnih prstiju može uzrokovati probleme kao što su koljena, rane, plikovi i poteškoće u hodanju. Korektivne cipele i gume mogu pomoći u tretiranju i ispravljanju deformacija tipa čekića. Ponekad je potrebna operacija kako bi se ispravili zahvaćeni prsti.

Urastao nokat

Urastao nokti dobivaju svoje ime od rastućeg u kožu duž rubova nokatne ploče. Urastao nokat može uzrokovati bol i oštećenje kože, što može dovesti do infekcije.

Nošenje neprikladnih cipela povećava rizik od urastanja nokta. Intenzivna tjelovježba, kao što je trčanje i aerobik, može pridonijeti ovom problemu. Hodanje, stiskanje prstiju, nepravilno rezanje noktiju također može uzrokovati ovo stanje.

Najbolji način da spriječite urastanje noktiju je držati ih podrezanim. Ako je urastao nokat zaražen, potrebno je profesionalno liječenje. Ponekad je potrebna operacija kako bi se uklonio zahvaćeni dio nokta i zona rasta iz koje raste.

Plantarne bradavice

Ujednačena područja stopala, koja imaju male crne točke ili pore, najvjerojatnije su plantarne bradavice.

One su uzrokovane virusom. Područja zahvaćena kožom su bolna, mogu se pojaviti sama ili u skupinama. Samoliječenje plantarnih bradavica je loša ideja. U slučaju sumnje, liječnik može odrediti je li lezija natoptis ili bradavica.

Je li moguće spriječiti razvoj ovih problema s nogama?

Dobra briga za stopala može spriječiti probleme u razvoju prije nego što počnu! Slijedite ove savjete kako biste smanjili rizik od čestih problema s stopalima i ozbiljnih komplikacija povezanih s njima.

Problemi s dijabetesom i stopalima

Savjet za prevenciju br

Život s dijabetesom zahtijeva da posebnu pozornost posvetite svom zdravlju i bolesti. Slijedite upute liječnika o prehrani, tjelovježbi i lijekovima.

Držite razinu glukoze u krvi unutar preporučenog raspona - to je najbolja stvar koju možete učiniti kako biste kontrolirali svoju bolest i zaštitili noge.

Problemi s dijabetesom i stopalima. Savjet za prevenciju br

Pažljivo ispitajte stopala zbog crvenila, plikova, rana, kukuruza i drugih znakova iritacije. Dnevne provjere posebno su važne ako imate smanjenu cirkulaciju krvi.

Problemi s dijabetesom i stopalima. Savjet za prevenciju br

Slijedite ove savjete za pravilnu njegu stopala:

 • Svakodnevno operite stopala s ne iritantnim sapunom i toplom vodom.
 • Izbjegavajte namakanje stopala.
 • U potpunosti osušite noge nakon kupanja, posebno obraćajući pozornost na područje između nožnih prstiju.
 • Nemojte nanositi losion u područjima između prstiju.
 • Pitajte svog liječnika koja vrsta losiona odgovara vašoj koži.

Problemi s dijabetesom i stopalima. Savjet za prevenciju br

Nakon kupanja upotrijebite plavac ili posebnu napravu za glađenje zadebljanih dijelova kože na nogama (kurje oči i žuljevi).

Najbolje je trljati ih u jednom smjeru. Razgovarajte sa svojim liječnikom o pravilnom načinu upotrebe plavca ili ribe za noge.

Problemi s dijabetesom i stopalima. Savjet za prevenciju br

Slijedite sljedeće savjete za njegu kako biste spriječili razvoj uraslih noktiju:

 • Jednom tjedno pažljivo pregledajte nokte na nogama.
 • Odrežite nokte nogama ravno pomoću grickalica za nokte.
 • Nemojte zaokruživati ​​nokte ili rezati njihove strane.
 • Zaobijte rub nokta nakon rezanja.
 • Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako pravilno brinuti za nokte na nogama.

Problemi s dijabetesom i stopalima. Savjet za prevenciju br

Pravilno odabrane cipele, čarape i čarape mogu pomoći u zaštiti vaših stopala. Slijedite ove savjete:

 • Kupite odgovarajuće čarape i čarape koje su mekano elastične.
 • Nosite čarape u krevetu ako su vam stopala hladna.
 • Nemojte nositi sandale i ne hodajte bosi, čak i ako ste kod kuće.
 • Nosite dobro odabrane cipele.

Problemi s dijabetesom i stopalima. Savjet za prevenciju br

Kako biste zadržali protok krvi u nogama, slijedite ove savjete:

 • Ako je moguće, podignite noge kad sjedite.
 • Često miješajte nožne prste.
 • Često pravite pauze kako biste stegnuli prste; Držite nogu u oba smjera.
 • Nemojte križati noge, osobito dulje vrijeme.

Problemi s dijabetesom i stopalima. Savjet za prevenciju br

Prestanite pušiti ako imate tu lošu naviku. Pušenje pogoršava probleme s cirkulacijom.

Problemi s dijabetesom i stopalima. Savjet za prevenciju br

Osobe koje boluju od dijabetesa trebaju posjetiti liječnika (po mogućnosti pedologa) svakih 2-3 mjeseca, čak i ako nemaju problema s nogama. Prilikom svakog pregleda zamolite liječnika da pažljivo pregleda vaša stopala. Godišnji pregled pješice trebao bi uključivati:

 • Pregled gornjeg i donjeg dijela stopala i područja između prstiju.
 • Proučavanje upale i crvenila kože.
 • Vrednovanje pulsa na stopalu i njegove temperature.
 • Procjena osjetljivosti na nozi.

Kada trebam posjetiti liječnika?

Obratite se svom liječniku ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma:

 • Promjene boje kože ili temperature.
 • Oticanje stopala ili gležnja.
 • Izgled kukuruza, kukuruza, urastao nokti, zaraženi nokti, suha i ispucala koža.
 • Bol u nozi.
 • Neugodan, ustrajan ili neobičan miris s nogu.
 • Urastao nokte na nogama ili nokte zaražene gljivicama.
 • Mokre, otvorene rane s izlučevinama koje polako zacjeljuju.

Najbolji liječnici endokrinolozi

Dostupno je sve objašnjeno. Korisni članak. Hvala)))

Bolesti stopala s dijabetesom: što jesti, kako i kako ih liječiti?

Svatko zna da dijabetes utječe na koncentraciju šećera u krvi, povećavajući njegovu razinu. To je zbog neuspjeha u gušterači, odgovornog za proizvodnju inzulina, koji je uključen u preradu glukoze u energiju, potrebnu za potpuno funkcioniranje tijela.

Razvojni čimbenik prvog tipa dijabetesa je nedostatak inzulina, koji se često nalazi u djece čija su srodnici bolovala od slične bolesti. Kod dijabetesa drugog tipa, povećanje koncentracije glukoze u krvotoku uzrokovano je djelomičnim ili potpunim nedostatkom osjetljivosti stanica na inzulin, što potiče pretilost, stres, ovisnost i zlouporaba štetnih i brzih ugljikohidratnih namirnica. To uznemirava rad metabolizma ugljikohidrata, što negativno utječe na živčani i krvožilni sustav.

Duga i nekontrolirana hiperglikemija dovodi do razvoja opasnih komplikacija. Neki od njih su bolesti nogu kod šećerne bolesti, koje u uznapredovalim slučajevima mogu dovesti do amputacije udova ili smrti pacijenta. Stoga je važno znati zašto su noge pogođene u slučaju dijabetesa melitusa tipa 2 ili 1, kako se te komplikacije manifestiraju i koje terapeutske i profilaktičke metode se mogu koristiti za poboljšanje stanja udova.

Dijabetička ozljeda stopala: uzroci i uobičajeni simptomi

Pacijent s dijabetesom u tijelu pogoršava regenerativne procese. To je zbog slabog protoka krvi, zbog čega nema dovoljno krvi u udovima.

Zašto onda noge s dijabetesom? Višak šećera u biološkim tekućinama je otrovan za sve organe i sustave. Kada metabolizam ugljikohidrata ne uspije, glukoza se ne prerađuje u energiju, već postaje otrov za tijelo.

Učinak hiperglikemije na tijelo u velikoj mjeri. Što duže traje, više se patologija pojavljuje (struktura krvnih žila i živaca se mijenja, srce pati).

Razvijaju se bolesti stopala kod dijabetesa, s povećanim stresom na njih i kvarom u cirkulaciji krvi. Glukoza ima štetan učinak na mijelinsku ovojnicu živaca u udovima, smanjujući broj impulsa.

Sužavanje krvnih žila kod dijabetesa čini kapilare krhkim, pogoršavajući opće stanje. Progresivna ateroskleroza dovodi do ishemije i pojave krvnog ugruška.

Ako postoji bolest stopala s dijabetesom, njezini se simptomi mogu mijenjati. Pacijent može osjetiti trnce, ukočenost u nogama, grčeve i bol u nogama koja se javlja kada osoba počne hodati. Bolest stopala kod šećerne bolesti prati niz drugih znakova:

 1. koža na nogama se ljušti, blijedi, isušuje, na njoj se formiraju pukotine i žuljevi;
 2. oblik noktiju se mijenja, često zbog gljivične infekcije;
 3. smanjenje temperature i osjetljivost stopala;
 4. bubri;
 5. nastanak čireva koji slabo i dugo zacjeljuju;
 6. slabost mišića i atrofija;
 7. zakrivljenost prstiju udova i promjene oblika stopala.

Većina dijabetičara kaže da nakon šetnje ili noću imaju bolne grčeve, koji traju od 2-3 sekunde do 5 minuta.

Kada se takva nelagoda pojavi u slučaju dijabetesa melitusa tipa 2, razlog leži u nedostatku elemenata u tragovima koji se izlučuju u mokraći i nedostatka energije u mišićima.

Vrste komplikacija

Poraz stopala kod dijabetesa ima različite oblike. To je dijabetička angiopatija, koju karakterizira neispravnost krvnih žila udova, kršenje kapilarne propusnosti i posljedično pogoršanje hranjivih elemenata u tkivu.

Drugi tip komplikacija dijabetesa je neuropatija. Dijabetička neuropatska noga se razvija kada je oštećen živčani sustav noge. U nogama dolazi do gubitka temperature, boli i osjetljivosti na dodir, zbog čega pacijent ne primjećuje čireve i čireve na nogama, što može rezultirati gangrenom.

Ali postoji i mješovita forma, kada bolesnik s dijabetesom utječe na cirkulacijski i živčani sustav. Tada pacijent razvija manifestacije karakteristične za gore opisane dvije vrste komplikacija.

Druga vrsta bolesti nogu kod kronične hiperglikemije je artropatija, u kojoj su oštećeni zglobovi udova. To je zbog slabe opskrbe krvlju i neuspjeha u metaboličkim procesima. Dijabetičar karakterizira slično stanje: prvo, bolest uzrokuje bol u zglobovima kada hodam, a onda mi stopala postanu crvena, nabubre, mijenjaju oblik, a prsti se deformiraju.

Koji su najčešći problemi s dijabetičkim stopalima? Bol u nozi kod šećerne bolesti razvija se kod sindroma dijabetičkog stopala, dijagnosticira se u 10% bolesnika. Ali u riziku je 50% osoba s kroničnom hiperglikemijom.

Dijabetička stopala nastaju iz nekoliko razloga:

 • poremećaji metabolizma;
 • uništavanje krvnih žila;
 • poremećaji cirkulacije;
 • živčana smrt;
 • oštećenja kože.

Porazom gljivica kod dijabetičara može se razviti atletsko stopalo, koje se manifestira svrbežom, crvenilom i isušivanjem kože. Ako liječenje nogu s dijabetesom nije pravovremeno i kompetentna infekcija će prodrijeti u pukotine ili početi utjecati na nokatnu ploču.

Kada su nokti oštećeni gljivicama, oni postaju krti, debeli i dobivaju smeđe-žutu nijansu. Nošenje zatvorenih cipela doprinosi progresiji bolesti, jer njezin patogen voli vlagu i toplinu. Ako pokrenete bolest trebat će vam operacija - uklanjanje zaraženog nokta.

Bol u nogama kod dijabetesa nastaje zbog čireva zbog vaskularnih patologija, slabog trofizma tkiva i neuspjeha inervacije. Također pojava oštećenja kože doprinosi:

 1. trauma;
 2. ateroskleroza;
 3. kukuruza;
 4. vaskularne patologije;
 5. opekline;
 6. oštećenje živčanog sustava;
 7. rane i pukotine.

Ako postoji dijabetes, komplikacije nogu u obliku ulkusa nastaju mjesecima i čak godinama. Razvijaju se postupno na pozadini patoloških procesa koji se javljaju u tijelu, uzrokovanih stalnim povišenjem razine šećera u krvi.

Proces nastanka trofičkih ulkusa podijeljen je u faze. Preteče njihovog izgleda su simptomi kao što su oticanje, grčevi, nedostatak osjetljivosti, promjena boje kože (područja postaju crvena ili plava). Područje potkoljenice peče, svrbi i boli.

U početnoj fazi simptomi su izraženi. Trofičke promjene na koži postaju vidljive, na njima se pojavljuje krasta. Čirevi se izlučuju iz čireva, a ako infekcija prodre u njih, oni se šire i gnječe.

Kako bolest napreduje, ranije manji defekti pretvaraju se u zaražene gnojne čireve na nogama, a fotografije se nalaze ispod. Formacije su nepodnošljivo bolne, a nekroza se brzo širi, utječući na duboke slojeve tkiva. Pacijent ima simptome opijenosti tijela - malaksalost, groznicu, zimicu.

Kod dijabetes melitusa često se stanari formiraju na nogama (zadebljanje ili rast na potplatu stopala). Pojavljuju se s nepravilnom raspodjelom težine, nošenjem neudobnih cipela i kožnih lezija, što uzrokuje tešku nelagodu i bol prilikom hodanja.

Noge i dijabetes tipa 2 mogu povrijediti u prisutnosti mjehurića. To su mjehurići na koži, ispunjeni tekućinom koja je rezultat trenja. U slučaju nenamjernog lomljenja ili posebnog kalciniranja, tekućina istječe, a infekcija koja prodire u otvor može izazvati lošu upalu nogu kod šećerne bolesti.

Corns - još jedan čest problem koji se javlja na pozadini dijabetesa. Često se nalaze u blizini izbočina kosti ili između prstiju. Formacije uzrokuju trenje i tlak.

Čak i sa šećernom bolešću, noge me bole zbog takvih razloga:

 • Plantarne bradavice (zadebljanje na đonu s malim crnim porama ili točkicama). Pojava bolnih defekata uzrokovanih virusom.
 • Urastao nokat Ako se problem ne riješi, doći će do infekcije zahvaćenih područja.
 • Suha koža. Patogeni mogu ući u tijelo kroz pukotine.

U prisutnosti dijabetesa često se javlja valgusna deformacija palca. Komplikaciju karakterizira prisutnost crvenog, bolnog kalusa, koji se nalazi na prednjem dijelu zgloba prsta.

Kod dijabetesa, palac može biti zahvaćen na oba ekstremiteta. Pojava ove komplikacije često je nasljedna, ali može biti olakšana nošenjem cipela koje su uske ili nisu prikladne u veličini s petama.

Također, prsti mogu biti deformirani "čekićem". To je zbog slabljenja mišića, zbog čega se tetive skraćuju i prsti su savijeni.

Patologija je naslijeđena, ali još uvijek provokativan faktor je nošenje neudobnih cipela.

Deformacija poput čekića otežava hod, pridonosi pojavi mjehurića, rana i kukuruza.

dijagnostika

Ako vaše noge s dijabetesom mellitus što učiniti? Kako bi se spriječio razvoj opasnih bolesti, dijabetičar treba svakodnevno pregledavati udove, uključujući i stopala. To će mu omogućiti da provjeri stanje nogu i pravodobno uoči povrede, kako bi ih brzo i bezbolno uklonio.

Ako pronađete gore opisane sumnjive simptome, trebate se posavjetovati s liječnikom i obaviti dijagnostičke aktivnosti u medicinskom centru. Iskusni liječnik može dodirom dodirnuti puls u arterijama nogu.

S razvojem komplikacija, pulsiranje u venama se pogoršava ili zaustavlja. No, takva kršenja mogu se otkriti kada je bolest u naprednom obliku, što dovodi do nepovratnih posljedica.

Bolje je primijeniti točne dijagnostičke tehnike. Oni se temelje na upotrebi medicinske opreme koja izračunava omjer sistoličkog tlaka u venama potkoljenice i brahijalne arterije, koji se naziva gležanj-brahijalni kompleks. Kada ABI nije veći od 1,2, tada je protok krvi u udovima normalan.

Ali ABI s porazom krvnih žila kod ateroskleroze Menkeberg nije djelotvoran. Stoga se kod dijabetesa noge ispituju na druge načine:

 1. Transkutana oksimetrija. Određuje stupanj zasićenja stanica kisikom. Postupak je pričvršćivanje mjernog senzora na kožu. Utvrđeno je izgladnjivanje kisikom ako su rezultati manji od 30 mm Hg.
 2. Ultrazvuk arterija. Koristi se za praćenje stanja protoka krvi nakon vaskularne kirurgije.
 3. Rendgenska kontrastna angiografija. Tehnika uključuje uvođenje u krv donjih ekstremiteta kontrastnog sredstva i naknadne rendgenske snimke žila. Ova metoda je najinformativnija, ali u bolesnika uzrokuje nelagodu.

Terapijske mjere i prevencija

Liječenje nogu kod dijabetesa uključuje pridržavanje općih smjernica. Prvi je kontrola glikemije, koja se postiže lijekovima i terapijom inzulinom.

Morate slijediti dijetu, što znači odbacivanje brzih ugljikohidrata i štetnih namirnica. Dijeta može pripremiti liječnik i nutricionist. Također su pokazali umjerenu tjelovježbu i svakodnevne šetnje na svježem zraku.

Ako noge s dijabetesom ne uspiju, primjenjuje se konzervativno i kirurško liječenje. Kod sindroma dijabetičkog stopala propisani su antibiotici, analgetici, lokalni antimikrobni lijekovi i lijekovi za krvni protok.

Kako liječiti noge s dijabetesom, ako su lijekovi neučinkoviti? U uznapredovalim stadijima bolesti indicirana je kirurška intervencija:

 • angioplastika (nastavlja vaskularnu funkciju);
 • uklanjanje područja nekroze;
 • resekcija gangrene na stopalu ili prstu;
 • endarterektomija (uklanjanje krvnih žila koje se ne mogu obnoviti);
 • steniranje arterija (postavljanje mreža na posudama);
 • ako je potrebno, prikazana je amputacija noge, stopala ili cijele noge.

Ako čirevi utječu na dijabetes melitus (fotografije formacija se mogu vidjeti ovdje), tada se koristi određena metoda konzervativne terapije. Kako bi se spriječilo napredovanje bolesti, potrebno je stalno pratiti razinu hemoglobina i glukoze u krvi.

Također, u slučaju dijabetes melitusa, liječenje ulkusa je usmjereno na smanjenje bolnog sindroma, ispravljanje zgrušavanja krvi posebnim sredstvima, korištenje lijekova za poboljšanje vaskularnog sustava. Jednako je važno liječiti i spriječiti razvoj pridruženih bolesti (hipertenzija, tromboflebitis), koristiti antimikrobne i antifungalne lijekove. Drugi liječnik propisuje lijekove koji aktiviraju metabolizam lipida i znači normalizaciju funkcioniranja živčanog sustava.

Kako liječiti čireve na nozi kod dijabetesa, ako je konzervativna terapija neučinkovita? Kod uznapredovalih oblika bolesti indicirana je kirurška intervencija. Može se sastojati od otvaranja rane i uklanjanja iz nje gnojnih sadržaja, vaskularne rekonstrukcije i amputacije ekstremiteta.

Upala prstiju u dijabetes melitus liječi se kirurški. Također, držite prst koristeći posebne jastučiće i uređaje koji ih razdvajaju.

Za one koji imaju dijabetes, bolove u nogama, liječenje može uključivati ​​sljedeće opće smjernice:

 1. nošenje udobnih cipela za dijabetičare;
 2. obvezno liječenje povezanih bolesti;
 3. kontrola težine;
 4. dnevno pranje stopala u toploj vodi sapunom;
 5. noktima se preporučuje da se ne režu i nježno odlepe;
 6. s konvulzijama pomaže akupresuri;
 7. potpuno sušenje udova nakon pranja (posebna pozornost posvećuje se području između prstiju).

Dijabetičari moraju znati da je briljantno zeleno, kalijev permanganat i jod zabranjeno koristiti kada su im zahvaćene noge. Kako bi se spriječilo paljenje rane, liječi se Furacilin i Chlorhexidine, a zatim zavoji.

Ako je koža na nogama vrlo suha, prikazana je upotreba masti koja sadrži ureju. Za gljivične infekcije koriste se antifungalna sredstva, a pukotine na stopalima tretiraju se kremama propolisa.

Kao pomoćna metoda za tradicionalnu terapiju, ako su u dijabetesu neuspješne noge, može se koristiti tretman narodnim lijekovima. Borovnice su učinkovit lijek za dijabetes stopala. Na dan kada trebate pojesti do tri čaše bobica prije glavnih obroka.

Za lezije na koži pomaže mješavina aspirina, meda i čička. Med se nanosi na zahvaćeno područje, u prahu s praškom aspirina, a list papira nalazi se na vrhu, sve se omata u toplu tkaninu.

Čirevi i modrice kod šećerne bolesti liječeni su korijenjem čička. Biljka se pere, mrvi i sok preživi, ​​što se nanosi na zahvaćena područja 3 puta dnevno.

Ako postoji šećerna bolest i natečenost nogu, liječenje narodnim lijekovima sugerira redovito pijenje čaja iz matičnjaka ili mente. Također, bolne noge se mogu trljati tinkturom Kalonchoe. Za njegovu pripremu, lišće biljke se pere, mrvi i puni pola litre staklene posude napunjene votkom, infundira se 2 tjedna u mraku.

Čak i uz edem i trzanje boli u nogama, narodni recepti preporučuju sok od bundeve. Na dan morate popiti 100 ml svježe iscijeđenog pića.

Komplikacije dijabetesa detaljno su opisane u videu u ovom članku.

Liječenje trofičkih poremećaja nogu kod šećerne bolesti tipa 2

Svi znaju da nepridržavanje liječničkih propisa dovodi do komplikacija dijabetesa. Međutim, gotovo svaki pacijent se nada da će njegova sudbina zaobići njegovu stranu i da dodatni slatkiš ili punčka ni na koji način neće utjecati na zdravlje. Nažalost, tijek dijabetesa je vrlo nepredvidljiv, a najmanja odstupanja od danog tretmana i načina života mogu ga izbiti, a oporavak će potrajati vrijeme u kojem se mogu razviti komplikacije, a noge s dijabetesom u većini slučajeva. Osim toga, samo potpuni laboratorijski pregled može otkriti napredovanje patoloških procesa, pa čak ni dobri brojevi na metru nisu 100% jamstvo da dijabetes ne napreduje. Najčešći problemi su problemi s nogama. U najtežem slučaju moguća je amputacija, stoga liječenje nogu kod dijabetesa tipa 2 treba propisati što je prije moguće.

razlozi

Kod dijabetesa, osobito ako se radi o drugom tipu, razvija se ateroskleroza. A što je starost starija, to je jače sužavanje krvnih žila. Kada stenoza u donjim ekstremitetima nije isporučena dovoljna količina kisika i hranjivih tvari, dakle, dolazi do boli, koja je proporcionalna veličini lumena krvnih žila. Važno je imati stentove na 50% stenoze. To će pomoći ne samo da biste dobili osloboditi od boli, ali i omogućiti plovilo za održavanje potrebne čišćenje za mnogo godina.

Postoje dva trenda u razvoju komplikacija.

 1. Oštećenje nogu zbog postojanog visokog šećera. Kao rezultat toga, nemoguće je provoditi živčani impuls, koji dovodi do gubitka osjetljivosti, tako da ne može ništa povrijediti, ali proces i dalje napreduje. Ta se bolest naziva neuropatija.
 2. Progresivna ateroskleroza, blokirajući krvne žile, doprinosi razvoju kisikovog gladovanja. S ovim ishodom, bolni sindrom je jako izražen. Bolne noge gotovo stalno.

Prvi tečaj je opasan jer će i najmanja mikrotrauma proći nezapaženo, a slabi imunitet dovest će do razvoja čira, čije će liječenje biti vrlo dugo.

Edem donjih ekstremiteta

Edem je simptom nefrotskog sindroma i ateroskleroze. Sindrom narušava metaboličke procese u tijelu, a učvršćivanje otežava protok krvi. Stoga, ako su noge bolne i natečene, odmah se obratite liječniku, jer dijabetes u dekompenziranom obliku napreduje vrlo brzo. Pogotovo ako dijabetes tipa 2, u kojem pacijenti prate razinu šećera jednom tjedno.

Za edeme, važno je pažljivo slijediti dijetu, raditi posebne vježbe koje će pomoći ublažiti stanje, i provesti propisani tretman, koji će se boriti i protiv simptoma i uzroka.

Čirevi donjih udova

Uzroci ulceracije u bolesnika s dijabetesom:

 • pothranjenost tkiva;
 • poremećaj provođenja živaca
 • patološki procesi u krvnim žilama;
 • mješovitog tipa.

Preduvjeti uključuju:

 • mikropukotine donjih ekstremiteta;
 • opekline;
 • kukuruza;
 • ozljede, oštećenja.

Dijabetička noga

Druga najozbiljnija komplikacija nakon trofnog ulkusa. Ova bolest je opasna jer je otkrivena u više od 80% dijabetičara koji su ignorirali početne simptome lezije - edem i bol. Rezultat teškog i srednjeg protoka je amputacija. Razina amputacije ovisi o ozbiljnosti procesa i dubini lezije.

 • veliko iskustvo dijabetesa;
 • konstantne skokove koncentracije glukoze u krvi;
 • trauma kože.
 • gubitak osjeta;
 • zadebljanje kože;
 • bljedilo kože;
 • bubri;
 • bolni sindrom (noge stalno boli, ali pogoršanje tijekom fizičkog napora).

liječenje

Liječenje nogu s dijabetesom nema standarde. Pristup svakom pacijentu je individualan, pa će liječenje i preporuke biti različiti, jer su ozbiljnost bolesti i povezane bolesti različite.

Postoje tri područja koja se smatraju osnovnim:

 • liječenje ateroskleroze;
 • uklanjanje sindroma dijabetičkog stopala;
 • operacije za obnavljanje protoka krvi.

Liječenje dijabetičke noge

Ako konzervativno liječenje nije dalo pozitivne rezultate ili ga više nije preporučljivo provoditi, upotrijebite kiruršku metodu.

 • kompenzacija za dijabetes, tj. održavanje razine glukoze unutar normalnog raspona;
 • antibiotike za sprečavanje razvoja bakterijske upale;
 • korištenje olakšavanja boli, uglavnom u obliku tableta;
 • propisivanje lijekova koji poboljšavaju cirkulaciju krvi i razrjeđuju krv;
 • korištenje antiseptika u obliku masti ili flastera.
 • nekroektomija, samo ako je područje nekroze malo;
 • plastične posude ili njihovo uklanjanje, ako je nemoguće obnoviti prohodnost;
 • uklanjanje prstiju (vrsta amputacije);
 • amputacija nogu, razina ovisi o opsegu lezije.

Liječenje ulkusa

Nažalost, pacijenti se obraćaju za pomoć u kasnijim stadijima i stoga oko 80% ulcera ulazi u upalni proces koji dugo ne reagira na liječenje. Osim liječenja dijabetičkog stopala, liječenje ulkusa je konzervativno i kirurško.

Konzervativac je najstroži, pa se često provodi u bolnici pod nadzorom medicinskog osoblja, jer dijabetes nije bolest koja se može stabilizirati sama.

 • održavanje koncentracije šećera u normalnom području;
 • liječenje bolesti drugih organa i sustava;
 • ublažavanje boli;
 • istovar donjeg ekstremiteta;
 • pripreme za vraćanje živaca u noge;
 • razrjeđivači krvi;
 • upotreba antibiotika i lijekova protiv gljivica.
 • korištenje sterilnih zavoja i zavoja uz prethodno antiseptičko i antibakterijsko liječenje;
 • nekroektomija i čišćenje tkiva od gnoja;
 • vaskularna plastika;
 • amputacije (ako sve prethodne aktivnosti nisu dale željeni pozitivan učinak).

komplikacije

Komplikacije dijabetes melitusa koje su rezultat odsutnosti ili nepravilnog liječenja nogu:

 • akutni, rekurentni upalni procesi uzrokovani streptokokima;
 • regionalna, a zatim generalizirana upala limfnih čvorova i krvnih žila;
 • sepsa, što je gotovo nemoguće liječiti.

Važno je znati da nijedan tretman ne može zamijeniti ispravan način života. Čak ni amputacija udova nije završna faza ako bolesnik ne slijedi upute liječnika. Drugi problem je što pacijenti ignoriraju početne simptome i dolaze kod liječnika već zanemarenim komplikacijama koje zahtijevaju radikalno rješenje.

U početnim stadijima možete proći samo-masažom, fizikalnom terapijom koja će poboljšati opskrbu krvlju i ublažiti bol. Međutim, ako već postoje simptomi (kao što su oticanje ili obamrlost), važno je koordinirati bilo kakvo opterećenje i masažu sa svojim liječnikom, jer to može samo zakomplicirati tijek dijabetesa. U nedostatku bilo kakvih preduvjeta, još uvijek vrijedi poduzeti prevenciju, što će pomoći ne samo u poboljšanju sadašnjeg stanja, već će i izbjeći ozbiljne probleme u budućnosti.

Dijabetes i komplikacije nogu. Bol u stopalima s dijabetesom - liječenje

Dijabetes vrlo često daje komplikacije na nogama. Životni problemi s nogama javljaju se kod 25-35% svih dijabetičara. A što je stariji pacijent, to je vjerojatnije da će se pojaviti. Bolesti stopala kod dijabetesa uzrokuju velike probleme bolesnicima i liječnicima. Dijabetes boli noge - nažalost, jednostavno rješenje ovog problema još ne postoji. Moramo ići svugdje. I morate biti tretirani samo od strane profesionalnog liječnika, au svakom slučaju ne "narodnim lijekovima". U ovom članku naučit ćete što učiniti. Ciljevi liječenja:

 • Oslobodite se bolova u nogama, a još bolje - potpuno ih se riješite;
 • Spremite mogućnost kretanja "na vlastite dvije".

Ako ne obratite pozornost na prevenciju i liječenje komplikacija dijabetesa na nogama, pacijent može potpuno izgubiti nožne prste ili stopala.

Sada pacijentove noge ne boli, jer operacija za proširenje lumena u arterijama poboljšava protok krvi u njima, a tkiva nogu prestaju slati signale boli

Kod šećerne bolesti, moje noge boli jer ateroskleroza ostavlja vrlo uski lumen u krvnim žilama. Tkiva stopala dobivaju nedovoljno krvi, „guše“ i stoga šalju signale boli. Kirurgija za vraćanje protoka krvi u arterije donjih ekstremiteta može ublažiti bol i poboljšati kvalitetu života dijabetičara.

Postoje dva glavna scenarija za probleme s dijabetesom:

 1. Kronično povišen šećer u krvi zahvaća živčana vlakna i oni prestaju provoditi impulse. To se naziva dijabetička neuropatija, a zbog toga što njezine noge gube osjetljivost.
 2. Krvne žile koje hrane noge postaju blokirane zbog ateroskleroze ili stvaranja krvnog ugruška (tromba). Razvija se ishemija - kisikovo izgladnjivanje tkiva. U ovom slučaju, noge obično boli.

Sindrom dijabetičkog stopala

Oštećenje živaca zbog povišene razine glukoze u krvi naziva se dijabetička neuropatija. Ova komplikacija dijabetesa dovodi do činjenice da pacijent gubi sposobnost da osjeća dodir na nogama, bol, pritisak, toplinu i hladnoću. Ako povrijedi nogu, neće je osjetiti. Većina dijabetičara u ovoj situaciji ima čireve na stopalima i tabanima, koji liječe dugo i teško.

Ako je osjetljivost nogu oslabljena, onda rane i čirevi ne uzrokuju bol. Čak i ako dođe do pomaka ili prijeloma kostiju stopala, to će biti gotovo bezbolno. To se zove sindrom dijabetičkog stopala. Budući da pacijenti ne osjećaju bol, mnogi od njih su lijeni da bi slijedili preporuke liječnika. Kao rezultat toga, bakterije se umnožavaju u ranama, a zbog gangrene često se amputira noga.

Bolest perifernih arterija kod dijabetesa

Ako propusnost krvnih žila padne, tada tkiva nogu počinju „gladovati“ i slati signale boli. Bol se može pojaviti u mirovanju ili samo u hodu. U nekom smislu, ako imate bolne noge s dijabetesom, to je čak i dobro. Jer bol u nogama potiče dijabetičara da se posavjetuje s liječnikom i da se svi iscijele. U današnjem članku ćemo pogledati upravo ovu situaciju.

Problemi s krvnim žilama koji hrane noge nazivaju se "perifernim arterijskim bolestima". Periferna - znači daleko od centra. Ako se lumen u krvnim žilama suzi, najčešće dijabetes uzrokuje povremenu klaudikaciju. To znači da zbog teškog bola u nogama pacijent mora hodati polako ili zaustaviti.

Ako je bolest perifernih arterija popraćena dijabetičkom neuropatijom, bol može biti blaga ili čak potpuno odsutna. Kombinacija vaskularne okluzije i gubitka osjetljivosti na bol dramatično povećava vjerojatnost da će dijabetičar morati amputirati jednu ili obje noge. Jer se tkivo nogu nastavlja kolapsirati zbog gladovanja, čak i ako pacijent ne osjeća bol.

Što testovi učiniti ako dijabetes boli

Svakodnevno morate pažljivo pregledati noge i stopala, osobito u starosti. Ako je protok krvi kroz žile poremećen, tada ćete moći primijetiti rane vanjske znakove toga. Simptomi bolesti perifernih arterija u ranom stadiju:

 • koža nogu postaje suha;
 • možda će se početi ljuštiti, u kombinaciji sa svrbežom;
 • na koži se može pojaviti sudbina pigmentacije ili depigmentacije;
 • kod muškaraca, kosa na nogama postaje siva i ispada;
 • koža može postati stalno blijeda i hladna na dodir;
 • ili obrnuto, može se zagrijati i poprimiti plavkastu boju.

Iskusni liječnik može dodirom dodirnuti ono što pacijent ima puls u arterijama koje hrane tkivo nogu. To se smatra najlakšom i najpovoljnijom metodom za otkrivanje poremećaja periferne cirkulacije. U isto vrijeme, pulsiranje na arteriji se zaustavlja ili značajno smanjuje samo kada je njegov lumen smanjen za 90% ili više. Prekasno je za sprečavanje gladovanja tkiva.

Stoga koriste osjetljivije metode istraživanja koristeći modernu medicinsku opremu. Izračunajte omjer sistoličkog (gornjeg) tlaka u arterijama potkoljenice i brahijalnoj arteriji. To se naziva gležanj-brahijalni indeks (ABI). Ako je u rasponu od 0.9-1.2, tada se protok krvi u nogama smatra normalnim. Također se mjeri tlak u arteriji prstiju.

Gležanj-brahijalni indeks daje nepouzdane informacije ako su žile pogođene Menkebergovom aterosklerozom, tj. Prekrivene su vapnenom "skalom" iznutra. Kod starijih bolesnika to je vrlo uobičajeno. Stoga su nam potrebne metode koje daju točnije i stabilnije rezultate. To je osobito važno kada se riješi pitanje operacije kako bi se vratila vaskularna propusnost tako da noge prestanu boljeti.

Transkutana oksimetrija

Transkutana oksimetrija je bezbolna metoda koja vam omogućuje da procijenite koliko su dobro oksigenirana tkiva. Transkutano znači "kroz kožu". Na površinu kože nanosi se poseban senzor koji vrši mjerenje.

Točnost testa ovisi o mnogim čimbenicima:

 • stanje pacijentovog plućnog sustava;
 • razina hemoglobina u krvi i srčani volumen;
 • koncentracija kisika u zraku;
 • debljina kože na koju se primjenjuje senzor;
 • upala ili oteklina na mjernom mjestu.

Ako je dobivena vrijednost ispod 30 mm Hg. Čl., Zatim se dijagnosticira kritična ishemija (kisikovo izgladnjivanje) noge. Točnost metode transkutane oksimetrije nije visoka. Ali još uvijek se koristi jer se smatra dovoljno informativnim i ne stvara probleme pacijentima.

Ultrazvuk arterija koje opskrbljuju krv

Duplex skeniranje (ultrazvuk) arterija donjih ekstremiteta - koristi se za procjenu stanja protoka krvi prije i poslije kirurških zahvata na krvnim žilama. Ova metoda povećava šanse da se može otkriti arterijska okluzija krvnim ugruškom ili ponovno sužavanje lumena u žilama nakon operacije (restenoza) u vremenu.

Ultrazvuk krvnih žila omogućuje proučavanje problematičnih područja, tj. Segmenata koji su "isključeni" iz krvotoka kao posljedica razvoja bolesti. Pomoću ove metode može se dobro ispitati stanje krvnih žila i unaprijed planirati tijek operacije kako bi se obnovila njihova prohodnost.

Povlačenje pacijenta s dijabetesom tipa 2 koji je imao problema s nogama nakon što se šećer u dotoku krvi poboljšao...

Rendgenska kontrastna angiografija

Rendgenska kontrastna angiografija je metoda ispitivanja u kojoj se kontrastno sredstvo ubrizgava u krvotok, a zatim se posude rendgenski pregledaju. Angiografija znači "vaskularno ispitivanje." To je najinformativnija metoda. Ali to je neugodno za pacijenta, i što je najvažnije - kontrastno sredstvo može oštetiti bubrege. Stoga se preporuča da se koristi samo kada se odlučuje o kirurškom zahvatu za obnovu vaskularne prohodnosti.

Faze razvoja komplikacija dijabetesa u nogama

Kod bolesnika s dijabetesom melitusa postoje 3 stupnja oštećenja periferne krvi.

1. stupanj - nema simptoma ili znakova bolesti krvnih žila nogu:

 • arterijska pulsacija je opipljiva;
 • gležanj-brahijalni indeks 0,9-1,2;
 • indeks prstiju ramena> 0,6;
 • brzina transkutane oksimetrije> 60 mm Hg. Čl.

2. stupanj - postoje simptomi ili znakovi, ali još uvijek nema kritičnog kisikovog izgladnjivanja tkiva:

 • povremena klaudikacija (bolne noge);
 • gležanj-brahijalni indeks 30 mmHg. v.;
 • transkutana oksimetrija 30-60 mmHg. Čl.

3. stupanj - kritično kisikovo izgladnjivanje tkiva (ishemija):

  sistolički tlak u arterijama potkoljenice Rubrika: Bolna stopala, dijabetička noga

Pogledajte i:

Dobar dan Imam 24 godine, visinu 188 cm, težinu 90 kg, 1 tip dijabetesa, ubod inzulina (protafan) 23 jedinice. ujutro, 13 sati uvečer. Imam nasljednu proširenu bolest, koja je bila prije dijabetesa, povremeno, posude i ja su bolne, ali nedavno su mi stopala počela boljeti, a moja koža se naježila. Recite mi što se može obaviti (ili je potrebno), ujutro imam šećer 4,5-6 m / mol

> Reci mi što možeš
> istražite (ili trebate)

Kod dijabetesa testovi se obavljaju svaka 3 mjeseca. Njihov popis je naveden u članku "Testovi za dijabetes", lako ga možete pronaći u izborniku.

Obratite pozornost na članak "Kako smanjiti šećer u krvi". Siguran sam da će, ako idete na dijetu s niskom razinom ugljikohidrata, dnevna doza inzulina smanjiti za 2-3 puta. A učinak dijabetesa na vaše zdravlje će se smanjiti.

Bok Moja baka, 73 godine, dijabetes tipa 2, težina 105, visina 158. Nedavno sam počela uzimati kapaljku za krvne žile, nakon čega mi je noga pocrvenjela u potkoljenicama i boli. Što to može biti i kako ga liječiti? Hvala za ranije.

Pročitajte materijale naše stranice. Počnite s tekstom "Kako smanjiti šećer u krvi". Ako nakon toga bude još pitanja - pitajte ih u komentarima.

Kako liječiti specifične probleme s nogom - posavjetujte se s liječnikom, onda ne možete pomoći u odsutnosti.

Pozdrav, moja tetka ima 44 godine, težina 160, visina 175, dijabetes druge vrste nogu do koljena sive boje, stopalo je vrlo natečeno, kao i kod slonflijaze, uporne boli, noću ne spava.
Molim vas da nas obavijestite što to stanje prijeti, vrlo su zabrinuti za nju..

> što prijeti takvom stanju

Gangrena i amputacija noge. Ili smrt od gangrene, ako ne i amputirana na vrijeme.

Moj tata ima 66 godina, visina 168, težina 90 kg. Dijabetes melitus stupanj 2 10 godina. Boli me desna noga: bila sam natečena i crvena u području stopala, plava u vrijeme hospitalizacije. Liječnička presuda je početak gangrene i amputacije kuka. Ispitano u vrijeme hospitalizacije: šećer 14 jedinica, ultrazvuk noge - ne postoji protok krvi samo u stopalu. Endocrinologist "zasađen" na inzulin. Bolnica dobiva treći dan liječenja: IV-fiziološka otopina + nikotinska kiselina i Espa-Lipon 600 + vitamini skupine B + nožni zavoji s klorheksidinom (trofični ulkusi se ne promatraju) + inzulin 2 puta dnevno + intravenozni antibiotik + trombo dupe + dijeta,
Trećeg dana u bolnici noge su mi prestale boljeti, a tata je stigao do toaleta štapom. Je li moguće bez amputacije?

> Je li moguće bez amputacije?

Nitko vam to ne može reći u odsutnosti.

Ako želite brzo dobiti nasljedstvo, onda amputacija definitivno ne vrijedi.

Imam 50 godina. Dijabetes je pronađen prije 2 mjeseca, 2 tipa, šećer u krvi iz vene je bio 13 glukovana. Šećer je odmah pao na 8, ali na 5. dan počele su komplikacije - drhtanje, zadržavanje mokraće, delirij. Otkazano. Od prvog dana počela je bol u trbuhu, kao i prije menstruacije, grčevi, puchitis, bol, volumen trbuha povećan za 15 cm, koji sam patio tjedan dana - došao sam kod liječnika - opet kaže da se ne uklapa, otkazuje se dok bol ne prođe. Otišao sam kod plaćenog liječnika - napisao sam Nexium (za liječenje želuca). Moja težina je 80 kg, visina 176 cm. Odvratnost prema hrani od ljeta. Ja sam mali, ne jedem popodne, pa, guram žlicu, tako da ne usisam želudac. U večernjim satima, malo i sati u 3 noći. Drugi je liječnik pisao pacijentu, a činilo se da je bol nestala. Šećer zadržava 11-13. I prethodni okružni liječnik je rekao - kako izliječiti želudac, piti glidiab. Već se bojim da će opet nešto biti pogrešno - počela sam piti. 2 dana pijem glidiab i pijem ujutro prije kave. Do 2 sata ne jedem. Na 2 sata jaje ili kreker s mlijekom. Inače ništa. Cijela dnevna hrana ili laži - otimaju se, ili izlaze s trenutnim proljevom. Kaša i vlakna ne mogu stajati. Mogu li uzeti pilulu za 8 sati (kada jedem). Ili ih čak zamijeniti nečim drugim? Ali sa šećerom 11, već imam slabost, oslabljen vid. A ja sam alergičan, gotovo nikakav lijek. Već 7 godina pijem diroton i egiloc, probao sam loristu - akutnu urinarnu retenciju, nazvao sam hitnu pomoć.

> Mogu li prenijeti recepciju
> pilule u 20 sati (kada jedem)

Da, pa čak i nužno.

> Ili ih čak zamijeniti nečim drugim?

Proučite program liječenja dijabetesa tipa 2 i slijedite ga. Budući da ste alergični, kombinirajte dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata s dijetom bez glutena. I budite sigurni da uzimate krvne testove za hormone štitnjače.

> Već odbojnost prema hrani
> od ljeta. Ja sam mala,

Još jednom pozivam - uzimam krvne testove za hormone štitnjače i liječim ih endokrinolog, ako je potrebno. Samo nemojte slušati njegove savjete o liječenju dijabetesa :).

> Imam težinu od 80 kg, visinu 176 cm

S takvim pokazateljima, nije grijeh gladovati nekoliko dana, samo ne suho.

Ja sam 47 godina, dijabetes tipa 2 je dijagnosticiran prije godinu dana slučajno. Šećer je bio 20, a sada je visine 170 cm, težina je 72 kg, izgubio sam 20 kg u pola godine, osjećam se dobro. Tablete ne piju po savjetu liječnika. Šećer 4,5 - 5,9. Slučajno sam kupio časopis i doznao da su mjerili pritisak u gležnjevima, ali nikad nisam. Koji bi trebao biti pritisak u nogama i obično se mjeri kao ruka?

> izmjerite pritisak u gležnju

To se naziva indeks gležnja. Izračunava se kako bi se odredilo kako su krvne žile patile od komplikacija dijabetesa ili su pod utjecajem starosne ateroskleroze.

Praktična korist od toga nije dovoljna, jer se ništa ne može poboljšati. Medicina još uvijek ne zna kako liječiti pogođene žile. Samo prevenciju, koja u potpunosti ovisi o načinu života pacijenta.

> Nikad nisam

Obeshrabreni ste, kakav nered... napišite im pritužbu.

> Koji bi trebao biti pritisak u nogama

Mislim da ti treba neki hobi. Preporučujem sljedeće opcije:
1. Uzmite psa.
2. Idite na trčanje.
3. Posavjetujte se s ljudima o gubljenju težine.

Dobar dan, otac 60 godina, visina 165 cm, težina 52 kg. Od proljeća blagi oblik dijabetesa tipa 2. Posni SC je bio 9 i na 13.00 dana 10 mmol. Propisao je Glibomet. Otac je vrlo oštar i vrlo bolestan. Eksplodirana noga od boli gorenja na vrhu. I tele noge. Sve bolove na koljenima. Za mjesec ili dva izgubio je 20 kg. Nisam mogao hodati bez štapa, na stepenicama, puno. Zatim se vratio nazad. ENMG jesen - tipična za polineuropatiju. Tijekom tih šest mjeseci, mnogo puta liječenih od DP-a, pili su i mnogo kemije - nema rezultata. Ultrazvukom arterija, stenoza u desnoj nozi je do 20-30%. Dr. Plestazol mjesec. Prošlo je gorenje u tele. Ali ne više. Tako gori jednu nogu, a zatim obje noge. Bol migrira, možda 2 mjeseca, skok za dva mjeseca ulijevo. Liječnici ne znaju što je točno s ocem, i sumnjaju da je takav blagi oblik dao ocu stopala. Noge su mu poput kostiju. I vrlo je tanak. Ima umjerenih dijeta, šećer se ponekad provjerava, ne prelazi norme dijabetičara. Razmišljao sam o arterijama... Ali s druge strane, on ima oštećene živce na nogama, tako da su povrijeđeni? Molim vas, molim vas, otac više ne može ići ispod kapaljki, a odjednom su to periferne arterije, koje će zacijeliti i bol neće nestati - opet će biti depresivan.
Je li moj opis sličan podacima u ovom članku? Otac ima osjetljivost nogu, iako je smanjenje brzine zapisano u smislu motornih i osjetilnih vlakana. Ekstenzor lijevog stopala je smanjen za 30% (ili slomljen).
Hvala vam

> Je li moj opis sličan informacijama u ovom članku?

Saznajte i slijedite program liječenja dijabetesa tipa 1 (ne drugi!). Izbacite Glibomet, počnite ubadati inzulin. I nemojte se gnjaviti s bilo kakvim glupostima o živcima, vlaknima, itd. Podesite kontrolu dijabetesa - problemi s nogama postupno će nestati.

Sve u tvojim rukama

> blagi dijabetes tipa 2

Pod tom ćete pjesmom krenuti na grob.

Pacijent ima očigledan dijabetes tipa 1. Odmah je bilo bilo dijabetesa tipa 2 i bilo je preneseno zbog nepravilnog liječenja.

Pozdrav, majka ima 67 godina, visina je 162 cm, težina je 112 kg, dijabetes drugog tipa već je star 5 godina. Pijemo manilin jednom dnevno i veroshpiron, planinski kalcij. Nedavno, kad sam se pomela - nehotice sam probila majčinu nogu metlom. Rana je vrlo mala, ne duboka, ali voda teče iz nje već tjedan dana. Smrljam mast solkoseril, oblačim se 2 puta, obrađujem s kalijevim permanganatom ili betadinom i vodikovim peroksidom. Noge su joj jako otečene, na drugoj nozi je trofični ulkus, ali ona je ne uznemiruje, gotovo zacjeljuje, ne boli. A gdje je puknuće, boli drugi dan, a stražnja strana kože tamno ružičasta, a zatim plava. I sada opet malo tamno ružičasta! Reci mi s čime nam prijeti? Jako sam zabrinut!

> Reci mi s čime nam prijeti?

Mikrobi će se umnožiti u rani, gangrena će početi, bit će potrebno amputirati. Ili će pacijent ranije umrijeti od kardiovaskularnih bolesti.

Praktično sve radite pogrešno, pa prirodni rezultat.

Imam 47 godina, dijabetes tipa 2, 3 godine iskustva. Pijem glibomet ujutro i navečer dok jedem. Unutar dvije godine, dobro kontrolirana razina šećera od 5,7-6,5. Nije zainteresiran za ugljikohidrate - više zelenja, proteinska hrana, biljno ulje. Negdje prije godinu dana odlučio sam se odreći tableta i otići na tešku dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata + trčati u večernjim satima. Šećer zapravo nije uzletio i činilo se da je sav problem riješen. Negdje u mjesecu, bilo je strašnih bolova u nogama, od koljena prema dolje. Odmah je zaustavljen eksperiment, prebačen na normalan način. Država dugo nije bila stabilna, sada je sve više ili manje stabilizirano. Kako se to može objasniti? Hvala vam.

> Kako se to može objasniti?

Ishrana s niskom razinom ugljikohidrata u početku gubi mnogo minerala s urinom. Iz ovoga mogu biti slabosti, grčevi u nogama. Umjesto toga, pogrešna tehnika trčanja.

Imam 53 godine. Imam dijabetes tipa 2, bolovao sam oko 2 godine. Na početku liječenja liječnik je propisao Glucophage. Sjedila je na strogoj dijeti, gotovo izgladnjela. Težina je počela padati. Od 85 kg pala je na 63 kg. Liječnik je zamijenio Glyukofazha Diabetonom. Čitala sam o Diabetonu i postalo je zastrašujuće. Oporavio sam se. Sada je težina 70 kg. Više ne želim piti Diabeton. Pročitao sam tvoj članak o prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata. Recite mi, molim vas, a težina nakon takve dijete neće ići gore? Masno meso, vrhnje, masna riba. Ne bih volio debljati! I kako mogu otići u Glyukofazh? Koja doza početi? Bio bih vrlo zahvalan za savjet. Liječnici ne brinu za nas. Moj jedini odgovor, o tome što ne bih pitao - liječi se na internetu, zašto ići liječniku!

Recite mi, molim vas, i težinu
> nakon takve dijete neće ići gore?

> Kako mogu otići u Glyukofazh?
> Koja doza početi?

> liječenje na mreži
> zašto idite liječniku

U određenom smislu, on je u pravu kada je u pitanju dijabetes.

Bok Imam 62 godine. Visina 153 cm, težina 50 kg. Bolesna 7 godina. Prošle godine, pokušavajući se držati dijete s malo ugljikohidrata. Šećer je smanjen: ujutro na prazan želudac 4.9-5.6, nakon jela 6.4-7.0. Ali istodobno snažno peku noge. To se događa sa šećerom 5,9, a ispod nogu također gori. Pomozite savjetima što učiniti u ovoj situaciji. Puno vam hvala za svoju web-lokaciju. Zahvaljujući njemu, uspio je smanjiti šećer.

što učiniti u ovoj situaciji

2. Iscijeli, kao što je tamo opisano. Inzulinski snimci su obavezni.

3. Velike doze vitamina B6 slabe osjetljivost živaca i tako mogu pomoći da osjetite toplinu u nogama. Pokušajte uzeti 100 mg vitamina B6 dnevno, po mogućnosti zajedno s drugim vitaminima B, kao dio kompleksa B-50 ili B-100. Kada dobijete učinak "obamrlosti" u prstima - i dalje uzimati 25-50 mg dnevno. Ova tehnika pomogla je pacijentu čija je priča opisana u članku o LADA dijabetesu. Noge su joj također pečene.

Bok Moja tetka (75 godina) ima dijabetes tipa 2. Prije mjesec dana, noga je počela oštro ozlijediti kada je hodala, liječnik je propisao Plestasol, ali nakon toga se šećer užasno povećao - bilo je čak 15, a ne ranije od 7-8. Molim vas, savjetujte što učiniti? Možda zamijenite plestasol nečim?

Molim vas, savjetujte što učiniti?

Način liječenja dijabetesa tipa 2 opisan je na ovoj stranici - čitajte i radite. Iako je prije bilo potrebno razmišljati.

Možda zamijenite plestasol nečim?

Stanje pacijenta je već toliko zanemareno da ne može doći do značajnog poboljšanja, bez obzira na tretman koji pokušavate.

Imam 55,5 godina, visinu 167, težinu 84. Šećer iz prsta skače na prazan želudac 4,8-5,9, nakon jela 5,1-6,9. Glick. hemoglobin 8. Svi testovi krvi i urina su normalni. Osim toga, svrbež na cijeloj koži, često i puno mosi, boli noge. Imam dijabetes? Mogu li još uvijek pomoći s prehranom ili inzulinom?

Imam posni šećer 4,8-5,9; nakon jela 2 sata 5.1-6.1. Visina 167, težina 84, 55 godina. Hemoglobin glicid 8. Pospanost, učestalo i kvantitativno mokrenje, svrbež u tijelu, bolovi u nogama. Imam dijabetes? Je li moguće prilagoditi dijetu ili trebati inzulin?

Bok Imam 28 godina. Visina 163 težine 85 kg. moj se šećer povremeno povećavao nekoliko godina. Dijabetes još nije isporučen. Ali posljednji put je šećer u krvi donirao prije šest mjeseci. Moja majka ima dijabetes i znam da se može naslijediti. tako se bojala. Prije nekoliko tjedana počele su me boljeti noge. Bol boli, bilo kada hodate ili ako kliknete na ta mjesta. Noge u večernjim satima otiču (sjedeći rad) i često svrbe na koljena. može li biti gangrena? (čirevi i čireve, bez ogrebotina) U početku nisam razmišljala o tome. Mislio sam da možda nije ugodno ni umorno ili cipele. Ali bol ne prolazi ni s promjenom cipela. Ići ću kod liječnika ne ranije od tjedan dana. iz iskustava više ne spavajte.

Oprosti mi što se penjem vlastitim savjetom, ali odjednom će netko drugi pomoći. Dijabetes tipa 2, zakašnjela je kad su komplikacije prošle gotovo cijeli popis. Uključujući obamrlost nožnih prstiju, znoja i stopala. Gotovo da ih nisam osjetio, pa sam išao jako loše. Slučajno, s posve drugom svrhom, omotala je list papira na podnožje jedne noge s dna i - oh, čudo - utrnulost je prošla tog dana! Dan kasnije stavila je kupus na podnožje druge noge, a nekoliko sati kasnije umrla je obamrlost. Za slučaj da se ne slikam 3 dana, jednostavno ne mogu vjerovati! Od tada hodam kao osoba (osim opće slabosti mišića). Kada se šećer otpušta, na primjer, nervozan je. Ali noge se osjećaju potpuno!
I magnezij značajno i brzo pomaže nogama, ali kasnije sam to otkrio. Iscjeljujem, kako kaže doktor, ali za sada pokušajte moj "recept", nadam se, pomoći će nekom drugom.

Imam 68 godina, šećerna bolest tipa 2 10 godina, počela sam s dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata, šećer ujutro postao je normalan, a nakon večernjeg obroka 10-14 noću, a do jutra normalno je što raditi.

Zdravo, moj otac iz 1958. Ima dijabetičara na stopalu, a mali prst je ranjen.

Dobar dan! Moj otac ima 67 godina. Tanka (težina nije točno poznata) visina 183, nekad vrlo velika. Nakon početka uzimanja tableta za dijabetes i dijete, izgubio sam mnogo težine. Iskustvo dijabetesa tipa 2 je oko 10 godina. Nedavno, razina mjerenja šećera u različitim vremenima od 7 do 14. Uzima dva puta dnevno glucofage 1000 i tabletu diabetona ujutro. Smanjenje performansi za 1-3%. Bolna su stopala (spaljivanje, obamrlost, bol u teladi, a nedavno i bol u stopalu noću). Ulcerozne lezije nogu. Depresija, pogoršanje kvalitete života.
Moj je otac bio toliko očajan da je odustao od sebe. Živi u zemlji. On je na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata (ponovno ćemo provjeriti što on jede). Nastavio je dnevnik kontrole šećera. Zamolio sam da kupim kremu kako bih obamrla nogu.
Molim vas da komentirate naš slučaj. On kategorički ne želi ići liječnicima. Ali dajem krv da ga uvjerim.
Nadam se vašoj pomoći!
Unaprijed hvala!

Ja sam 43. Dijabetes tipa 1 s 13 godina. Postoji polineuropatija i proliferativni stadij retinopatije. Stanje nakon lazerkoaga. Tjedna dva dana bila su vrlo jaka u nogama i prstima. Liječnici u klinici nisu čak ni na noge. Tražit ću plaćeni. Trebate li kirurga ili neurologa? Molim te, reci mi. A ako je isti probiti Actovegin 5 ml, a zatim tablete. Neće biti gore za oči? I je li moguće puno hodati silom (nadam se da će se brodovi proširiti). Puno i brzo hodam kroz jaku bol.

Imam dijabetes tipa 2. Ako imam puno dijabetesa ili se probudim, počinjem povrijeđivati ​​pete i stopala, što bi to moglo biti?