Kako se brinuti za noge s dijabetesom

Šećerna bolest se smatra vrlo podmuklom bolešću, jer pacijent dugo vremena ne može pogoditi da je bolestan, a svoju dijagnozu će čuti samo ako se slučajno pregleda ili se pojave komplikacije. Jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa je sindrom dijabetičkog stopala.

Odnosi se na kasne učinke šećerne bolesti i kompleks je promjena u tkivu stopala kao posljedica dijabetičke angiopatije, neuropatije i osteo-artropatije. Sve to dovodi do stvaranja mikropukotina, rana, čireva i gnojno-nekrotičnih procesa, koji u najkritičnijim slučajevima zahtijevaju radikalno rješenje - amputaciju ekstremiteta. Stoga je važno da pacijenti nauče kako se pravilno brinuti o svojim stopalima u slučaju dijabetesa i redovito pratiti stanje stopala. Na to ovisi ne samo kvaliteta njihovog života, nego i prognoza za dugoročno zadržavanje i samoposluživanje.

Zašto postoji patologija stopala kod dijabetesa

Prema statistikama, svaki šesti bolesnik s dijabetesom razvija sindrom dijabetičkog stopala. Svake godine iskustvo dijabetičara povećava učestalost lezija stopala. Ove se komplikacije javljaju u bolesnika s dijabetesom tipa 2, kao i kod prvog tipa. Nakon 5 godina od trenutka postavljanja dijagnoze, gotovo svi pacijenti prijavljuju promjene osjetljivosti u nogama do jednog ili drugog stupnja. To su manifestacije dijabetičke polineuropatije - specifična lezija perifernih živčanih trupaca zbog hiperglikemije.

Kod polineuropatije osjetljivost na vibracije najprije pati, a osoba se žali na peckanje, puzanje, svrab i obamrlost u nogama. Daljnja narušena percepcija temperature. Kao što praksa pokazuje, to je vrlo opasno kršenje. Uostalom, postoje slučajevi kada su pacijenti, pokušavajući zagrijati noge s bocom s vrućom vodom ili imaju vruću bateriju, dobili ozbiljne opekline s daljnjim gnojnim komplikacijama. Najviše pate od boli i osjetljivosti na dodir. Tijekom tog perioda, pacijent možda neće osjećati da mu je probio nogu, kročio na čavao ili vozio brazgotinu.

Neuropatija također uzrokuje različite deformitete stopala kod dijabetesa. Nepravilan položaj stopala u cipelama pri hodu stvara snažno opterećenje na određenim dijelovima nogu. Na tim mjestima formiraju se kalus i grubost kože, pojavljuju se mikroflore i teške rane.

Oštećena su i vegetativna živčana vlakna, koja su odgovorna za trofizam i znojenje kože. Kod bolesnika s prorijeđenom kosom na nogama pojavljuje se suha koža stopala, pojavljuju se pukotine, nanošenje slojeva mrtvog epitela (hiperkeratoza).

Osim živaca, kod šećerne bolesti, arterijske žile različitih kalibara oštećene su kao rezultat stalno povišenih razina glukoze. Mikroangiopatija uključuje oštećenje malih arterija koje su odgovorne za hranjenje tkiva kisikom. Makroangiopatija se javlja u dijabetičkim lezijama velikih arterijskih debla. Ova patološka stanja doprinose smanjenoj cirkulaciji krvi u stopalima i slabom zacjeljivanju rana.

Glavni aspekti njege stopala u bolesnika s dijabetesom

Svako kršenje integriteta kože stopala lakše je spriječiti ili izliječiti u ranoj fazi nego se nositi s uznapredovalom upalom i infektivnim procesom, pri čemu postoji rizik od gubitka udova u budućnosti. Stoga, nakon što naučite jednostavna, ali obvezna pravila za svakog dijabetičara, nikada ne možete znati koji su problemi s nogama u dijabetesu.

Svakodnevno samopreispitivanje

Morate razviti naviku da svakodnevno pregledate donje udove zbog lakših ozljeda ili tragova. Bolje je to raditi po danu. Površina podnožja oba stopala, kao i područje interdigitalnih prostora podliježu temeljitoj inspekciji.

Ako mu stanje pacijenta ne dopušta da se sagne, da bi vidio sve dijelove nogu, može se koristiti ogledalo koje pada na pod. Starijim osobama sa slabim vidom može se preporučiti da se pripreme za redoviti pregled nogu bliske osobe ili medicinske sestre.

Ako pacijent nema priliku za pregled treće strane, stručnjaci preporučuju obraćanje pozornosti na najmanje promjene u mirisu stopala. Obično ljudi s lošim vidom ili nedostatkom imaju dobro razvijen njuh. Ako je pacijent primijetio neugodan miris s nogu, treba konzultirati specijaliste.

Ispravne cipele

Jednako važno pitanje u skrbi za donje ekstremitete u dijabetesu je izbor fizioloških cipela. Evo nekih pravila za odabir prave cipele:

 • U drugoj polovici dana, kada je lagano oticanje stopala, morate ići
 • Cipele biraju točno onu veličinu: ne bi smjele biti ni drobljive ni viseće. Trebalo bi postojati slobodan prostor za stopalo koje prirodno može kliziti.
 • Ako odaberete cipele manje od veličine pacijenta, on će stisnuti stopalo, što će rezultirati zeljima. Isto vrijedi i za prevelike cipele - “šamaranje” također trlja noge.
 • Da biste podigli svoju veličinu, možete postati goli stopalo na komadu papira i pratiti nogu oko konture. Rezultirajući uložak izrezati i zalijepiti u cipele u trgovini. Unutarnji uložak ne smije biti savijen niti snažno "voziti" unutra.
 • Nepoželjno je nositi otvorene cipele u kojima je moguće mehaničko oštećenje stopala izvana.
 • Ne možete nositi papuče kao flip-flop, jer otvorena peta bez leđa stvara snažno dodatno opterećenje na stražnjem dijelu stopala.
 • Nije poželjno nositi cipele s visokom petom, a cipele s uskim prstima nisu prikladne. Peta bi trebala biti niska.
 • Ne možete nositi cipele poput "flip flops".
 • Uložak u cipeli treba biti mekan.
 • Prije cipela treba pregledati unutrašnjost cipele radi savijanja uložaka ili stranih predmeta.
 • Materijal od kojeg su cipele izrađene mora biti prirodan i mekan, jer u sintetičkim proizvodima stopalo će se puno znojiti u bilo koje doba godine.
 • Uvijek treba nositi vrijeme. U hladnim vremenskim uvjetima nosite tople čarape preko običnih čarapa. U jakom mrazu ne može biti duže od 20 minuta.
 • Cipele moraju biti izmijenjene i imati nekoliko parova sezone.

Higijena stopala

Samo svakodnevni higijenski postupci koje obavljaju pacijenti pomoći će vam da zdrave noge postanu zdrave već dugi niz godina. Evo preporuka za pridržavanje higijene stopala:

 • Nikada ne smijete hodati bosi na ulici ili kod kuće. To je izravan rizik od ozljeda koje može proći nezapaženo.
 • Perite noge svakodnevno u toploj vodi do 35 ° C sapunom ili još bolje s posebnim proizvodima za njegu stopala. Nakon toga, potrebno je ukloniti vlagu upijajući ručnike, posebno pažljivo u interdigitalnim prostorima.
 • Da biste uklonili hiperkeratozne slojeve na petama i prstima, morate koristiti kameni plavac, a ne metalnu datoteku.
 • Stopala se ne smiju kuhati na pari prije obrade pumice.
 • Savršeno zagrijavanje stopala, lagano trljanje i masiranje stopala, kao i vježbe za noge.
 • Ni pod kojim okolnostima ne smijete odrezati kurje oči ili "natops" i koristiti flastere ili tekućine da ih tretirate. Ako se pronađu, odmah kontaktirajte stručnjake u uredu "Dijabetička stopala".
 • Prednost bi trebala biti higijenski tuš, a ne kupka. Kupke za stopala dulje od 7 minuta mogu doprinijeti oticanju i otpuštanju kože. To može dovesti do lakših ozljeda stopala. Ako trebate napraviti kupku za stopala, trebate koristiti specijalnu kozmetiku i ne prelaziti vremensko ograničenje.
 • Kada posjetite bazene prije plivanja, nanesite vazelin na stopala, a zatim ga uklonite nakon kupanja salvetama. To će zaštititi kožu od maceracije.
 • Nakon pranja nogu, treba primijeniti posebnu kozmetiku s ureom, koja pomaže koži zadržati vlagu i ne isušuje se.
 • Preporučljivo je ne koristiti vazelin, dječja ili mineralna ulja za liječenje stopala, jer ih koža ne apsorbira. Što je manje u kozmetici to će biti glicerin, alkohol, boje i konzervansi, to bolje.
 • Ako postoji pretjerano znojenje, potrebno je nakon pranja stopala koristiti prašak, specijalni dezodorans za stopala ili talk, uključujući i tretman interdigitalnih prostora.
 • Preporučljivo je kupiti čarape od pamuka i svijetlih boja (po mogućnosti bijele) jer je lakše uočiti krv ili gnoj na njima kad se pojave rane. Trebaju ih mijenjati svakodnevno.
 • Ako gumene čarape stisnu stopalo, treba ih lagano urezati na dva mjesta.

Kako se nositi s noktima

Da biste pravilno brinuli za nokte, morate slijediti ova pravila:

 • Ni u kojem slučaju nokte se ne mogu rezati škarama ili pincetom, jer to može nenamjerno oštetiti kožu periungualnog kreveta. Za liječenje nokta treba koristiti samo pile za nokte za pedikuru, po mogućnosti staklo prskano.
 • Rub nokta ne bi trebao biti zaobljen, prsti noktiju uvijek su izrezani ravno kako bi se spriječilo urastanje.
 • Sa zadebljanjem nokatne ploče, koja se javlja kada gljivične lezije (onikomikoza) noktiju, potrebno ju je odrezati odozgo sve dok debljina ne postane 2 mm. Ako se to ne učini, debeli sloj nokta pri hodu će pritisnuti kožu ispod nje, što može uzrokovati nastanak defekta čira.
 • Kada se zadebljani, slojeviti, žuti nokti sumnjaju na gljivičnu infekciju i traže pomoć od podologa.
 • Gljivice mogu utjecati i na interdigitalne prostore, što se manifestira pukotinama, plakanjem, ranama, ljuštenjem kože na tim mjestima. Sve to prati svrab. U ovom slučaju, dobar učinak imaju kreme koje se temelje na klotrimazolu.

Memo za njegu noktiju i stopala za dijabetes možete dobiti od svog endokrinologa ili u uredu "Dijabetička stopala".

Prva pomoć za ozljede se zaustavlja

Za bilo koji, čak i na prvi pogled, manje oštećenja na noge od dijabetes treba konzultirati liječnika. Ipak, svaki bolesnik s dijabetesom trebao bi biti u stanju pružiti prvu medicinsku skrb za različite ozljede. Da biste to učinili, uvijek imajte pri ruci komplet prve pomoći s određenim lijekovima i materijalima. Uključuje:

 • sterilni zavoj i pamuk;
 • flaster za fiksiranje zavoja;
 • sterilne maramice;
 • antiseptičke tekućine: klorheksidin 0,05% (ili 1% dioksidina, Miramistin), vodikov peroksid 3%, betadin.

Ako se otkrije oštećena koža stopala, treba je liječiti s jednim od antiseptičkih sredstava, nakon čega treba nanijeti aseptični zavoj sterilnog zavoja, fiksirajući ga netkanim ljepilom. Ljepilo se ne može zalijepiti na kožu jer se može oštetiti pri lijepljenju.

To bi trebalo biti što je manje moguće dati opterećenje na oštećenom mjestu prije posjeta liječniku. Preporučljivo je da ne hodate, nego da idete u bolnicu transportom. Svako oštećenje kože kod šećerne bolesti treba potpuno izliječiti unutar 2 tjedna. Ako se to ne dogodi, morate ponovno posjetiti liječnika kako biste promijenili taktiku liječenja.

Vježbe za noge i stopala

Da bi se spriječio razvoj komplikacija iz stopala i poboljšao protok krvi u dijabetičkim nogama, potrebno je svakodnevno davati najmanje 10-15 minuta gimnastike nogu. Svaka vježba se izvodi 10 puta.

 1. Alternativna fleksija i produljenje nožnih prstiju.
 2. Naizmjenično podizanje čarapa na podu, zatim pete.
 3. Noge na petama, čarape čine kružne pokrete u oba smjera.
 4. Stopala na prstima, pete čine kružne pokrete za i suprotno od smjera kazaljke na satu.
 5. Podignite nogu, odvojite čarapu od sebe.
 6. Podignite nogu i nožni prst kako biste napravili pokrete od sebe.
 7. Dvije prethodne vježbe izvoditi istovremeno s dvije noge.
 8. Postavite novine na pod i zgužvajte ga što je moguće bliže noge. Zatim ga morate pokušati ugladiti.
 9. Prebacite sve brojeve u zrak s prstom uzdignutog stopala.
 10. Podignite nogu kako biste napravili pokrete u krugu.

Način života

Da biste poboljšali cirkulaciju krvi u nogama, trebali biste redovito hodati, jer hodanje pomaže u jačanju mišića stopala i potkoljenice, što pomaže u kretanju krvi.

Sumirajući, može se primijetiti da je zdravlje stopala dijabetičara u rukama pacijenta. Uz stalnu primjenu svih preporuka liječnika za njegu stopala, pacijent bi trebao pokušati normalizirati razinu glukoze u krvi koristeći dijetu, lijekovima ili inzulinskom terapijom. Uostalom, dobra kompenzacija za dijabetes je najbolja prevencija sindroma dijabetičkog stopala.

Njega stopala za dijabetes: je li moguće uzletjeti i kako razmazati stopalo?

Osobe s dijabetesom znaju da su njihove noge organi koji su pod utjecajem visokog šećera u krvi. Doista, najozbiljniji problemi koji proizlaze iz sindroma dijabetičkog stopala su trofični ulkusi, dugotrajne rane i gangrena.

Također, pacijenti imaju i druge neugodne simptome - obamrlost, peckanje i trnce u nogama. Često postoje manje značajne, ali prilično neugodne manifestacije, kao što su isušivanje kože, bolesti noktiju. I zbog bolesti zglobova, moguće je čak i iskriviti stopalo.

Postoji mišljenje da je kod dijabetesa melitusa tipa 2 poraz nogu uzrokovan problemima s vaskularnim sustavom. Međutim, ta pretpostavka nije posve istinita.

Vodeći čimbenici koji dovode do pojave sindroma dijabetičkog stopala su angiopatija (slaba vaskularna permeabilnost) i neuropatija (oštećenje živčanog sustava ekstremiteta). I posljednja se patologija javlja 2 do 3 puta češće. Stoga je važno znati kako se brinuti za stopala s dijabetesom.

Kako pratiti stopala i prste u dijabetesu?

Kako bi se spriječio razvoj čireva, važno je osigurati potpunu njegu stopala s dijabetesom. Ali prije poduzimanja bilo kakvih mjera, morate pregledati udove radi prisutnosti:

 1. kurje oči;
 2. ogrebotina;
 3. pukotine;
 4. gljiva;
 5. mrlje;
 6. crvenilo i druga oštećenja.

Tijekom pregleda treba obratiti pozornost ne samo na potplate, već i na prste. Uostalom, čak i najmanja infekcija ogrebotina može dobiti. Štoviše, brzo razvijajuća periferna neuropatija dijabetičara ne može donijeti mnogo nelagode, ali za zdravu osobu to je prilično bolno.

Dvaput dnevno morate koristiti njegu stopala na bazi uree. Ova tvar potiče piling grube kože i njezinu naknadnu hidrataciju. I nakon primjene masti, kako bi se poboljšao njezin učinak, morate nositi čarape.

Međutim, zabranjeno je nanositi takve kreme na tanku i osjetljivu površinu između prstiju. Uostalom, koža na ovom području neće se oguliti. Često su noge s dijabetesom premazane sredstvima kao što su Uroderm, Mikospor, Fungorbin Neo, Kleore i drugi.

Ako nema oštećenja, pukotina, čireva i drugih oštećenja na nogama, isparite ih u toploj kupki. Tijekom postupka važno je kontrolirati temperaturu vode, ona bi trebala biti od 30 do 36 stupnjeva.

Za antiseptičko i opuštajuće djelovanje u kupelji korisno je dodati eterična ulja (1-3 kapi), morsku sol ili biljne izljeve. Ali za prevenciju sindroma dijabetičkog stopala bit će dovoljno jednom dnevno da se donji udovi uzdignu u toplu vodu.

Trajanje jedne sesije je 5-15 minuta. Nakon zahvata koža se omekša i postane elastičnija. Da biste poboljšali učinak, treba pažljivo očistiti grubu kožu na stopalima svaki dan koristeći plavac.

Po završetku postupka, stopala se obrišu suhom, uključujući područja između prstiju, jer višak vlage pomaže u smanjenju zaštitnih svojstava epidermisa. Zatim se nanosi posebna krema na stražnju stranu stopala i đona.

Kada se pojave ogrebotine, rane i ogrebotine, kožu nogu treba tretirati vodikovim peroksidom ili antibakterijskim sredstvima kao što su Aquazan, Dioxidin ili Miramistin. Sredstva koja sadrže alkohol, uključujući briljantno zeleno i jod, ne mogu se koristiti, jer isušuju epidermu i doprinose nastanku pukotina.

Za svakodnevnu njegu je također važno odabrati sapun bez alkohola, što odgovara razini pH kože. Za suhe noge, odaberite bogatu, hranjivu kremu na prirodnoj bazi.

To može biti proizvod koji sadrži lanolin i ulje breskve, masline ili krastavca.

Kako pravilno brinuti za noge s tipom 2 ili dijabetesom

Liječenje - Kako pravilno brinuti za stopala s dijabetesom tipa 2 ili tipa 1

Kako pravilno skrbiti za noge kod dijabetesa melitusa tipa 2 ili 1 - Liječenje

Kada je osoba bolesna od dijabetesa, vrlo je važno osigurati odgovarajuću njegu stopala za dijabetes. Najmanje jedan od šest pacijenata suočio se s ovim problemom. Posebnoj kategoriji rizika su osobe starije generacije. Tako se događa da većina jednostavno ne zna kako se pravilno brinuti za svoja stopala. Stoga, u ovom članku ćemo vam reći o osnovnim načelima takvih događaja, kao i dati preporuke o izboru kozmetike.

U početku, morate provesti vizualni pregled pacijentovih stopala. Ovaj postupak je poželjan za redovito izvođenje. Čim primijetite minimalne promjene u negativnom smjeru - odmah počnite uklanjati te probleme. To je mnogo bolje nego naknadno rješavanje ozbiljnih kršenja.

Osnovni principi njege stopala tijekom dijabetesa

Pozivamo vas da se upoznate sa sljedećim popisom koji prikazuje nekoliko savjeta za poboljšanje stanja nogu:

 • svakodnevno pregledati stopala i razmake između prstiju, kao i vidjeti stanje potplata;
 • Ne tretirajte ozljede zelenom bojom, jodom, alkoholom ili kalijevim permanganatom. U tom slučaju, antiseptik ili vodikov peroksid će biti najprikladniji način;
 • svakodnevno operite noge i osušite kožu - to je vrlo važno;
 • Pokušajte redovito čistiti noge od kukuruza ili kurje oči. Skinite grubu kožu s plavcem. Ne preporučuje se uporaba flastera i škare;
 • vlaži kožu;
 • redovito rezati nokte na nogama. Učinite to u smjeru prema naprijed bez zaokruživanja uglova. Dakle, urasteni kutovi se neće pojaviti;
 • Koristite samo tople čarape kako biste zagrijali noge! Boce s toplom vodom mogu uzrokovati značajne opekline.

Što mogu biti kožne promjene dijabetesa?

Proces dijabetesa može biti popraćen nizom promjena koje često utječu na kožu. To osobito vrijedi za one koji imaju nekompenzirani oblik. Kao rezultat toga, ova situacija zahtijeva korištenje brojnih mjera skrbi.

Koža može postati otvrdnuta, suha, uz smanjenje turgora. Rezultat tih reakcija je piling. Ako ne poduzmete mjere za njegu, onda postoje pukotine i kurje oči. Često se na nogama razvija mišokoza (lezija gljivičnog tipa).

Sve ove reakcije su najkarakterističnije za slabo kompenzirani oblik dijabetesa. Čim se metabolizam ugljikohidrata normalizira - takvi problemi nestaju.

Stoga će, od svih tvrdnji, prvi savjet biti normalizacija glukoze u tijelu. Tijekom liječenja mogu se koristiti dodatni lijekovi koji su dizajnirani posebno za dijabetičare. Komponente koje čine preparate imaju ljekovita svojstva.

Što mogu biti lezije na koži:

 1. Suhoća.
 2. Trofični ulkusi.
 3. Hiperkeratoza.
 4. Gljivične infekcije noktiju ili kože.
 5. Osip od pelena.
 6. Sindrom dijabetičkog stopala.
 7. Infekcija lakših ozljeda ili posjekotina.

Upotreba kozmetike preporučljiva je za prevenciju i liječenje različitih lezija koje su već u vrhuncu razvoja. Hidratizirajući kožu zaštitit ćete stopala od teške suhoće, kao i od pukotina koje se kasnije mogu zaraziti.

Korištenje krema, koje uključuju ureu, pomoći će u uklanjanju hiperkeratoze (pilinga) i kurjih očiju.

Današnje tržište nudi mnogo proizvoda koji razvijaju kozmetiku. U ovom članku izdvojit ćemo jednog proizvođača ruskog podrijetla, koji se dokazao od svog nastanka. To je tvrtka "Avanta".

Memo dijabetičar: kako se pravilno brinuti za noge

Najopasnije komplikacije dijabetesa su patološke promjene u donjim ekstremitetima. To se događa na pozadini poremećaja cirkulacije, što može dovesti do djelomične ili potpune amputacije ekstremiteta. Zato je važno da dijabetičari pravilno brinu o nogama.

Razlozi zbog kojih s dijabetesom melitusom noge trebaju posebnu njegu

Briga za dijabetes je najpotrebnija za noge, jer se tijekom 4-5 godina gubi osjetljivost u donjim ekstremitetima. To je zbog činjenice da visoka glukoza utječe na živčane završetke. Kao rezultat toga, stopalo se deformira, neke se patologije razvijaju. U isto vrijeme, zahvaćeni su i oni živčani završetci koji su odgovorni za izlučne funkcije kože. To dovodi do činjenice da se koža suši, pukne, zarazi. Tada nastaju rane i otvoreni ulkusi, koji dugo ne zacjeljuju.

Situacija se pogoršava činjenicom da je poremećena cirkulacija krvi u kapilarama i krvnim žilama. Zbog toga u donje udove ulazi nedovoljno hranjivih tvari. Bez normalne cirkulacije krvi, zacjeljivanje rana je nemoguće. Dakle, rezultat je gangrena.

Dijabetička neuropatija

Dijabetička neuropatija uzrokuje slabu skrb. Kada je ova bolest zahvaća periferne živčane završetke i kapilare, što dovodi do gubitka taktilne i bolne osjetljivosti. Zbog toga dijabetičar može dobiti različite vrste ozljeda - opekotine, posjekotine i tako dalje. Štoviše, sam pacijent nije ni svjestan štete na koži, jer je ne osjeća. Sukladno tome, ne osigurava adekvatan tretman za otvorene rane, koje s vremenom počinju gnojiti i razviti se u gangrenu. Noga se počinje deformirati.

Glavni simptomi su sljedeći:

 • utrnulost udova i osjećaj hladnoće;
 • noću - peckanje, bol u nogama i nelagoda;
 • smanjenje veličine i daljnje deformacije nogu;
 • ne zacjeljuje rane.

Brzina razvoja takve patologije ovisi o mnogim čimbenicima: dobi, tijeku bolesti, itd. No, glavni akcelerator razvoja bolesti smatra se visokom razinom šećera, što dovodi do komplikacija u najkraćem mogućem roku. Stoga je važno da dijabetičari kontroliraju razinu glukoze u krvi. Što je sadržaj manji, patološki se procesi razvijaju sporije!

Dijabetička stopala i gljivice

Sa smanjenim pragom boli, dijabetičar ne primjećuje stvaranje rana, ne osjeća pukotine i žuljeve. Vrlo često se mogu naći i tragovi na stopalu. Kao rezultat toga, razvija se sindrom dijabetičkog stopala, lezija s trofičkim čirevima.

Također, kod dijabetesa, pacijent je vrlo osjetljiv na infekcije, pa se smatra da je mikoza (gljivica) uobičajena. Nije ga lako riješiti, jer najčešće dijabetičar ne primjećuje znakove gljivice, što dovodi do njegove široke raspodjele.

Memo-pravila o njezi stopala za dijabetes

Osnovni principi zbrinjavanja donjih ekstremiteta u dijabetes melitusu:

 1. Potrebno je obaviti svakodnevni pregled nogu. Posebnu pozornost treba posvetiti području stopala, između prstiju.
 2. Noge je potrebno oprati 1-2 puta dnevno, uvijek sapunom. Nakon pranja temeljito oprati kožu.
 3. Ako se formiraju natoptyshs, žuljevi i slično, odmah uklonite grubu kožu s plavcem. Možete koristiti specijalizirane zakrpe.
 4. Uvijek podmažite kožu hidratantnim sredstvima.
 5. Odrežite nokte na nogama bez zaokruživanja.
 6. Ako su vam stopala hladna, zagrijte ih toplim čarapama.
 7. U slučaju abrazije, opekotina i drugih ozljeda odmah se obratite liječniku.
 8. Cipele pregledavaju svakodnevno i prije svakog izlaza na ulicu. Ne bi smjela imati kamenje, zavoje na ulošku i druge predmete.
 9. Čarape i tajice moraju se mijenjati dva puta dnevno.
 10. Čarape i cipele moraju biti izrađene od prirodnih materijala: pamuka, lana, kože.
 11. Ako su prisutne rane, kožu treba tretirati vodikovim peroksidom, otopinom Furacilina. Mogu se koristiti klorheksidin ili Miramistin.
 12. Ako stavite zavoje, one moraju biti sterilne i prozračne.
 13. Možete se riješiti suhe kože koristeći kremu za bebe ili ulje od krkavice.
 14. Ručnik za donje udove mora biti čist. Ne može se koristiti za druge dijelove tijela.
 15. Kupite posebne cipele koje nemaju mnogo šavova. Obično se takve cipele šivaju po narudžbi.
 16. Koristite ortopedske uloške s podloškom, jastučićem za gel, korektorom, zakrpe itd.
 17. Ako su pukotine, hiperkeratoza i drugi poremećaji na petama, cipele domaće papuče isključivo s leđima. Tako će opterećenje na području pete biti minimalno.
 18. Lak se nanosi na nokte na nogama samo prozirno, tako da je moguće pratiti stanje ploče nokta.
 19. Poželjno je nositi lagane čarape kako biste lako uočili mjesto moguće ozljede.

Kada kupujete cipele, ponesite sa sobom tabanicu od kartona, koju ćete sami izraditi, obrubljivanjem stopala. Ako izgubite osjetljivost, nećete točno odrediti jesu li cipele slomljene ili ne. Ali u isto vrijeme imajte na umu da stopalo pri hodanju ima tendenciju povećanja veličine (produljiti i proširiti). Zbog toga uložak treba biti najmanje 1 cm dug i širi.

Možete saznati više o pravilima njege stopala za dijabetes iz riječi endokrinologa podiatry Grigoriev Aleksej Alexandrovich iz videa:

Što se ne smije učiniti na bilo koji način:

 1. Strogo je zabranjeno koristiti proizvode na bazi alkohola, joda, briljantnog zelenog, mangana. Sve to dovodi do prekomjernog sušenja kože, kao što je već zabilježeno kod dijabetesa.
 2. Ne možete rezati nokte sa zaobljenim kutovima, jer to dovodi do urastanja ploče u kožu.
 3. Nemojte stavljati grijaću pločicu na noge. Zbog nedostatka osjetljivosti, riskirate dobivanje opeklina.
 4. Ne izlažite noge hladnom.
 5. Ne nosite prokleto čarape, to će dovesti do kukuruza.
 6. Pantyhose, hlače i čarape ne smiju imati čvrste elastične trake. Zapamtite, cirkulacija krvi je također smanjena.
 7. Ne preporučuje se ići bosim čak i kod kuće, jer se zbog smanjene osjetljivosti lako može ozlijediti.
 8. Nikada ne parite noge u pretjerano vrućoj vodi. Postupak ne bi trebao biti dugačak. To će dovesti do jakog omekšavanja kože, što ga čini ranjivim.
 9. Ne koristite neudobne ili male cipele. Nemojte nositi visoke pete, jer se pritisak na stopalu povećava.
 10. Zabranjeno je koristiti oštre predmete - oštrice, škare za rezanje grube kože.
 11. Nikada ne stavljajte nogu.
 12. Tijekom dana zamijenite 2 papuče.
 13. Nemojte sami uklanjati urasle nokte.
 14. Ne možete dugo biti u čizmama i čizmama.
 15. Snažno se preporuča nositi magnetske uloške.
 16. Masne kreme su kontraindicirane, jer doprinose nakupljanju bakterija.
 17. Stopala u kadi mogu držati najviše 7-8 minuta. Stoga, u moru, rijeci, bazenu, nemojte ostati predugo.
 18. Nemojte koristiti alat "vazelin".

To je dokazala moderna medicina: ako su dijabetičari striktno slijedili sva pravila i zahtjeve za njegu donjih udova, moglo bi se izbjeći razvoj komplikacija.

Čak i uz laganu, ali stalnu oteklinu nogu, odmah se obratite liječniku.

Prevencija: kako spriječiti sindrome

Kako bi se spriječili simptomi bolesti stopala kod dijabetesa, važno je pridržavati se prevencije:

 1. Poštujte higijenu i njegu stopala.
 2. Riješite se loših navika. Alkoholna pića i pušenje pogoršavaju situaciju s dijabetesom, usporavajući procese cirkulacije.
 3. Za njegu donjih ekstremiteta koristite samo posebne kreme i masti koje preporučuje liječnik.
 4. Koristite preventivna sredstva za pranje nogu - tople kupke s ukrasima bilja. To može biti kamilica, nevena, kopriva i još mnogo toga.
 5. Nikada nemojte sami koristiti narodne recepte. Uvijek se posavjetujte s liječnikom. Uostalom, dijabetes kod svakog pacijenta odvija se pojedinačno. Veliku ulogu imaju značajke pojedinog organizma.
 6. Učinite vlastitu masažu stopala i stopala. Obratite posebnu pozornost na prste.
 7. Kao jednostavna vježba, možete se saviti i razdvojiti nogu 4-5 minuta tri puta dnevno.
 8. Šetajte više.
 9. Lakši sport ili ples.
 10. Provedite više vremena na svježem zraku tako da vaše tijelo bude zasićeno kisikom.
 11. Jedite ispravno kako bi korisne tvari ušle u kapilare nogu.

Iz videa naučit ćete kako pravilno rukovati pločicama za nokte za dijabetes - medicinski profesionalni pedikir:

Terapijska gimnastika

Medicinska gimnastika za noge s dijabetesom ubrzat će cirkulaciju u donjim ekstremitetima, poboljšati protok limfe, smanjiti pritisak na stopala i spriječiti deformacije. Prije početka nastave morate ukloniti cipele i položiti prostirku. Osnovne vježbe koje se izvode 10 puta svaka:

 1. Sjednite na rub stolca, ali ne naslanjajte se na leđa. Stisnite prste, ispravite leđa. Polako podignite čarape, ali tako da peta ostane na podu. Spustite čarape i podignite petu.
 2. Sp isto. Ostavite pete na podu i podignite čarape. Polako širi čarape u različitim smjerovima i stavi ih u taj položaj na podu. Zatim ponovno uspostavite vezu.
 3. Podignite lijevu nogu paralelno sa sjedalom stolca, a peta istodobno povucite naprijed. Spustite ga na pod i povucite prema sebi. Vratite se na početnu poziciju. Učinite isto s pravim udom.
 4. Ispružite jednu nogu ispred sebe tako da čarapa ostane na podu. Podignite ga i istodobno povucite čarapu prema sebi. Spustite petu na pod, vratite se na PI. Sada napravite istu manipulaciju s drugom nogom, a zatim oboje u isto vrijeme.
 5. Izvucite dvije noge naprijed i zaključajte u tom položaju nekoliko sekundi. Savijte i ispravite gležanj.
 6. Jednom nogom ispred sebe obavite kružne pokrete u različitim smjerovima, ali samo nogom. Budite sigurni da "opišete" čarape u zraku skupom brojeva od 0 do 10. Ako želite, možete i više.
 7. Podignite pete, s nožnim prstima na podu. Razdvojite pete i ponovno spustite na početni položaj. Prebacite zajedno na pod.
 8. Za ovu vježbu, noge bi trebale biti bosonoge. Uzmi novine, napravi loptu iz nje. Sada sa svojim nožnim prstima, pokušajte razviti plahte, a zatim ih razbiti na male komadiće. Uzmi još jedan list novina i položi ga ravno. Sakupite rastrgane komade prstima i preklopite ih na list novina. Sada iz ove mase trebate uviti novu loptu s donjim udovima. Trči dovoljno 1 put.

Vježba Ratshaw

Ova vježba se koristi za ubrzavanje cirkulacije krvi u kapilarama i venama. Možete ga izvesti na tvrdoj ili relativno mekoj površini (pod, krevet, kauč). Lezite na leđa i podignite noge pod pravim kutom. Nategnite čarape i noge. Da biste olakšali zadatak, možete držati koljena rukama. Napravite kružne pokrete nogama. U tom slučaju, jedan okret se mora obaviti za točno 2 sekunde. Vježba traje 2-3 minute.

Sada sjednite na rub visoke stolice ili kreveta tako da donji udovi visi. Opustite se 2 minute, a zatim ponovite prethodnu vježbu nekoliko puta.

Na kraju ove naplate potrebno vam je 5 minuta hoda po sobi. Dopušteno je vježbanje nekoliko puta dnevno.

Ako osjetite bol tijekom izvođenja bilo koje vježbe, preporuča se zaustaviti gimnastiku ili smanjiti intenzitet izvođenja. Obratite se svom liječniku i posavjetujte se. Liječnik će vam pomoći u odabiru individualnog programa nastave koji neće štetiti.

Uz pravilnu njegu stopala s dijabetesom, slijedeći preporuke liječnika i gimnastiku, možete spriječiti pojavu neugodnih patologija ili ih ublažiti, ako već postoje. Glavna stvar - slijed u provedbi propisa i pravilnosti klase.

Pravilna njega stopala za dijabetes

Dijabetes melitus karakterizira nedostatak inzulina i poremećeni metabolizam ugljikohidrata. Bolest dovodi do poraza svih tjelesnih sustava, prije svega - živčanog i kardiovaskularnog. Sindrom dijabetičkog stopala javlja se kao komplikacija u 5% bolesnika s ovom bolešću. On ne može samo otrovati život, već dovesti do invaliditeta.

Što je neuropatija i dijabetesno stopalo?

Sindrom dijabetičkog stopala uključuje ulcerozno-nekrotičnu leziju tkiva donjih ekstremiteta i prethodno stanje. Utječe na rad perifernog živčanog sustava, krvnih žila, mekih tkiva, kostiju i zglobova.

Poznata su dva oblika sindroma: neuropatska i ishemijska dijabetička stopala. U prvom slučaju dolazi do nekroze živčanog tkiva, zbog čega stopala postupno gube osjetljivost.

U onim područjima koja doživljavaju povećani stres kod hodanja s dijabetesom javlja se mikrotrauma. Zbog oslabljenog imuniteta i promjena u sastavu krvi, slabo se liječe i pretvaraju u gnojne čireve. No, pacijent ne osjeća nelagodu u stopalu i ne nalazi odmah da je potrebno poduzeti akciju.

Njega stopala za dijabetes

Važno je da bude sveobuhvatan i pravilan. Pacijent treba:

 • održavati dnevnu higijenu stopala;
 • naučite kako odabrati pravu, udobnu i praktičnu obuću te ih pravovremeno promijeniti;
 • uzimati lijekove koje je propisao liječnik;
 • važno je povremeno napraviti pedikuru s dijabetičkim stopalom, po mogućnosti ne rezom;
 • povremeno se savjetujte sa stručnjakom.

Pravila dnevne higijene

Glavni cilj mjera za njegu stopala od dijabetesa je pratiti moguće promjene na gore i održavati stabilno stanje nogu, sprječavajući mikrotraume da postanu ulkus.

Upozorenje! Ako je nešto u izgledu i stanju nogu alarmantno, posavjetujte se s liječnikom što je prije moguće! Zapamtite da je dijabetička noga prepuna nekroze tkiva, pa čak i potrebe za kirurškim zahvatom.

Higijenska pravila za dijabetes melitus:

 • Pažljivo provjerite pojavljuju li se na koži nove lezije na koži i je li stanje starih pogoršano.
 • Operite i osušite noge nakon svakog izlaza ili prije odlaska u krevet.
 • U večernjim satima, napravite hidratantnu kupku za stopala, ako je moguće s dodatkom prirodnog antiseptika (na primjer, kamilice), tijekom 10 minuta.
 • Nakon zahvata tretirajte čireve i pukotine na nogama.
 • Podmazujte stopala antifungalnom kremom ili kremom koja sadrži uree za omekšavanje kože i uklanjanje mrtvih stanica kože.
 • Promijenite čarape što je češće moguće.
 • Odrežite nokte na vrijeme.
 • Ne zaboravite na vježbanje.
 • Prije spavanja učinite laganu masažu.
 • Kod dijabetesa redovito provjeravajte osjetljivost stopala koristeći perje.

Kako rezati nokte

Nije preporučljivo to činiti svaki dan, ali morate stalno paziti da rubovi ploča ne rastu predugo.

Suprotno uvriježenom mišljenju, dijabetes, a pogotovo dijabetička noga, ne može se rezati noktima odmah nakon kupanja. Nakon kontakta s vodom nokat buja, a nakon prerade svježi rez postaje povoljno okruženje za razvoj bakterija. Osim toga, nakon sušenja je neujednačena.

 • Nokti se ne smiju rezati prekratko, u ravnoj liniji, ne zaokruživati ​​uglove kako bi se izbjeglo njihovo prodiranje u kožu.
 • Uz ili umjesto škare, preporučuje se i staklena datoteka. Temeljito poliranje površine i ruba nokta sprječava moguće mikrotraume, uključujući susjedne prste. Ako je ploča zadebljana, koristeći datoteku za nokte pogodno je ukloniti njen gornji sloj. I konačno, može lagano obraditi oštre kutove čavla.
 • Nakon svake uporabe alati se moraju očistiti antiseptikom.

Tretiranje rane

S dijabetičkim stopalom, čak i najmanja oštećenja kože mogu se pretvoriti u čir koji ne liječi. Stoga je za sve rane potrebno hitno liječenje antiseptikom.

 • Možete koristiti: Furacilin, kalijev permanganat, Miramistin, Klorheksidin.
 • Ne koristiti: alkohol, vodikov peroksid, zelenka, jod.
 • Često se za liječenje malih lezija i čireva na dijabetičkim stopalima koristi tradicionalna medicina: rusa, čičak (korijenje), krastavac, nevena, kamfor, ulje čajevca i krkavica. Svi oni su prirodni antiseptici.

Upozorenje! Ako su rubovi rane na stopalu natečeni i upaljeni, potrebno je koristiti antibakterijska sredstva (Levosin, Levomekol).

Kako bi ubrzao proces, liječnik često propisuje lijekove za pacijenta koji sadrže vitamine skupine B, C, E i alfa lipoične kiseline i oralne antibiotike.

Dečki! Pokrenuli smo autorsku zajednicu na temu zdravlja, fitnessa i dugovječnosti.

Hajde da zajedno izgradimo ekosustav koji će nas naterati da rastemo, bez obzira na sve!

Pridružite mi se ako vam je stalo do svog zdravlja!

Kada je liječenje već počelo, koža treba ojačati i hidratizirati. Stoga se u ovoj fazi koriste kreme s ureom (Alpresan, Balsamed i druge posebno dizajnirane za dijabetičare), kao i Solcoseryl i Methyluracil mast.

Tijekom razdoblja liječenja važno je smanjiti opterećenje stopala i nositi udobne, prostrane cipele.

Koji je pedikir pogodan za dijabetičare?

Smatra se da u prisutnosti ove bolesti ne mogu koristiti usluge kozmetičkog salona. To je razumljivo: dijabetičko stopalo se lako inficira i teško se liječi. Stoga bi klasični pedikir u salonu trebao biti napušten.

Ali u nekim slučajevima, profesionalna briga doprinosi očuvanju zdrave kože kod dijabetesa. To se odnosi na hardversku pedikuru.

 • Mljevenje pomoću mlaznica pomaže u uklanjanju žuljeva i mrtve kože bez bolova i ozljeda čak i pri obradi najdelikatnijih i teško dostupnih područja stopala;
 • Poželjno se koriste mlaznice za jednokratnu upotrebu ili sterilizirajuće mlaznice.
 • Umjesto tople vode koristi se kemijski omekšivač.

Važna stvar! Ako više volite klasičnu pedikuru, pobrinite se da je kozmetika posebno dizajnirana za dijabetička stopala.

Korisni videozapis

Važne preporuke za njegu stopala s dijabetesom.

Gimnastika za stopala s dijabetesom

Ova mjera je potrebna jer pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u području stopala i potkoljenice, normalizira metabolizam ugljikohidrata, ojača tetive i mišiće. Vježba je jednostavna, ali trebate ih obavljati najmanje 15 minuta, nekoliko puta dnevno. Svaki pokret treba ponoviti 10-15 puta (jednom nogom).

 1. Ležeći na leđima, podignite noge i, ako je moguće, povucite ih. Ako je potrebno, poduprite se ispod koljena. Izvedite kružne pokrete nogama u oba smjera.
 2. Sjedeći na stolici, stavite nogu na pod. Alternativno podignite petu, zatim čarapu, kao da pravite svitak.
 3. U istom položaju, ispravite noge paralelno s podom i, držeći ih na težini, savijte se u skočnom zglobu.
 4. Dok sjedite, pređite loptom novina koje ste bacili na pod svojim nožnim prstima, a zatim ih ugasite, razdvojite i stavite ostatke zajedno.

Gimnastika je jedan od najpristupačnijih načina za stabilizaciju tijela kod dijabetesa.

Kada moram posjetiti liječnika?

Nastajanje dijabetičkog stopala javlja se postupno. Ako postoji nekoliko simptoma, vrijeme je da se oglasi alarm.

Znakovi razvoja VTS-a:

 • smanjena osjetljivost stopala;
 • oticanje nogu;
 • previsoka ili niska temperatura stopala;
 • umor tijekom vježbanja;
 • noćne bolove u telećim mišićima, kao i pri hodu;
 • "Guska bumps", ukočenost, zimica, trzanje i drugi neobični osjećaji;
 • gubitak kose na gležnjevima i potkoljenicama i promjena boje stopala;
 • deformacije noktiju, gljivica, hematoma ispod noktiju, upaljenog i upaljenog prsta;
 • hiperkeratoza, plikovi, urasli nokti;
 • zakrivljenost prstiju;
 • produljeno (u roku od nekoliko mjeseci) zacjeljivanje manjih abrazija i ozljeda stopala, pojava tamnih tragova na mjestu dugotrajnih rana;
 • čirevi okruženi suhom tankom kožom;
 • produbljivanje čireva i stvaranje pukotina, oslobađanje tekućine iz njih.

Sprječavanje dijabetičkog stopala

Kao i mnoge druge bolesti, komplikacije dijabetes melitusa su mnogo lakše spriječiti nego liječiti. Osim dnevnih higijenskih postupaka, dijabetičar mora slijediti mnoga pravila, održavati zdrav način života i posvetiti posebnu pozornost svojim cipelama.

 • Zimi ne dopustite hipotermiju. Držite noge tople i, ako je moguće, nemojte ostati vani predugo.
 • Odbijte koristiti tople kupke, kupke i saune. To pridonosi pogoršanju protoka krvi i infekciji rana.
 • Ne idite bosi iu otvorenim cipelama.
 • Čarape, iz prirodnih materijala, s mekanom širokom elastičnom trakom.
 • Nosite odgovarajuće cipele niske potpetice, ne preuske i čvrste, što je moguće udobnije, bez grubih unutarnjih šavova, napravljenih od prozračnih materijala - ali istovremeno zadržavajući oblik.
 • Kupite cipele popodne. Dobro je ako kasnije u nju umetnete ortopedski uložak. Potplat bi trebao biti tvrd, a ne sklizak. Noga bi trebala stati unutra bez napora i pritiska.
 • Kod dijabetesa i dijabetičkog stopala izbjegavajte gumene cipele, napete čarape, neudobne čarape.
 • Prije nego stavite cipele, ugladite uloške, podignite čarape i protresite smeće iz cipela.
 • Nemojte sami uklanjati žuljeve i ne koristite alate za rezanje za pedikuru.
 • Nemojte koristiti agresivna sredstva (jod, alkohol) za liječenje rana na nogama.
 • Jačanje imuniteta, odustajanje od loših navika (konzumacija alkohola, pušenje).
 • Održavajte konstantnu razinu šećera u krvi i ne dopustite mu skokove.
 • Pazite na pritisak.
 • Slijedite dijetu koja snižava kolesterol.
 • Promatrajte od stručnjaka.

Pogledajte videozapis u kojem vam liječnik kaže kako se zaštititi od sindroma dijabetičkog stopala.

zaključak

Spasenje ljudi koji utapaju je rad samih davitelja. Nijedan liječnik ne može pratiti sve promjene koje se događaju vašem tijelu, pogotovo zato što se sindrom dijabetičkog stopala vrlo brzo razvija. Da biste izbjegli komplikacije, potrebno je naviknuti se na redovito održavanje stopala. To pomaže poboljšanju kvalitete života osobe s dijabetesom.

Svi dijabetičari ne samo da preporučuju čitanje članka o medicinskoj pedikuri.

Pravila za njegu stopala kod dijabetesa

Šećerna bolest je složena i ozbiljna bolest koju je teško liječiti i često je popraćena raznim komplikacijama. Prije svega, ovaj ud je podložan donjim udovima, jer pod djelovanjem povišene razine glukoze u krvi oštećeni su živčani završetci i oštećena je cirkulacija krvi. Stoga je njegu stopala za dijabetes vrlo važno i treba se odvijati prema određenim pravilima.

Zašto voditi brigu o svojim stopalima s dijabetesom?

Šećerna bolest je ozbiljna patologija, čiji razvoj utječe na cijeli organizam. Međutim, kao što je već spomenuto, ova bolest prvenstveno pogađa velika živčana vlakna i krvne žile koje se nalaze u donjim ekstremitetima. Kao rezultat toga, počinje se razvijati dijabetička polineuropatija, koju karakterizira smanjenje osjetljivosti kože.

Prvo, pacijent može osjetiti ponavljajuće trnce u nogama i obamrlost. Tada prestaje osjećati dodir i bol, a zatim nestaje njegova sposobnost razlikovanja temperature. To, pak, dovodi do činjenice da pacijent uopće ne primjećuje da je udario nogom ili ga izrezao. Sve ozljede dijabetesa su opasne, jer mogu dovesti do razvoja gangrene, koja se liječi samo kirurški, djelomičnom ili potpunom amputacijom udova.

Gangrena je ozbiljna komplikacija dijabetesa. I to nastaje zbog činjenice da se tijekom dijabetesa metabolizam poremeća i procesi obnavljanja usporavaju, na pozadini kojih rane koje se javljaju na tijelu liječe jako dugo. A ako infekcija uđe u otvorenu ranu (stopala su najranjivija na infekcije, jer ih možete jednostavno “uhvatiti” hodanjem bosa po podu), ona počinje gnojiti i na njenom mjestu se pojavljuju trofični ulkusi, koji ne utječu samo na meka tkiva donjih ekstremiteta, ali i mišićna vlakna.

Postupno se čirevi počinju širiti kroz udove i izazivaju razvoj apscesa i sepse. Kod dijabetesa tipa 2 takve su komplikacije rijetke. Međutim, ne smijemo zaboraviti da SD2 lako može ići na SD1. A kako bi se izbjegle pojave takvih komplikacija, potrebno je odmah nakon dijagnoze voditi brigu o nogama.

Važno je točno znati koji se simptomi dijabetičke neuropatije manifestiraju kako bi se, ako se to dogodi, odmah potražiti liječničku pomoć. I ova se bolest manifestira kao:

 • donji udovi povremeno otupljuju i stalno se smrzavaju;
 • u stanju mirovanja u nogama, peckanje, bol i nelagodu;
 • veličina stopala je smanjena, a stopalo deformirano;
 • rane ne zacjeljuju.

Brzina razvoja ove patologije ovisi o dobi pacijenta i tijeku bolesti. Međutim, vjeruje se da je jedan od najvažnijih čimbenika koji provociraju ovu bolest previsoka razina šećera u krvi. Stoga je vrlo važno da dijabetičari stalno kontroliraju šećer i strogo se pridržavaju svih preporuka liječnika.

Vrlo je teško riješiti se gljivica stopala, pogotovo za dijabetičare, budući da im je veliki izbor lijekova kontraindiciran. Da biste izbjegli njegov razvoj, morate slijediti pravila za njegu stopala.

Osnovna njega stopala

Kako bi se izbjegla pojava komplikacija na pozadini šećerne bolesti, bolesnici ne samo da moraju stalno pratiti razinu šećera u krvi, već i redovito brinuti o svojim stopalima. Svakodnevno se dijabetičarima savjetuje da pregledaju stopala i interdigitalne prostore za pukotine i rane. U slučaju da je dijabetičaru otežano samostalno pregledati udove zbog ograničene pokretljivosti, podno ogledalo se može koristiti za svakodnevni pregled.

Osim dnevnog pregleda stopala, morate slijediti i druga pravila koja uključuju i podsjetnik za dijabetičare:

 • Ni u kojem slučaju ne smijete hodati bosi ni kod kuće, ni u bazenu, niti na plaži. Gdje god trebate hodati u zatvorenim cipelama (ako ste kod kuće, onda u papučama). Time ćete izbjeći slučajne ozljede stopala.
 • U slučaju da dijabetičar stalno zamrzava stopala, treba nositi tople čarape. No, pri njihovom odabiru, svakako obratite pozornost na gumu. Ne bi trebalo biti preusko i stisnuti udove, jer će to dovesti do još većeg poremećaja cirkulacije u njima. Ako ne možete pokupiti takve čarape, lako možete izaći iz ove situacije jednostavnim izvođenjem nekoliko vertikalnih rezova na elastičnoj svakoj čarapi. U tom slučaju, ne zaboravite da ni u kojem slučaju za grijanje noge ne mogu koristiti grijaće jastučiće. Budući da je osjetljivost udova smanjena, opekotine možete proći nezapaženo.
 • Perite noge svaki dan toplom vodom (ne više od 35 stupnjeva). U isto vrijeme potrebno je koristiti antibakterijski sapun. Nakon zahvata, udove treba obrisati suhim ručnikom, s posebnim naglaskom na kožu između prstiju.
 • Svakoga dana, stopala se moraju tretirati kremama koje sadrže ureu. Pruža duboku hidrataciju kože i pridonosi poboljšanju procesa regeneracije. Prilikom nanošenja kreme potrebno je osigurati da ne padne u interdigitalne prostore. U slučaju da je krema došla na kožu između prstiju, mora se ukloniti suhom krpom.
 • Ako se zabilježi pretjerano znojenje donjih ekstremiteta, nakon pranja stopala treba tretirati talkom ili dječjim prahom.
 • Ne možete rezati nokte škarama ili pincetom. Upotreba oštrih predmeta može prouzročiti mikrotraume, što onda izaziva ozbiljne komplikacije. Za obradu noktiju najbolje je koristiti staklene datoteke. U tom slučaju treba obratiti posebnu pozornost na uglove, zaokružujući ih. Time ćete izbjeći ulazak nokta u kožu i njezinu ozljedu.
 • Svaki dan morate organizirati hodanje. Oni pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi u udovima i osiguravaju prevenciju tromboflebitisa.
 • Gruba koža na petama, žuljevi i kurje oči moraju se ukloniti plavcem. Ne možete koristiti za uklanjanje njihovih britvi i drugih oštrih predmeta. Ako plavac nije prisutan, može se zamijeniti s kozmetičkim dosjeom, ali ne s metalnom. Prije postupka, ne možete ispariti kožu, kao i koristiti posebne kreme i rješenja za uklanjanje žuljeva. Budući da je osjetljivost udova smanjena, postoji visok rizik od kemijskih opeklina.
 • Ako se samo-tretman s pilicama za nokte i plavcem ne dopusti da se oslobode očvrsle kože, žuljeva i žuljeva, obratite se Dijabetičkoj nozi na klinici gdje ćete imati medicinski pedikir.

Potrebno je razumjeti da je potrebno konzultirati se s liječnikom ne samo ako se pojavljuju hematomi i gnojni procesi, već i tijekom formiranja:

 • rane;
 • ulkusi;
 • opekline;
 • hiperemija kože;
 • obezbojenje kože;
 • pojava edema.

Potrebno je posavjetovati se s liječnikom čak i ako primijetite neznatno oštećenje stopala. Međutim, sami dijabetičari trebali bi biti u stanju samostalno pružiti prvu pomoć kako bi izbjegli komplikacije. A što uključuje, sada ćete saznati.

Pružanje prve pomoći

Svaki dijabetičar kod kuće treba imati komplet prve pomoći, koji bi trebao sadržavati lijekove potrebne za liječenje kože ako je oštećen. Naime:

 • sterilne maramice;
 • otopine za dezinfekciju rana, na primjer 3% vodikov peroksid, klorheksidin, Mirastin itd.;
 • zavoji, flasteri.

Ta sredstva ne smiju se čuvati samo kod kuće, nego i sa sobom na putovanjima. Ako su tijekom pregleda stopala pronađene rane ili male pukotine, koža se mora obraditi. Prvi korak je uporaba otopine za dezinfekciju. Oni bi trebali navlažiti sterilnu tkaninu i njome obrisati kožu. Dalje, morate nametnuti sterilnu zavoje, samo da ne bi vezali zavoj, jer može stisnuti donje udove, pridonoseći smanjenoj cirkulaciji krvi. U tom slučaju, zakrpe treba koristiti za popravak.

Detaljnije o pružanju prve pomoći u dobivanju ljekovitog bilja, o stopama raspravlja liječnik s pacijentima. Čak i ako dijabetičar zna kako i što liječiti udove, kako bi izbjegli komplikacije, nakon ozljede svakako treba posjetiti specijalistu.

Zapamtite da ako primijetite bilo kakvu štetu na stopalu, svakako smanjite opterećenje na nogama. Hodajte manje i odmorite se više. Ne nosite uske i neudobne cipele, jer to samo pogoršava situaciju.

Što je strogo zabranjeno raditi s dijabetesom?

Dijabetičari moraju zapamtiti da njegu stopala ima svoje „ne“, što je uvijek važno uzeti u obzir. To uključuje:

 • upotreba otopina koje sadrže alkohol za liječenje rana i pukotina, jer one suše kožu i doprinose razvoju komplikacija;
 • izložiti noge jakoj hipotermiji (preporuča se nošenje čarapa čak i ljeti);
 • Nosite čarape i hlače koje imaju uske elastične trake;
 • ispariti noge;
 • nositi neudobne i pritisne cipele (u slučaju dijabetesa preporučljivo je nositi ortopedske cipele koje se izrađuju pojedinačno);
 • koristite oštre predmete kao što su oštrice ili škare da biste uklonili očvrslu kožu, kurje oči i žuljeve;
 • samostalno uklanjaju urasle nokte;
 • nositi iste papuče za cijeli dan;
 • nositi cipele s golim nogama;
 • koristiti magnetske uloške;
 • nositi teške cipele, kao što su čizme ili čizme, više od 3 sata zaredom;
 • koristite masne kreme, jer doprinose nakupljanju bakterija na površini stopala.

Zapamtite da bilo kakve nepravilne radnje u njezi stopala mogu izazvati pojavu komplikacija u obliku sepse, apscesa ili gangrene. Stoga je u ovom slučaju važno uzeti u obzir sve nijanse. Ako se zbog ograničene pokretljivosti ili lošeg vida ne možete brinuti o svojim stopalima, tada trebate zatražiti pomoć od svoje rodbine ili posjetiti ured “Diabetic Foot” nekoliko puta tjedno, gdje ćete dobiti pravilnu i pravilnu njegu stopala.

Prevencija komplikacija

Kako bi se spriječila pojava komplikacija na pozadini šećerne bolesti, potrebno je redovito provoditi preventivne mjere koje će pomoći u izbjegavanju negativnih učinaka ove bolesti.

Prevencija uključuje:

 • Osobna higijena.
 • Osloboditi se loših navika. Korištenje alkoholnih pića i pušenje izazivaju čimbenike u razvoju šećerne bolesti, što dovodi do pogoršanja, budući da negativno utječu na cirkulaciju krvi.
 • Da biste se brinuli za kožu stopala, možete koristiti samo one kreme i gelove koje je propisao liječnik.
 • Za prevenciju gljivičnih bolesti, možete koristiti kupku s izvarkom kamilice ili nevena. Ali zapamtite da u njihovoj proizvodnji voda ne smije prelaziti 35 stupnjeva i uzeti ih više od 10 minuta je nemoguće.
 • Nemojte koristiti alternativnu medicinu za liječenje dijabetesa i čireva na tijelu. Ne samo da mogu dati pozitivne rezultate, već i pogoršati tijek bolesti.
 • Redovito masirajte donje udove, što će poboljšati njihovu cirkulaciju krvi.
 • Svakodnevno se bavite gimnastikom (o tome možete saznati više od svog liječnika).
 • Pratite svoju prehranu i pratite razinu šećera u krvi.

Sve ove aktivnosti pomoći će vam da spriječite nastanak komplikacija i osiguraju pouzdanu kontrolu razvoja dijabetesa.